Banner 980x90

Putekļu sūcēju evolūcija – no zirgu vilkta motora līdz automatizētam robotam

Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
Nu jau vairākus gadu desmitus putekļu sūcēji no ekskluzīvas un tikai bagātniekiem pieejamas ierīces ir kļuvuši par vienu no visplašāk lietotajiem elektrotehnikas piederumiem. Gan pilīs, gan būdiņās – ikviens, kas rūpējas par sava mājokļa tīrību, atzīst, ka grīdu kopšana ar putekļu sūcēju ir krietni patīkamāka un efektīvāka nekā ar slotu. Bet kā šis izgudrojums ir radies un kā tas izskatīsies nākotnē? Lasi tālāk!

Putekļu sūcēja pirmsākumi
Ideja par to, ka netīrumus varētu savākt ar gaisa plūsmu, radās ap 1850. gadu. Rūpnieciskās revolūcijas laikā preces sāka ražot masveidā, un tas nozīmēja, ka arī putekļi no ražošanas atlikumiem radās daudz lielākā apmērā nekā jebkad iepriekš. Apmēram ap to pašu laiku Luijs Pastērs nāca klajā ar saviem atklājumiem par mikrobiem, un sabiedrības uzmanība nu tika pievērsta tīrībai un higiēnai. Lieliski priekšnosacījumi, lai rastos jauna tīrīšanas ierīce!

Pirmais putekļsūcējs tika patentēts 1869. gadā Čikāgā. Sūkšanas jauda tika radīta ar vienkāršu rokas pumpi. Kaut arī ierīce bija inovatīva, lietotāji to atzina par neērtu un dārgu.

Pirmais motorizētais putekļu sūcējs tika patentēts 1901. gadā Londonā. Tas darbojās ar degvielu, un iespaidīgā motora dēļ to varēja pārvietot tikai zirga vilktos ratos. Tīrīšana tika veikta ar īpaši garu šļūteni, ko ievadīja pa dzīvojamo māju un komerciālu ēku logiem. 
1926. gadā tika izgudrots pirmais putekļsūcējs, kas bija lietotājam paceļamā izmērā – tas bija risinājums ar putekļu maisu uz sūcēja uzgaļa kāta (kādus var redzēt vecā amerikāņu kino). Šajā brīdī putekļu sūcējs sāka iekarot mājsaimnieču sirdis. Taču tas joprojām bija visai masīvs un neērts.

1963. gadā tika radīts īpaši viesnīcām paredzēts jaudīgs putekļu sūcējs, kas bija pietiekam viegls, lai istabenēm būtu ērti ar to strādāt. Ideja bija tik veiksmīga, ka viesnīcas personāls šo modeli iegādājas arī lietošanai mājās, tādējādi, atsaucoties pieprasījumam, tas kļuva pieejams arī iegādei un personīgai lietošanai.
Foto: Shutterstock.comFoto: Shutterstock.com


20. gadsimta otrā puse
Turpmākajās desmitgadēs tika laisti klajā visdažādākie putekļu sūcēju modeļi – gan vertikālie, gan horizontālie. Un izgudrotāju fantāzija laidās lidojumā; modeļu klāsts kļuva neticami plašs – ar maisiņiem, ar konteineriem, rokas, industriālie, maināmiem uzgaļiem, piemēroti dzīvnieku spalvām. Taču viens ir palicis nemainīgs – tīrīšana tiek veikta, iesūcot gaisu kopā ar netīrumiem un pēc tam izvadot attīrīto gaisu. Un putekļu sūcēja vadība bija cilvēka rokās. 

Paaugstinoties dzīves līmenim, auga arī vēlme pēc ierīcēm, kas atvieglo mājsaimniecības darbu veikšanu. Ierastās sadzīves ierīces tiek aprīkotas ar arvien modernākām funkcijām – veļas mašīnas žāvē un spēj parūpēties par delikātiem audumiem, trauku mazgājamās mašīnas nu arī spodrina. Bet putekļu sūcēji, kaut arī mainījās to dizains, konceptuālus jauninājumus nepiedzīvoja vairākus gadu desmitus.

21. gadsimts
21. gadsimts ienāca ar jaunu inovāciju – putekļu sūcējiem robotiem, kas ne tikai uzkopj grīdas, tāpat kā to priekšteči, bet dara to bez cilvēka tiešas iejaukšanās. Kaut arī cilvēki pagaidām pret šo izgudrojumu izturas nedaudz piesardzīgi galvenokārt cenas dēļ, tie kļūst arvien populārāki, jo ikviens novērtē tīras grīdas un brīvo laiku, ko sniedz automatizētas mājsaimniecības ierīces. 

Ja arī Tev šķiet, ka ir īstais laiks atvadīties no 20. gadsimta risinājumiem un iesoļot 21. gadsimtā, ielūkojies tīmekļa veikalā Xnet.lv – tur ir pieejams plašs putekļu sūcēju un to piederumu klāsts, kā arī robotizētie ikdienas darbu palīgi, kuri nekurnēs ne mirkli, ja liksi tiem sakopt māju!

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)