Banner 980x90

Kapu piemineklis – piemiņa uz mūžu. Kā izvēlēties kapu pieminekli? MEMORIAL SERVICES iesaka

Publicitātes foto
Publicitātes foto
Memorial Services ir īpašs interneta kanāls – portāls Latvijā, kurā vienuviet apkopoti visi ar memoriālo sfēru saistītie pakalpojumi un preces, kā arī uzņēmumi, kas piedāvā šo kopumu. Portāls ir domāts visiem, kas saskārušies ar tuvinieka zaudējumu, palīdz organizēt nepieciešamās darbības, sākot no apbedīšanas pakalpojumiem, juridiskajiem un citiem pakalpojumiem, beidzot ar kapu pieminekļu izgatavošanu, kapu kopšanu un labiekārtošanu. 
Portāls apkopo arī visas Latvijas kapsētas, ievērojamus memoriālos objektus, kā arī sakrālos objektus Latvijā, tādējādi rūpējoties par kultūrvēsturiskā mantojuma saglabāšanu. Portālā tiek publicēti noderīgi speciālistu padomi, ir iespēja sameklēt apbedītas personas, kā arī ar iestrādātas navigācijas sistēmas palīdzību nokļūt līdz vajadzīgajam objektam – šīs un citas noderīgas lietas domātas apmeklētāju ērtībām un ir labs palīgs tādā grūtā brīdī kā tuvinieka zaudējums. Portāls Memorial Services kalpo kā ceļvedis, kad nākas saskarties ar šo mazpazīstamo nozari kopumā.
 
Latvijā līdzīgi kā Lietuvā vai Vācijā ir īpaša attieksme pret kapiem, kapu kopšanu un paaudžu tradīciju saglabāšanu, tādēļ ir vērojamas skaisti un gaumīgi iekārtotas kapavietas, kā arī ar īpašu attieksmi izveidoti kapu pieminekļi
 
Šobrīd ir pavasaris, daba mostas, un arī ģimenes, kas zaudējušas tuvinieku aizvadītā gada laikā vai agrāk, apciemojot un sakopjot kapus, aizdomājas par kapavietas labiekārtošanu vai pieminekļa izgatavošanu. Parasti pavasarī ir novērojama šī pakalpojuma "sezonalitāte", kas saistīta pārsvarā ar Latvijas klimatiskajiem apstākļiem, kā arī ar nacionālajām un reliģiskajām tradīcijām. 
 
Kur meklēt kapu pieminekļu vai apmaļu piedāvājumu?
Portālā Memorial Services ir apkopoti kapu pieminekļu izgatavotāji visā Latvijā. Preču katalogā ir apskatāmi visdažādākie kapu pieminekļi dažādās cenu kategorijās un atbilst visdažādākajām gaumēm. Jebkurš interesents var uzdot tiešu jautājumu piegādātājam vai ražotājam, pasūtīt sev vēlamo gatavo izstrādājumu vai vienoties tiešsaistē par izgatavošanu.

Portālā katram pieminekļu tirdzniecības vai ražošanas uzņēmumam ir izveidots uzņēmuma profils, kurā var iepazīties ar uzņēmuma vēsturi, atsauksmēm un aplūkot darbu galerijas. Meklējot pēc atrašanās vietas, var atrast sev ērtāk sasniedzamo uzņēmumu. 

Jāatzīmē, ka portāls Memorial Services ir pasaules apbedītāju FIAT-IFTA asociācijas biedrs, kas nozīmē – portāla administrācija rūpējas, lai portālā tiktu pārstāvēti droši un kvalitatīvi pakalpojumu sniedzēji, kā arī to piedāvājumi atbilstu kvalitātei un patērētāju prasībām. Tāpat portālā darbojas diennakts atbalsta līnija + 371 67675167, kurā varat vērsties ar sev interesējošu jautājumu – centīsimies atrisināt to vai ieteikt speciālistu, pie kā vērsties. 
 
Kā izvēlēties kapu pieminekli?
Kapu pieminekļa izvēle nav vienkāršs uzdevums, jo jāatceras, ka kapu piemineklis – tā ir piemiņa "uz mūžu", kas paliks arī nākamajām paaudzēm. Kapu piemineklis "runās" par daudz ko – gan par attiecīgā laika perioda estētiskajiem uzskatiem un filozofiju attiecībā pret tādu tēmu kā dzīve, nāve, mūžība, gan par aizgājēja dzimtas vai tuvinieku attieksmi pret to, kā arī par aizgājēja personību un galvenajām dzīves vērtībām. 
 
Vairākumā gadījumu, izvēloties kapu pieminekli, pirmkārt, tiek ņemtas vērā aizgājēja personības īpašības un pamatvērtības – tādā gadījumā Memorial Services iesaka atrast "savu" meistardarbnīcu – uzņēmumu vai akmens apstrādes meistaru, kuri izgatavos pieminekli pēc individuāla pasūtījuma, uzklausot tuvinieku stāstu un izveidojot īpašu piemiņas akmeni. Šajā gadījumā nav iespējams salīdzināt cenas un meklēt risinājumu – lētāk. Parasti uzņēmumi ar labu reputāciju un pietiekami ilgu pieredzi tirgū piedāvā kvalitatīvus un drošus risinājumus, dod garantiju savam darbam, un cena vienam un tam pašam akmens daudzumam vai apstrādes veidam īpaši neatšķirsies. Šeit galvenais ir individuāla attieksme un apstrādes kvalitāte, un ... sajūtas. 

Ja, pasūtot kapu pieminekli, vēlas iekārtot kapavietu kopumā, tad Memorial Services iesaka vērsties tādos uzņēmumos, kas piedāvā gan izstrādāt vizuālās skices vai 3D projektus, gan arī uzņemties pieminekļu izgatavošanu un šādas kapavietas labiekārtošanu. No idejas līdz gatavam projektam kapos –  portālā Memorial Services ir atrodami uzņēmumi ar šādu pieredzi
 
Kā nekļūdīties, izvēloties labiekārtot kapavietu?
Memorial Services brīdina – esiet uzmanīgi un neizvēlieties šķietami lētāku piedāvājumu no kapsētā "klaiņojošiem meistariem"! Ja tie ir darbinieki, kas strādā pie kādas kapavietas labiekārtošanas, tad varat pajautāt, kas tas par uzņēmumu, un paņemt kontaktus, taču izvairieties kaut ko pasūtīt uzreiz. Īpaši izvairieties no vismaz divreiz lētāka piedāvājuma – nav noslēpums, ka pēdējo gadu laikā kapos ir sarosījušies vieglas naudas tīkotāji, te tiešām ir runa par zādzībām un vandālismu! Īpaši Rīgas un citu lielāko pilsētu kapos jābūt uzmanīgiem no šādiem piedāvājumiem. Rīgā pagājušajā gadā (2017. g.) tika ierosinātas vairākas krimināllietas, jo tikušas konstatētas kapu aprīkojuma - granīta stabiņu, soliņu, apmaļu un pat veselu kapa plākšņu zādzības. 
 
Memorial Services iesaka – esiet apdomīgi un izvērtējiet gan savas materiālās iespējas, pasūtot "piemiņu uz mūžu", gan arī piedāvājuma cenas atbilstību. Atceraties, ka šis nav tas pirkums, kam būtu laika ierobežojums, tas nav jādara steigā. Pat tad, ja ir vēlēšanās uzstādīt pieminekli līdz zināmam datumam, tas ir tikai "izdomāts" laika rāmītis. Tādēļ – atvēliet šim procesam pietiekami daudz laika un uzmanības. 

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)