Banner 980x90

13 jautājumi Rūdolfam Puķītim no organizācijas Lūzumpunkts

"Piedzīvojumi patīk visiem. Piedzīvot lietas var dažādi un katram ir sava izpratne par tiem. Nekad nevienam neuzspiedīsim mūsu piedzīvojumus - challenge by choice," tā Rūdolfs Puķītis, organizācijas "Lūzumpunkts" pasākumu vadītājs, projektu "Rīgas Laivas" un "Meža slēpes" dīdītājs.

13 jautājumos un atbildēs Rūdolfs stāsta gan par to, kā tvert mirkli un nepalaist garām iespējas, gan atklāj kādu savu sapni.

1. "Kamēr septiņreiz nomēri, cits jau paspējis nogriezt" – Tavs citāts un šī brīža dzīves moto. Bet ja sanāk nogriezt greizi?


Kā pasakā – tad čiks vien sanāk. Risks, taisnība. Bet risks liek arī samobilizēties un mēģināt izdarīt pareizo lēmumu ar pirmo reizi. Ja tomēr tā nesanāk, tad esi ieguvis pieredzi, esi gājis citu, garāku ceļu uz kādu lietu, mērķi, vēlmes piepildījumu, bet tas nenozīmē, ka garākais ceļš Tevi tomēr nenoved pie tā paša galamērķa.

2. Kāda ir amizantākā situācija, kurā esi nonācis, "griežot", nevis "mērot"?

Man liekas, ka katrs puika ir dabūjis pamatīgu pļauku... bet kā jau teicu – garāks ceļš līdz mērķim.

3. Kas kopumā dzīvē lielāki ieguvēji – "mērītāji" vai "griezēji"? Veiksmīgu cilvēku netrūkst abās nometnēs.

Piekrītu, piekrītu. Bet pirmie zemeņu lauku aiz nātrēm ierauga griezēji. Taisnība, ka mērītājs kā vērotājs – arī ieguvējs, jo redz un racionāli izvēlas labāko no tā, ko griezējs ir jau paveicis, tikai žēl, ka tu esi otrais. Arī sudrabs ir veiksme.

4. "Lūzumpunkta" misija – izaugsme caur piedzīvojumu. Kā īsti ir – vai tiešām ikvienu nodarbi, ikvienu situāciju un dzīves mācībstundu spējat pārvērst piedzīvojumā?


Nē, mēs nē, bet ikviens no mums - jā. Piedzīvojums ir koncentrēts notikumu lādiņš, kas spilgti izgaismo un parāda daudzas likumsakarības gan katrā pašā, gan savstarpēji starp mums. Mēs parādam dažas. Pārējās katram jāiemācās piedzīvot pašam. Mēs izvēlamies tās piedzīvot caur piedzīvojumu.

5. Ko "Lūzumpunkta" komanda darītu, lai spētu aizraut kādu, kam prāts uz piedzīvojumiem nemaz nenesas?

Piedzīvojumi patīk visiem. Piedzīvot lietas var dažādi un katram ir sava izpratne par tiem. Nekad nevienam neuzspiedīsim mūsu piedzīvojumus – challlenge by choice. Piedzīvojums var būt arī vīna baudīšana kamīna priekšā, pastaiga ar ģimeni zoodārzā vai pirmais randiņš. Katram savas robežas un vēlmes.

6. Kas Tev ir būtiskākais, uzsākot jaunu projektu, aktivitāti, jebko – lai process būtu interesants vai lai būtu skaidrs mērķis, uz ko tiekties?

Personīgi man: pirmais ir vēlme, pēc tam ideja, kā šo vēlmi piepildīt, kas transformējas mērķī. Piemēram, vēlme iegūt pozitīvas emocijas, ideja – braukt ar draugiem ceļojumā, mērķis – noorganizēt braucienu uz Somiju šomēnes. Projektus cenšos veidot tādus, kuros pašam ļoti gribētos būt dalībniekam un izbaudīt to, ko dodm cilvēkiem.

7. Mēdz teikt, ka spontānās idejas un lēmumi, atskatoties uz notikumiem pēc vairākiem gadiem, beigās izrādās tās labākās. Kāda ir Tava pieredze – piekrīti šai domai?

Nu ja – kamēr citi mēra, tu jau griez. Mēs jau nožēlojam to, ko neizdarām, nevis izdarām, palielam, vai ne? Atceros, tagad daudzas spontānās idejas un lēmumus – esmu priecīgs par visiem. Tos, kurus "nožāvēju", vēl joprojām šad tad kā mācību stundu pārcilāju galvā. Ja dari, tad dari, ja ne, tad ne.

8. Tev iznāk sadarboties, saskarties ar dažādu tautu un kultūru pārstāvjiem. Kuri pēc dabas ir vislielākie piedzīvojumu un mirkļa tvērēji?

Ja godīgi man ziemeļu tautas, kurām pieskaitu arī mūs, liekas "cietākas", tādas, kas nebaidās no kļūdām, kas var arī sāpēt, tāpēc teikšu, ka ar mums šajā jomā viss ir kārtībā!

9. Kāds sapņo izlēkt ar izpletni, kāds – apburāt apkārt Zemeslodei no PET pudelēm veidotā plostā, cits vēlas 2 bērnus un lauku māju ar baltu žogu. Kāds ir Tavs sapnis, ko vēlētos piepildīt?

Labs jautājums. Ir daudzi, apzinos tos. Viens no tiem - stāvēt 20 000 cilvēku priekšā un izklaidēt, vadīt viņus. Man patīk pūlis un enerģija, ko tas var dot. Kā saka K.M.Remarks – kamēr cilvēks sapņo, viņš ir dzīvs.

10. Kas tev palīdz vislabāk sakopot domas, paskatīties uz savu dzīvi no malas, ar vēsu prātu?


Man patīk horizonts, liekas, ka, skatoties uz to, redzu arī kārtību, atbildes, risinājumu.

11. Nosauc trīs lietas, ko Tu noteikti neņemtu līdzi uz neapdzīvotas salas!

Kā tad uz neapdzīvotas salas kaut kas var nenoderēt? Neņemtu tikai vienu - datoru.

12. Kas ir labākais, ko cilvēce ieviesusi?

Velosipēds.

13. Brīva vieta iedvesmojošam citātam!


Dari, ko mīli - mīli, ko dari!

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)