Banner 980x90

Pašvaldība varēs aizņemties 1,3 miljonus eiro Alojas Ausekļa vidusskolas Lielās skolas ēkas pārbūvei

Rīga, 2.jūl., LETA. Ministru kabinets šodien lēma atļaut piešķirt aizdevumu 1,3 miljonu eiro apmērā Alojas Ausekļa vidusskolas Lielās skolas ēkas pārbūvei.

Lai rastu risinājumu aizdevuma piešķiršanai Alojas Ausekļa vidusskolas Lielās skolas ēkas pārbūvei, Finanšu ministrija (FM) iesniedza izskatīšanai valdībā informatīvo ziņojumu par pašvaldību aizņēmumiem Eiropas Savienības līdzfinansētajiem izglītības iestāžu investīciju projektiem un ārkārtas situācijas izglītības iestādes investīciju projektam.

Ministrijā piebilda, ka par Alojas Ausekļa vidusskolas projekta ilgtspēju ir sniegts arī Vides aizsardzības un reģionālas attīstības ministrijas un Izglītības un zinātnes ministrijas pozitīvs atzinums par skolas nepieciešamību izglītības pakalpojuma nodrošināšanai un ieguldījumu ilgtspēju izglītības funkciju nodrošināšanā.

FM uzsvēra, ka, lai Alojas skolas skolēni jau šā gada 1.septembrī varētu atsākt mācības tām paredzētajās telpās, kā arī pedagogiem tiktu nodrošināta sakārtota darba vide, ir nepieciešams prioritāri atbalstīt aizņēmumu 1,3 miljonu eiro apmērā projekta īstenošanai.

Ministrijā pauda, ka Alojas skolēni nedrīkst būt esošās situācijas ķīlnieki un nedrīkst ciest domes priekšsēdētāja iespējami nelikumīgas rīcības dēļ. Savukārt Alojas domes deputātiem ir jāspēj nodrošināt atbilstošus apstākļus vidusskolas darbībai.

"Vienlaikus, ņemot vērā publiskajā telpā informāciju par iespējamām nelikumībām novada domes priekšsēdētaja rīcībā, valsts pārvaldes atbildīgās iestādes atbilstoši savai kompetencei veiks Alojas novada pašvaldības pastiprinātu uzraudzību," atzina FM.

Izglītības un zinātnes ministre Ilga Šuplinska (JKP) valdības sēdē uzsvēra, ka Alojas skola ir absolūtā avārijas stāvoklī, tāpēc atļauja aizņemties skolas būvdarbiem ļaus novērst drošības problēmas. Vienlaikus ministre atzina, ka pašvaldības rīcība šī projekta īstenošanā nav attaisnojama.

FM pārstāvji sēdē atzina, ka ar atļauju aizņemties skolas remontam pilnībā tiks novērstas skolas funkcionalitātes problēmas. Savukārt par mazāk svarīgiem darbiem skolā pašvaldībai būs jāpieņem atsevišķi lēmumi sev pieejamo finanšu līdzekļu ietvaros.

Ministrus uzrunāja arī Valsts kontroles pārstāvis, kurš informēja, ka Valsts kontrole patlaban veic revīziju par pašvaldību ēku drošību un Alojas Ausekļa skola ir viena no revīzijas iestādes uzmanības centrā.

Jau ziņots, ka pēc izskanējušām bažām par iespējamām nelikumībām Alojas Ausekļu vidusskolas ēkas pārbūvē, valdība jūnija sākumā lēma izņemt šīs skolas pārbūves projektu no to vietvaru projektu saraksta, kuru īstenošanai 2019.gadā izņēmuma kārtā varēs aizņemties papildu līdzekļus Valsts kasē.

Valdībai tika skaidrots, ka vidusskolas skolēni pašlaik ir spiesti mācīties pielāgotās telpās, jo mācību process tiek organizēts Alojas sporta halles foajē, garderobēs un atpūtas telpās, kā arī Mazās skolas ēkas trešā stāva telpās.

Vidusskolas skolēnu vecāki piketā pie valdības ēkas prasīja piešķirt aizdevumu skolas atjaunošanai.

Alojas Ausekļa vidusskola ir vienīgā novadā un nākamgad tajā plāno mācīties 270 skolēni. Skolas direktore Ina Šternfelde aģentūrai LETA teica, ka jau vairākas nedēļas ir pilnībā apturēti skolas renovācijas darbi, kas sākās šogad janvārī vēl pirms pašvaldība bija saņēmusi aizdevumu Valsts kasē.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)