Banner 980x90

Ziemas sezonā pilsētās Vidzemē arvien vairāk manīti meža dzīvnieki

Iestājoties ziemai, arvien vairāk pilsētu teritorijās Vidzemē manīti meža dzīvnieki, kas meklē barību, pilsētas informācijas portālu tīklu Pilseta24.lv informēja Ziemeļvidzemes virsmežniecības inžinieris medību jautājumos Jānis Ročāns.

"Tā ir normāla parādība, ka meža dzīvnieki parādās pilsētas teritorijā. Tas nav nekas ārkārtējs, bet pats par sevi saprotams. Pilsētām apkārt ir meži un dārziņi, kuros dzīvnieki dzīvo," par meža dzīvnieku atrašanos pilsētās skaidro Ročāns.

Visbiežāk pilsētu teritorijās var manīt lapsas, stirnas, aļņus un mežacūkas, bet retāk briežus.

Meža dzīvniekus uz pilsētu vilinot pārtika, kas mežos ziemas laikā nav viegli atrodama. Kā skaidro Ročāns, dzīvnieki meklē cilvēku izmestos pārtikas atkritumus vai mājas dzīvniekiem atstāto barību.

"Ja barība pilsētā ir vieglāk pieejama, tad dzīvnieki tur arī nāk. Pašlaik ir ziema. Barību dzīvniekiem ir grūtāk dabūt. Ja dzīvnieks saož, ka pilsētā ir barība, tad dzīvnieks tur arī nāk," min Ročāns.

Pēc Ročāna teiktā, meža dzīvnieki apdraudējumu cilvēkiem nerada, ja vien cilvēks pats viņus nesatrauc: "Ja kādreiz vēl bija satraukumi par trakumsērgu lapsām, tad tagad Latvijā trakumsērga kā tāda nu jau pāris gadus vispār nav konstatēta. Līdz ar to, tā problēma atkrīt. Cilvēkiem nekāds apdraudējums no tā nav, un dzīvnieks pats aizies prom."

Ročāns uzsver, ja pilsētā tiek manīts meža dzīvnieks, noteikti nevajadzētu sākt viņu vajāt pa pilsētu, vai signalizēt ar automašīnas tauri. Tas dzīvnieku satrauc, padarot agresīvu.

"To lietu risina pašvaldība. Medības kā tādas pilsētas teritorijā, protams, notikt nevar. Tas ir pašvaldības dienestu pienākums - šo dzīvnieku dabūt rokā un aizvest atpakaļ uz mežu," skaidro Ročāns.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)