Banner 980x90

Limbažu novada kalējam Kaspars Auzam piešķirs kultūras zīmi "Latviskais mantojums"

Ilustratīvs foto/ Foto: Pixabay.com
Ilustratīvs foto/ Foto: Pixabay.com
Nākamā gada 11.janvārī jau piekto reizi pēc kārtas lauku tūrisma uzņēmējiem tiks pasniegta kultūras zīme "Latviskais mantojums", aģentūru LETA informēja Latvijas lauku tūrisma asociācijā "Lauku ceļotājs".

Ikgadējā zīmes "Latviskais mantojums" komisijas sēdē, piedaloties kultūras un vēstures mantojuma ekspertiem, zīmi piešķīra 19 saimniecībām.

Kultūras zīmi plānots piešķirt Limbažu novada kalējam Kaspars Auzam par kalēja prasmēm, Sējas novada pirts muzejam "Birzes" par pirts tradīciju izmantošanu, Madonas novada bišu dravai "Kalnu medus" par biškopības tradīciju kopšanu, Kokneses novada biedrības "Baltaine" Radošajai mājai par latvisko tradīciju kopšanu, Madonas novada keramiķim Jānim Seikstam par podniecības tradīciju kopšanu, kā arī Madonas novada podnieku Dumpju darbnīcai par podniecības tradīciju kopšanu un Amatas novada kokļu meistaram Andrim Rozem par tradicionālo instrumentu būves un spēles prasmēm.

11.janvārī kultūras ministre Dace Melbārde (VL-TB/LNNK) un "Lauku ceļotāja" prezidente Asnāte Ziemele, klātesot kultūras mantojuma komisijas ekspertiem, pasniegs "Kultūras mantojuma" Ventspils novada zemnieku saimniecībai "Bitenieki" par biškopības prasmju daudzināšanu, Ventspils novada pirtij "Ziednīca" par latviskās dzīvesziņas daudzināšanu, Alsungas novada "Suitu Rijai" par suitu kultūrmantojuma daudzināšanu, Talsu novada zemnieku saimniecībai "Kurzemnieki" par augļkopības tradīciju kopšanu, kā arī Ventspils novada lauku mājai "Lūķi" par tradicionālās lauku vides saglabāšanu.

Tāpat "Latvisko mantojumu" saņems Tukuma novada biosaimniecība "Geidas" par piena lopkopības tradīciju kopšanu, Saldus novada lauku sēta "Pūteņi" par lauku sētas tradīciju uzturēšanu, kā arī Ozolnieku novada lauku sēta "Caunītes" par latvisko tradīciju daudzināšanu un kopšanu, Jelgavas novada maiznīca "Svētes maize" par maizes daudzināšanu, Bauskas novada atpūtas komplekss "Miķelis" par latviskas sētas un kultūras mantojuma saglabāšanu, Rūjienas novada zemnieku saimniecība "Klimpas" par tradicionālās aitkopības amatniecību un saglabāšanu, Pārgaujas novada Straupes lauku labumu tirdziņš par tirgus tradīciju atjaunošanu un uzturēšanu.

 

Kultūras zīme "Latviskais mantojums" izveidota pēc "Lauku ceļotāja" iniciatīvas. Sadarbībā ar Kultūras ministriju un Latvijas Pašvaldību savienību kultūras zīme kopš 2013.gada tiek piešķirta lauku tūrisma uzņēmējiem, kuri saglabā, iekļauj mūsdienu dzīvē un rāda apmeklētājiem latviskās kultūras un sadzīves tradicionālās vērtības. Pēc šīs zīmes var pazīt vietas, kur saimnieki apmeklētājiem ir gatavi rādīt un stāstīt, cienāt ar latviskiem ēdieniem, mācīt amatus un prasmes, svinēt latviskos svētkus. Kopumā zīmi saņēmušas jau 73 saimniecības Latvijā.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)