Banner 980x90

Bērzu sulas - dzer svaigas un uzglabā!

Ne jau velti aprīli mūsu tautā sauc par sulu mēnesi. Daba aprīlī mums sniedz lielisku iespēju uzlabot savu veselību un iziet īstu attīrīšanās kūri, dzerot bērzu sulas.
Kāpēc bērzu sulas ir tik veselīgas?
Bērza sulas lieliski attīra organismu, uzlabo vielmaiņu un baro ķermeņa šūnas ar organiskajām skābēm. To sastāvā esošās minerālvielas un citas aktīvās vielas stimulē dažādu sārņu, sāļu un nogulšņu izvadīšanu no organisma - urīnu dzenošais efekts un organismu attīrošā iedarbība bērzu sulām ir lielāka nekā ūdenim. Bērzu sulas satur viegli asimilējamus cukurus: glikozi, saharozi, fruktozi, kas labvēlīgi ietekmē šūnu funkcionēšanu organismā. Attīrošas, mazliet diurētiskas un reizē spēcinošas - ļoti piemērotas attīrīšanās kūrēm.
Bērzu sulas tīra nieres un locītavas no sāļu nogulsnējumiem, bet asinis - no liekajām vielām. Bērzu sulas iesaka dzert, lai uzlabotu imunitāti, atvieglotu podagras, reimatisma un radikulīta radītās sāpes, kā arī paātrinātu brūču dzīšanu. Tās palīdz pret artrītu, nieru slimībām, insultu, infarktu un urīnpūšļu slimībām.
{baneris}
Svaigās bērzu sulas vērtīgākas
Svaigās bērzu sulās organismam vērtīgo vielu ir vairāk nekā raudzētās, tāpēc bērzu sulas, kamēr vien tas iespējams, vajadzētu izvēlēties lietot svaigā veidā.
Lielākā bērzu sulu vērtība ir tajā esošās minerālvielas. Bērzu sulas satur arī nelielu daudzumu vitamīnu un citas bioloģiski aktīvas vielas: brīvās aminoskābes, fermentus, fitoncīdus, ēteriskās eļļas, fitohormonus, organismam vērtīgos cukurus. Sulu laikā bērzu sulas ieteicams lietot katru dienu - vismaz pa 2 glāzēm.

Bērzu sulu attīrīšanās kūre
Sulu mēnesī būtu ieteicamas arī īpašas sulu kūres - 7-10 dienas, kad pastiprināti tiek dzertas sulas un uzņemts vienkāršs, veģetārs ēdiens (atsakoties no gaļas, ceptiem, trekniem un smagiem ēdieniem).

Kā pareizi uzglabāt bērzu sulas?
Svaigu bērzu sulu ir grūti uzglabāt ilgāk par vienu dienu - tajā var attīstīties baktērijas, kuras noārda cukurus, brīvās aminoskābes, fermentus un citas bioloģiski aktīvas vielas. Tāpēc sulu, kuru nevarēsiet izdzert svaigā veidā, būs nepieciešams sagatavot ilgākai glabāšanai, proti, to raudzēt.
Sulas rūgšanu var ierosināt arī ar tādām vielām un materiāliem, kuri satur rauga sēnīti, piemēram, ar rozīnēm, jaunajiem upeņu dzinumiem, rupjmaizi un rudzu miltiem.
Sulas garšas uzlabošanai mēdz izmantot citronu, citronskābi, krustnagliņas un citas garšvielas. Taču pārmērīga garšvielu klātbūtne sulā nomāc tās dabisko garšu. Šāda sula arī sliktāk uzglabājas.

Recepte sulu uzglabāšanai
Uz katru litru sulas liek vienu krustnagliņu. Šādi iespējams izvairīties no pelējuma rūgšanas procesā un novērst sulu glumēšanu. Garšas uzlabošanai pievieno 3-5 rozīnes, arī kādu citrona miziņu, upeņu zariņu. Trauku hermētiski noslēdz, uzglabā vēsumā.

Padalies - kāda ir tava bērzu sulu uzglabāšanas recepte?

Avoti: rakstā izmantoti materiāli no mammadaba.lv un S.Amata, R.Bērziņa-Bērzīte "Aizslēposim pēc avotkresēm", SVA Tautas veselības gadagrāmata 2009.


 border=


Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)