Banner 980x90

LAD: Interese par ES atbalstu jaunaudžu retināšanai un neproduktīvu mežaudžu nomaiņai šogad nemainīgi liela

Rīga, 11.jūl., LETA. Mežsaimnieku interese par Eiropas Savienības (ES) atbalsta saņemšanu jaunaudžu retināšanai un neproduktīvu mežaudžu nomaiņai saglabājusies nemainīgi augsta, aģentūra LETA uzzināja Lauku atbalsta dienestā (LAD).

Saskaņā ar LAD sniegto informāciju, ir noslēgušies Eiropas Savienības (ES) Eiropas Lauksaimniecības fonda lauku attīstībai (ELFLA) un Lauku attīstības programmas (LAP) pasākuma "Ieguldījumi meža platību paplašināšanā un meža dzīvotspējas uzlabošanā" divi atbalsta pasākumi meža īpašniekiem - "Ieguldījumi meža ekosistēmu noturības un ekoloģiskās vērtības uzlabošanai" ar publisko finansējumu 2 015 616 eiro un "Meža ieaudzēšana" ar publisko finansējumu divi miljoni eiro.

Pasākuma "Ieguldījumi meža platību paplašināšanā un meža dzīvotspējas uzlabošanā" aktivitātes "Ieguldījumi meža ekosistēmu noturības un ekoloģiskās vērtības uzlabošanai" piektajā kārtā pieteikti kopumā 1836 projekti par 2 511 702 eiro, kas ir vairāk nekā bija izsludināts finansējums. "Ne visiem pietika finansējuma, jo mežsaimnieku interese par šo atbalsta pasākumu ir nemainīgi liela," LAD Sabiedrisko attiecību daļas vadītāja Kristīne Ilgaža.

Viņa piebilda, ka, pamatojoties uz pasākuma noteikumiem, LAD projektus vērtē un rindo. Priekšroka tiek dota pieteikumiem ar lielāku punktu skaitu un mazāku koeficientu. Finansējuma robeža ir pie 60 punktiem.

Turpretī LAD operatīvā informācija par pieteiktajiem projektiem ELFLA pasākuma "Ieguldījumi meža platību paplašināšanā un meža dzīvotspējas uzlabošanā" apakšpasākuma "Meža ieaudzēšana" sestajā kārtā liecina, ka saņemti 348 pieteikumi par 1 608 699 eiro pieteikto publisko finansējumu. Līdz ar to ne viss pieejamais finansējums tiks izmantots, jo projekti iesniegti par 391 301 eiro mazāk, nekā bija piešķirts publiskais finansējums. Tā kā vēl notiek projektu izvērtēšana, pirms projektu realizēšanas ieteicams sagaidīt no LAD apstiprinošu lēmumu LAD Elektroniskajā pieteikšanās sistēmā par to, ka projekts ir atbalstīts," teica Ilgaža.

LETA jau ziņoja, ka mežsaimnieki no šā gada 1.marta līdz 5.aprīlim varēja pieteikties atbalsta saņemšanai mežu kopšanai apakšpasākumā "Ieguldījumi meža ekosistēmu noturības un ekoloģiskās vērtības uzlabošanai". Tā bija jau piektā projektu pieņemšanas kārta, un tās kopējais publiskais finansējums bija 2,015 miljoni eiro. Atbalsts bija paredzēts jaunaudžu retināšanai un jaunaudžu retināšanai ar atzarošanu, neproduktīvu mežaudžu nomaiņai saskaņā ar normatīvajiem aktiem par koku ciršanu mežā, kā arī valdošās koku sugas nomaiņai baltalkšņa sugu mežaudzēs no 30 gadu vecuma vai blīgznas sugu mežaudzēs.

Savukārt no šā gada 19.aprīļa līdz 21.maijam varēja pieteikties atbalstam apakšpasākuma "Meža ieaudzēšana" sestajā kārtā, kur projektu iesniegumu kārtas kopējais publiskais finansējums divi miljoni eiro. Šis atbalsta bija paredzēts meža ieaudzēšanas un kopšanas aktivitātēm, kā arī ieaugušas mežaudzes papildināšanai un kopšanai.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)