Banner 980x90

Indekss: Latvijā ir trešā konkurētspējīgākā nodokļu sistēma OECD

Ilustratīvs foto/ Foto: Stock.XCHNG
Ilustratīvs foto/ Foto: Stock.XCHNG
Latvijā ir trešā konkurētspējīgākā nodokļu sistēma Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas (OECD) dalībvalstu vidū, liecina organizācijas jaunākais "Starptautiskais nodokļu konkurētspējas indekss".

Kopējā nodokļu konkurētspējas reitingā Latvija ierindojas trešajā vietā, atpaliekot no Igaunijas un Jaunzēlandes.

Vērtējot atsevišķas nodokļu grupas, Latvija uzņēmējdarbības nodokļu rādītājā ieņēmusi 2.vietu aiz Igaunijas, patēriņa nodokļu konkurētspēja mūsu valstī ir 25.augstākā 35 OECD dalībvalstu vidū, īpašuma nodokļu rādītājā Latvija ieņem 6.vietu, 7.vietā ierindojas personīgo nodokļu rādītājā, bet starptautisko nodokļu nosacījumu rādītājā Latvija ieņem 2.vietu aiz Nīderlandes.

Igaunija atzīta par OECD dalībvalsti ar viskonkurētspējīgāko nodokļu sistēmu. 1.vietu tā ieņem uzņēmuma nodokļu un īpašuma nodokļu rādītājos, personīgo nodokļu rādītājā tā ieņem 2.vietu, 10.vietā ierindojas pēc patēriņa nodokļu sistēmas izvērtējuma, bet sliktāko sniegumu - 14.vietu - uzrādījusi starptautisko nodokļu nosacījumu kritērijā.

Otrā konkurētspējīgākā nodokļu sistēma OECD dalībvalstu vidū ir Jaunzēlandei, bet trešo vietu ieņēmušajai Latvijai seko Šveice, Zviedrija, Nīderlande, Luksemburga, Austrālija, Slovākija un Turcija.

Lielbritānija ieņem 16.vietu, Vācija - 21.vietu, Japāna - 25.vietu, ASV - 31.vietu, Grieķija - 32.vietu, Portugāle - 33.vietu, Itālija - 34.vietu, bet pēdējo - 35.vietu - ieņem Francija.

OECD ziņojumā norādīts, ka "Igaunijas nodokļu sistēma OECD ir unikāla, bet citas augstākās vietas ieņēmušo valstu nodokļu sistēmas augstu novērtējumu saņem, jo ir lieliskas vienā vai vairākās nozīmīgākajās nodokļu kategorijās".

"Jaunzēlandē ir salīdzinoši zems ienākuma nodoklis, atbrīvojot no tā peļņu no kapitāla (kopīgā augstākā likme sasniedz 33%), labi strukturēts ienākuma nodoklis un plaši aptverošs pievienotās vērtības nodoklis," lasāms ziņojumā.

Savukārt "Latvijā, kas nesen pievienojās OECD, ir salīdzinoši zems uzņēmumu nodoklis 15% apmērā, ātra izdevumu atgūšana un zems personīgā ienākuma nodoklis", norādījusi organizācija.

"Šveicē ir salīdzinoši zems uzņēmumu nodoklis (21,1%), zems, plaši aptverošs patēriņa nodoklis un salīdzinoši zems personīgā ienākuma nodoklis 22% apmērā, nav īpašuma vai turības nodokļu, kā arī ir labi strukturēts pievienotās vērtības un personīgā ienākuma nodoklis," secināts ziņojumā.

Savukārt Francijas nodokļu sistēma par vismazāk konkurētspējīgo OECD dalībvalstu vidū atzīta jau trešo gadu pēc kārtas. OECD norāda, ka Francijā ir viena no augstākajām uzņēmumu ienākuma nodokļa likmēm OECD (34,4%), tai ir augsti īpašuma nodokļi, ikgadējie turības nodokļi, finanšu darījumu nodoklis un nekustamā īpašuma nodoklis, Francijā augsti ir arī progresīvie personīgie ienākuma nodokļi, kas tiek piemēroti gan dividenžu, gan kapitāla peļņas ienākumiem.

Starptautiskajā nodokļu konkurētspējas indeksā tiek izvērtēts, cik labi valsts nodokļu sistēma veicina ilgtspējīgu ekonomikas izaugsmi un investīcijas. Ziņojumā izskatīti vairāk nekā 40 nodokļu politikas rādītāji piecās kategorijās: uzņēmumu ienākuma nodokļi, personīgie nodokļi, patēriņa nodokļi, īpašuma nodokļi un izturēšanās pret peļņu ārvalstīs.

OECD ir starpvaldību organizācija, kuras sastāvā ir 35 attīstītākās pasaules valstis, tostarp 22 Eiropas Savienības dalībvalstis. Lai iestātos organizācijā, valstij jāatbilst četriem kritērijiem - līdzīgi domājoša valsts, nozīmīgs spēlētājs, savstarpējā ieinteresētība un globālie apsvērumi. Tomēr valstu atbilstība šiem kritērijiem nenodrošina automātisku uzņemšanu organizācijā. Lēmums tiek pieņemts, pamatojoties uz OECD stratēģiskajām interesēm, ģeopolitisko līdzsvaru, kandidātu individuāliem ekonomiskiem sasniegumiem, kā arī organizācijas spēju uzņemt jaunas valstis.

Latvija OECD pievienojās šogad. Igaunija tajā iestājās 2010.gadā, bet Lietuva pērn jūlijā oficiāli saņēma uzaicinājumu sākt sarunas par dalību OECD.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)