Banner 980x90

Koalīcija vienojas samazināt deputātu skaitu tikai mazajās pašvaldībās

Valdošās koalīcijas pārstāvji pirmdien, 28.janvārī, vienojās, ka šonedēļ Saeimas plenārsēdē steidzamības kārtā tiks atbalstīts likumprojekts, kas paredzēs deputātu skaita samazināšanu mazajās pašvaldībās.

"Ar šo likumprojektu koalīcija ceturtdien ātros tempos virzīsies uz priekšu, lūdzot šo likumprojektu skatīt steidzamības kārtā, savukārt diskusijas par pašvaldību deputātu skaita samazināšanu lielajās pašvaldībās Saeimā noritēs bez steidzamības, un ceru, ka tiks panākts risinājums," šodien pēc koalīcijas padomes sēdes žurnālistiem sacīja premjera pienākumu izpildītāja, labklājības ministre Ilze Viņķele (V).

Politiķe apgalvoja, ka mazās pašvaldības "ir signalizējušas", ka pašvaldības deputātu skaita samazinājums uzlabošot darba kvalitāti.

Koalīcija vienojusies, ka Saeimā iesniegs likumprojektu gan par deputātu skaita samazināšanu mazajās pašvaldībās, gan likumprojektu par pašvaldību deputātu statusa izmaiņām, kuru 24.janvārī Saeima noraidīja. Savukārt, lai analizētu ieceri samazināt deputātu skaitu lielajās pašvaldības, tiks izveidota darba grupa.

Reformu partijas Saeimas frakcijas vadītājs Vjačeslavs Dombrovskis žurnālistiem stāstīja, ka koalīcijas pārstāvji vienojušies atbalstīt noraidītos likumprojektus par deputāta statusu un pašvaldību deputātu skaita samazināšanu mazajās pašvaldībās.

Dombrovskis norādīja, ka "Vienotības" balsojums pirms nedēļas tiekot skaidrots "ar nogurumu un jucekli". Politiķis arī atzina, ka Reformu partija vēlētos, lai pašvaldību deputātu skaits pirms pašvaldību vēlēšanām tiktu samazināts gan mazajās, gan lielajās pašvaldībās, bet pozitīvi esot tas, ka, "neskatoties uz emocionālo jucekli un nogurumu", rezultāts tiks panākts, kaut arī pēc pašvaldību vēlēšanām.

Savukārt attiecībā uz izmaiņām deputāta statusā esot noskaidroti iemesli, kāpēc "radās pārpratums" un iepriekšējā Saeimas sēdē šis likumprojekts noraidīts, sacīja Viņķele. Taujāta, kāpēc tad šāds pārpratums noticis, politiķe skaidroja, "ka ir bijušas sava veida emocionālās attieksmes, saliekot kopā divus likumprojektus, no kuriem par vienu mēs daudz diskutējām". Taču tagad kolēģi esot apliecinājuši, ka likumprojektu atbalstīs, bet tā virzība notiks trīs lasījumos bez steidzamības.

Savukārt nacionālās apvienības "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK frakcijas vadītājs Einārs Cilinskis sacīja, ka jautājums par deputāta statusa izmaiņām pēc atbalstīšanas pirmajā lasījumā tiks rūpīgi izdiskutēts darba grupā ar visām iesaistītajām pusēm. Un tikai tad tas tiks virzīts tālāk, sacīja Cilinskis, paužot cerību, ka izdosies rast risinājumu, kas visiem būs pieņemams.

Iepriekšējā plenārsēdē noraidītais likumprojekts par deputāta statusa izmaiņām paredzēja izslēgt normu, kas noteic, ka pašvaldības deputāts savus pienākumus pilda no darba brīvajā laikā.

Kā ziņots, Saeimas deputāti 24.janvārī pirmajā lasījumā noraidīja Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) ierosinājumu samazināt deputātu skaitu pašvaldībās un mainīt deputāta statusu, kas iepriekš paredzēja, ka deputāts pienākumus pilda no darba brīvajā laikā.

Balsojumā par steidzamības piešķiršanu likumprojektam, kas paredz pašvaldību deputātu skaita samazināšanu, 38 koalīcijas deputāti balsoja "par", savukārt seši "Vienotības" deputāti - Arvils Ašeradens, Andris Buiķis, Rasma Kārkliņa, Janīna Kursīte-Pakule, Jānis Reirs un Inguna Rībena - bija "pret", bet vēl divi - Ingmārs Čaklais (V) un Ojārs Ēriks Kalniņš (V) - atturējās. Kopumā pret steidzamību balsoja 41 deputāts, kas galvenokārt pārstāv opozīciju.

Pēc šāda balsojuma par steidzamību deputāti vienbalsīgi nolēma likumprojektu noraidīt. Reformu partijas frakcijas priekšsēdētājs Dombrovskis skaidroja, ka šim likumprojektam jēga esot tikai tad, ja tas tiek virzīts steidzamības kārtā, turklāt par to koalīcijā bija vienošanās. Šādu "Vienotības" kolēģu balsojumu viņš saistīja ar nogurumu un garo sēdi un skaidroja, ka Saeimā tiks iesniegts nedaudz "modificēts" likumprojekts, kas tiks virzīts steidzamības kārtā. Likumprojekts paredzēs pašvaldību deputātu skaita samazināšanu tikai mazajās pašvaldībās.

Arī "Vienotības" frakcijas vadītājs Dzintars Zaķis skaidroja, ka Saeimas sēde bijusi gara un deputāti bija saguruši, tāpēc noticis šāds misēklis. Frakcijā iepriekš esot bijusi vienošanās atbalstīt steidzamības noteikšanu un arī pašu likumprojektu pirmajā lasījumā, bet tad iesniegt priekšlikumus, paredzot, ka deputātu skaits tiks samazināts tikai mazajās pašvaldībās.

Savukārt Edmunds Sprūdžs uzskata, ka parlamentā noraidītie likumprojekti izgaismo atbalsta trūkumu valdībai Saeimā. Ministrs arī kritizē "Vienotību", kas, pēc viņa teiktā, nespēj ievērot iepriekš panāktās norunas un atkāpjas pati no sava viedokļa, kuru pauda vēl tikai dažas dienas iepriekš.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)