Banner 980x90

Uzņēmumu kreditēšana: kā piesaistīt naudu uzņēmējdarbības veikšanai?

Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
Lai veiksmīgi darbotos uzņēmējdarbībā, nepieciešams atbilstošs finansējuma apjoms. Protams, ir vairāki biznesa veidi, kuros vismaz sākumposmā lielas investīcijas nav nepieciešamas, taču, lai veiksmīgi un rentabli darbotos, piemēram, lauksaimniecībā vai kokapstrādes nozarē, praktiski vienmēr vajadzīgs domāt par to, kur iegūstams piemērots finansējums biznesam. Par laimi, topošajiem un esošajiem uzņēmējiem iespēju ir gana daudz, un vairāk par to, kāda veida uzņēmumu kreditēšana pieejama Latvijā, iespējams uzzināt šajā rakstā.

Eiropas Savienības fondi
Uzreiz jāmin, ka Eiropas Savienības fondu nauda pieejama tiem uzņēmumiem, kuru darbība veicina sabiedrības labklājību un ekonomisko izaugsmi, kā arī attiecīgajam projektam jābūt ilgtspējīgam. Lai saņemtu ES fondu finansējumu, nepieciešams iesniegt projektu, taču jāatceras, ka finansējums praktiski nekad netiek piešķirts pilnā apmērā, tāpēc par līdzfinansējumu būs jāparūpējas pašam vai jācenšas piesaistīt papildu naudas līdzekļi, izmantojot kādu citu avotu.

Detalizētāku informāciju iespējams iegūt ES fondu mājaslapā.

Valsts atbalsta programmas

Ja uzņēmējdarbību vēl neesat uzsācis, varat pieteikties kādā no valsts atbalsta programmām; viena no zināmākajām šāda veida finanšu institūcijām ir Altum. Jārēķinās, ka arī valsts atbalsta programmu prioritāte ir atbalstīt uzņēmējus, kuru darbība nes pievienoto vērtību valstij. Valsts atbalsts var tikt veikts dažādos formātos – gan grantu veidā, kas nozīmē, ka naudu nevajadzēs atdot, gan kredīta u.c. aizdevuma veidos.

Detalizētāku informāciju iespējams iegūt Altum mājaslapā, kurā pieejams arī atbalsta programmu kalkulators.

Foto: Shutterstock.comFoto: Shutterstock.com


Biznesa inkubatori
Ar biznesa inkubatoru palīdzību nav iespējams iegūt finanšu līdzekļus, jo tiem ir atšķirīgs darbības princips – iesaistoties inkubatorā, tiek saņemtas atlaides telpu īrei, dažādām konsultācijām, kā arī pakalpojumiem. Šāds atbalsta veids ir piemērots uzņēmējiem, kuru darbība galvenokārt saistīta ar darbu ofisa telpās vai pieprasa specifiskas zināšanas. Vēl arī jāņem vērā, ka parasti palīdzība tiek sniegta ļoti lielas atlaides formātā, līdz ar to neliels līdzfinansējums tomēr ir nepieciešams.

Detalizētāku informāciju par Latvijā esošajiem biznesa inkubatoriem iespējams iegūt, apmeklējot Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras mājaslapā esošo kontaktinformācijas sadaļu.

Uzņēmumu kreditēšana bankā

Viens no klasiskākajiem veidiem naudas iegūšanai ir uzņēmumu kreditēšana bankā, un, ņemot vērā pieprasījumu, liela daļa banku savā piedāvājumā iekļāvušas kredītus, kas ir īpaši pielāgoti uzņēmējdarbību vajadzībām. Taču jārēķinās, ka, izmantojot banku pakalpojumus, praktiski vienmēr naudu vajadzēs atgriezt ar uzviju, turklāt, lai saņemtu nepieciešamo summu, parasti nepieciešams gan galvojums, gan ķīla, savukārt pats piešķiršanas process var aizņemt salīdzinoši daudz laika.

Biznesa eņģeļi jeb privātie investori
Vēl viens risinājums, ja Jums ir laba biznesa ideja – piesaistīt privāto investoru jeb biznesa eņģeli. Šāda iespēja tiek piedāvāta jaunajiem uzņēmējiem, turklāt investors nereti ir gatavs sniegt ne tikai finansiālu atbalstu, bet arī dalīties ar savām zināšanām, pieredzi un kontaktu loku, kas uzņēmējdarbībā ir ne mazāk svarīgs faktors kā nauda.

Detalizētāku informāciju iespējams iegūt Latvijas Biznesa Eņģeļu Tīkla mājaslapā.

Crowdfunding jeb pūļa finansējums

Ja Jums ir inovatīva ideja, kas spēj uzrunāt plašu sabiedrības loku, piemērots risinājums var būt arī kāda no pūļa finansējuma platformām. To darbības princips ir šāds – interneta vietnē tiek ievietots projekts, norādot nepieciešamo naudas summu un laika intervālu, kurā naudu plānots savākt. Ja līdz noteiktajam termiņam šī summa tiek savākta, tā nonāk uzņēmēja rīcībā, savukārt, ja nepieciešamais naudas apjoms netiek sasniegts, visa saziedotā nauda parasti tiek atgriezta ziedotājiem. Par ziedojumiem lielākoties tiek piedāvāta arī kāda atlīdzība, piemēram, ja uzņēmums plāno ražot koka izstrādājumus, par ziedojumu virs 50 eiro var piedāvāt kādu no saviem produktiem (ar noteikumu, ka tiks savākta nepieciešamā naudas summa). Otrs variants – ar ziedojuma palīdzību tiek iegādāta noteikta uzņēmuma daļa.

Izejvielu un preču finansēšana

Foto: Shutterstock.comFoto: Shutterstock.com
Atsevišķās uzņēmējdarbības nozarēs papildu finanšu līdzekļi nepieciešami ne tikai uzņēmējdarbības uzsākšanas posmā, bet arī tad, kad uzņēmums jau ieskrējies un darbojas ar pilnu jaudu. Piemērs – darbojoties pārtikas nozarē, regulāri nepieciešams iegādāties gan pārtikas produkta iepakojumus, gan izejvielas, taču dažādu neparedzamu apstākļu dēļ pirkumus var nākties veikt brīžos, kad uzņēmumam nav nepieciešamo līdzekļu. Šādos gadījumos var lieti noderēt uzņēmumu kreditēšana izejvielu un preču iegādei. Kā tas darbojas? Finanšu kompānija izejvielu vai preču piegādātājam apmaksā rēķinu, un Jūsu uzņēmumam jau tuvākajā laikā tiek piegādātas attiecīgas izejvielas vai preces. Un, kad uzņēmumam pieejami brīvi finanšu līdzekļi, Jūs atmaksājat rēķinu.

Detalizētāku informāciju iespējams iegūt ERST Finance mājaslapā.

Kā iespējams redzēt, finansējuma iegūšanas veidi uzņēmējdarbības attīstīšanai ir daudz un dažādi, taču jārēķinās, ka uzņēmumu kreditēšana var aizņemt visai daudz laika. Ja Jūsu uzņēmumam nepieciešama krājumu finansēšana vai izejvielu finansēšana, izmantojiet ERST Finance pakalpojumus – tā ir iespēja iegūt nepieciešamo naudas summu pāris dienu laikā!

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)