Banner 980x90

Zīle Lietuvas minstināšanos "Rail Baltica" jautājumā skaidro ar tradicionālā dzelzceļa uzņēmuma līdzdalību projektā

Foto: Ieva Makere/ LETA
Foto: Ieva Makere/ LETA
Eiropas Parlamenta (EP) deputāts Roberts Zīle (VL-TB/LNNK) Lietuvas minstināšanos Eiropas standarta sliežu platuma dzelzceļa līnijas "Rail Baltica" (RB) projektā skaidro ar Lietuvas tradicionālā dzelzceļa uzņēmuma līdzdalību, pārstāvot valsti šajā projektā.

Zīle intervijā Latvijas Radio skaidroja, ka tradicionālais Lietuvas dzelzceļa uzņēmums "izgāja kopuzņēmumā, kas veido RB projektu, kā Lietuvas pārstāvis". Tikmēr Latvijas gadījumā VAS "Latvijas Dzelzceļš" nav iesaistījies RB projekta īstenošanā, bet tā vietā ir izveidota atsevišķa kompānija. Latvijai līdzīgs modelis tiekot īstenots arī Igaunijā.

Pēc Zīles teiktā, Latvijā un Lietuvā īstenotais modelis "padara atdalītu tradicionālo uz Krieviju orientēto dzelzceļa vadību un visu šo sistēmu no tā, kas veido jauno Eiropas platuma sliežu ātrvilciena līniju no Tallinas uz Varšavu".

EP deputāts uzskata, ka minētais modelis Latvijā un Igaunijā ir pareizs, bet Lietuvā - nepareizs, jo tas ļauj Krievijai pārlieku lobēt savas intereses dzelzceļa tranzītbiznesā, kas nesaskan ar RB projekta kopējām interesēm.

Kā ziņots, 31.janvārī Baltijas valstu valdību vadītāju tikšanās laikā Tallinā iecerēts parakstīt starpvalstu līgumu par RB īstenošanu. Latvijas Ministru prezidents apliecinājis, ka mūsu valsts politiski ir gatava šo vienošanos parakstīt, tikmēr Lietuvas premjerministrs nav pārliecināts par līguma parakstīšanu minētajā datumā.

Pēc Lietuvas premjera teiktā, Lietuvas galvenā pozīcija RB jautājumā ir nemainīga, tomēr valstij ir nepieciešama detalizētāka informācija, lai parakstītu konkrētus līgumus.

 

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)