Banner 980x90

"Brīvais vilnis" šomēnes pieņems darbā pusi atlaisto darbinieku

Publicitātes foto
Publicitātes foto

Zivju pārstrādes uzņēmums AS "Brīvais vilnis", kurš decembrī no darba atlaida ap 300 darbinieku, janvāra beigās plāno atpakaļ pieņemt pusi no atlaistajiem, aģentūru LETA informēja uzņēmuma valdes priekšsēdētājs Arnolds Babris.

"Šāds process notiek visā nozarē, mums tas notiek mazāk nekā citur. Darbaspēka un produkcijas ražošanas samazināšana saistīta ar to, ka visi tradicionālie tīkli spazmo. Mums nav pieejama Krievija, Kazahstāna. Arī, piemēram, krava, kas tika sūtīta uz Mongoliju, tika atvesta atpakaļ. Tas nozīmē - lai nosūtītu kravu uz jebkuru valsti, tā ir jāsūta ne caur Krieviju, jo valsts ir aizliegusi tranzītu caur to," atklāja uzņēmuma valdes priekšsēdētājs.

Babris uzskata, ka paralēli naftas cenas krituma dēļ Krievijā samazinājās rubļa vērtība - tā noslīdējusi līdz rekordzemam līmenim. Tas izjūtams arī Krievijas kaimiņvalstīs Kazahstānā arī Uzbekistānā, Azerbaidžānā un citās. Tātad visi tradicionālie tirgi ir krasi samazinājušies. Arī Ukrainas pirktspēja samazinājusies tik tālu, ka tās iedzīvotāji nevar atļauties pirkt uzņēmuma konservus, bet tikai pirmās nepieciešamības preces - putraimus, lētākos dārzeņus u.c.

Rūpnīca strādā tikai atbilstoši tam, kāds ir pasūtījums. Līdz decembra sākumam tika saražots pietiekami daudz produkcijas, bet janvāra beigās ražošana tiks atsākta. To arī uzņēmums "Brīvais vilnis" plāno darīt.

"Bet arī tad ražošana netiks atsākta uz pilnu jaudu, jo neviens nav gatavs veikt lielus pasūtījumus. Iedosim produkciju eiro, viņi to izliks veikalu plauktos, bet pa šo laiku konkrētās valsts valūtas vērtība var atkal nokristies. Rezultātā viņiem būs garantēti zaudējumi. Tāpēc rūpnīca strādās tādā režīmā, kurā garantēti varam pārdot produkciju un garantēti saņemti pretī naudu," atklāja uzņēmuma valdes priekšsēdētājs.

Viņš pauda, ka parasti pēc Jaunā gada visiem ir tukši maciņi, pirktspēja atgriežas pakāpeniski, tāpēc februārī būs iespēja redzēt, kā tirgi atkopjas.

Babris nedomā, ka tuvākajā laikā situācija uzlabosies. Šonedēļ bija zivjrūpnieku sapulce, kur tika pārrunāta situācija tirgū. Sapulcē nonāca pie secinājuma, ka visiem ir jāsamazina ražošanas apjoms, lai nebūtu pārprodukcijas, kas nogulsies noliktavā un ilgtermiņā radīs būtiskus zaudējumus.

Savukārt Salacgrīvas novada pašvaldības sabiedrisko attiecību speciāliste Ilga Tiesnese aģentūrai LETA pauda, ka pašvaldībai uzņēmuma šī brīža situācija problēmas nesagādā, tikai tā cer, ka ražošana atsāksies.

"Brīvais vilnis" pagājušajā gadā strādājis ar 12,77 miljonu eiro apgrozījumu, kas ir 8% kritums salīdzinājumā ar 14,09 miljonu apgrozījumu iepriekšējā gadā. Uzņēmuma peļņa samazinājusies līdz 257 010 eiro salīdzinājumā ar 621 937 eiro iepriekšējā gadā.

Pagājušajā gadā saražoti 22,5 miljoni kārbu dažāda sortimenta zivju konservu, tai skaitā desmit miljoni kārbu bija šprotes. Pārdoti 22,4 miljoni kārbu par 12,8 miljoniem eiro.

Jau vēstīts, ka 2014.gada decembrī par "Brīvā viļņa" 49,97% akciju īpašnieku kļuvis Valērija Belokoņa uzņēmums SIA "Baltic Finance&Capital", kurš tās iegādājies no cita uzņēmējam piederoša uzņēmuma - SIA "Brīvais vilnis Company", liecina paziņojums "Nasdaq Riga".

2013.gada 6.februārī AS "Brīvais vilnis" līdzīpašnieku SIA "A Corporation", kam pieder 40,9% uzņēmuma akciju, iegādājies Valērija Belokoņa brālis Vilorijs Belokoņs. Līdz ar "A Corporation" pamatkapitāla iegūšanu Vilorijam Belokoņam un Valērijam Belokoņam kopā netieši pieder vairāk par 50% jeb 90,85% no balsstiesībām "Brīvajā vilnī".

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)