Banner 980x90

Rīcības dienās Limbažu 3.vidusskolā aicina uz atbildīgu rīcību klimatu pārmaiņu laikā

Foto: limbazi.lv
Foto: limbazi.lv

Autors: Daiga Rudzīte, Limbažu 3. vidusskolas Ekoskolas koordinatore

2015.gada Rīcības dienas visā pasaulē (tās parasti notiek novembra mēnesī) tika veltītas lielākajam desmitgades notikumam vides aizsardzībā – izšķirošajai Parīzes ANO Klimata pārmaiņu konferencei, jeb saīsinājumā – COP21. Līdz ar tajā pieņemtajiem politiskajiem lēmumiem izšķirsies, vai tiks izdarīts pietiekami, lai samazinātu klimata pārmaiņas līdz mazāk draudīgiem apmēriem un novērstu dabas un cilvēku katastrofas, kas radītu milzīgus draudus nākamajām paaudzēm. 

Rīcības dienās piedalījās arī Limbažu 3.vidusskolas kolektīvs, realizējot gan projekta "Ēdam atbildīgi!" aktivitātes, gan pievēršoties globālajai tēmai par klimata pārmaiņām. 5. A klases kolektīvs mērķtiecīgi turpināja darbu pie projekta "Vietējie zemnieki – veselīgas pārtikas ražotāji"- izspēlējot dabaszinības skolotājas Dailas Viļumsones spēli – aptieka dārzā, dravā, siltumnīcā un pļavā. Tas rosināja skolēnus domāt par veselīgas ēšanas pamatprincipiem un iespējām, izmantojot vietējo produkciju un arī Latvijas dabas bagātības.

Visplašākā akcija, kura piesaistīja gan bērnus, gan pieaugušos bija makulatūras vākšanas zibakcija "Nodod izmantoto iepakojumu un papīru pārstrāde!", šoreiz tika aicināts nevis vairot makulatūru un sacensties par kilogramiem, bet akcents tika likts uz resursu otrreizējo pārstrādi un resursu taupīšanu, domu, ka atkritumu daudzums būtu jāsamazina. Atkritumu piesārņojums dabā jau ir globāla problēma, un katrai valstij jāatrod videi draudzīgs un saimniecisks risinājums. 

Vislielāko pienesumu deva 4.b klase ( klases audzinātāja Inguna Strode) – kopā 300 kg, 2.a klase ( audzinātāja Ausma Miķelsone) – 167 kg, 3.b klase ( audzinātāja Gunta Šlendaka) – 165 kg, 4.a klase ( audzinātāja Dzintra Dzērve) – 150 kg, 2.c klase ( audzinātāja Jana Jenerte) – 146 kg, 12.b klase ( audzinātāja Ilze Ungure) – 230 kg. Paldies ikvienam, kurš pievienojās makulatūras nodošanas akcijai! Rezultātā, vienas dienas laikā, tika savākti 1467 kg otrreiz pārstrādājamā papīra, kuru tālāk nodosim pārstrādei "Līgatnes papīrs", par to skola pretī iegūs zīmēšanas papīru.

Darbojoties Ekoskolu programmā, tiek plānoti arī sadraudzības pasākumi ar citām skolām. Tradicionāli jau satikāmies ar tuvākajiem kolēģiem un skolēniem no Katvaru internātpamatskolas, lai kopā aizvadītu videi draudzīgā transporta dienu. 

Pasākums, kurš bija vērsts uz apkārtējās sabiedrības izglītošanu notika Limbažu Galvenajā bibliotēkā, kurā 6.b klases skolēni aicināja ieklausīties, kā katrs cilvēks varētu rīkoties atbildīgi, lai mazinātu klimata pārmaiņas, siltumnīcu efektu dabā, CO2 emisijas un izveidoja plakātu izstādi "Mēs pret klimata pārmaiņām!", kuru varēja aplūkot LGB apmeklētāji. Plakātus skolēniem palīdzēja izveidot vizuālās mākslas skolotāja Zane Skrastiņa, uzstāties iedrošināja klases audzinātāja Inna Riekstiņa. Paldies, LGB Klientu apkalpošanas centra vadītājai Džūlijai Sniķerei par skolēnu atsaucīgu uzņemšanu bibliotēkā! 

Rīcības nedēļā, klases stundu laikā skolēnus aicināja pievērsties atbildīgas ēšanas pamatnostādnēm – ēst vietējo pārtiku, samazināt gaļas patēriņu, nelietot pusfabrikātus, produktus ar palmu eļļu sastāvā, mazināt pārtikas atkritumus, veikt pētījumu "Ēdiena porcijas ietekme uz klimata pārmaiņām!" – kā sastādīt videi draudzīgu ēdienkarti un samazināt CO2 emisijas pārtikas gatavošanas procesā! Sekojot sabiedrībā populāru cilvēku aicinājumiem, arī skolas ēdnīcā tika īstenota ideja - Vienu dienu bez gaļas!, ēdienkartē piedāvājot dārzeņu un graudaugu ēdienus! Skolas ēdnīcas apmeklētāji šo pārmaiņu pamanīja, novērtēja ideju, kas rosināja cilvēkus mainīt ieradumus. Rīcības dienu mērķis arī bija pievērst apkārtējas sabiedrības uzmanību – kā cilvēks ar savu rīcību var mainīt vai mazināt klimata pārmaiņas. 

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)