Banner 980x90

13 jautājumi Triānas Parka un Gacho bundziniekam Edgaram Viļumam

"Nekad nebiju gaidījis, ka man kā bundziniekam būs tik traki koncerti Latvijas robežās. Divi lieliski gadi!" par darbību ar Gacho stāsta "Triānas Parka" un Gacho bundzinieks Edgars Viļums.

Kas Edgaram sakāms par Eirovīziju, Latvijas vasaras festivāliem un kaimiņu trobelēšanu, vingrinoties bungu spēlē - tas viss šīs nedēļas 13 jautājumos.

1. Sāksim ar klasisku jautājumu - cik sen un kā nolēmi sākt spēlēt bungas?


Tieši nesen iedomājos par šo jautājumu, bet vispār ideja par bungu spēlēšanu parādījās dabiski, kā zīme, mesidžs. Jau agrā bērnībā, klausoties mūziku - The Kelly Family (smejas), Bryan Adams, Korn un citus-, vienmēr domās vizualizēju tieši bundzinieka skatu punktu. Protams, arī mūziku vērtēju tieši pēc bungu skaņām.

2. Piekritīsi, bungas jauniem mūzikas censoņiem nav pati populārākā izvēle. Piemēram, ģitāristu ir krietni vairāk. Kāpēc tieši sitamie instrumenti bija tas, kas "pavilka" Tevi?


Protams, ka ģitāristu un dziedātāju vienmēr būs vairāk. Bungu komplekts tomēr ir liels, dārgs un ļoti skaļš instruments, kas ir viens no būtiskākajiem faktoriem. Pats ļoti labi atceros - kad trešajā stāvā trenējos, drauga tētis devītajā stāvā vien nopūtās...

Man ir liels prieks, ka tomēr ir jauni gribētāji, un viņiem tiešām ir daudz iespēju, kur to darīt - skolotāju netrūkst. Pats, cik brīvais laiks atļauj, palīdzu jaunajiem ar ieteikumiem un pamatu apgūšanu. Parasti skolniekiem iesaku ātrāk atrast grupu, ar ko kopā spēlēt. Protams, arī individuālie treniņi ir svarīgi.

3. Kā tiki pie sava pirmā bungu komplekta?


Pirmo komplektu man uzdāvināja mamma kopā ar savu brāli, manu krusttēvu. Paldies viņiem!

4. Kopā ar "Triānas Parku" tev ir, teiksim tā, visai cienījama Eirovīzijas pieredze. Pašam patīk viss tas, kas notiek par un ap Eirovīziju – gatavošanās, uzstāšanās, šovs?


Jā, ir pieredzīte. Pag, es nemaz nevaru vairs tā pateikt. Kādi pieci gadi noteikti... Pirmie tiešam bija tā vērti, jo kā grupa "Triānas Parks" tikko bijām sākuši darboties, un visas tās trakās idejas, ko domājām un realizējām, bija tā vērtas. Nebūtu es bijis Ventspilī tās pāris reizes, tad nebūtu arī šīs intervijas. Manuprāt, ir jāizmanto visas iespējas, ko dzīve piedāvā. Protams, ar gadiem interese tieši par Eirovīziju ir zudusi - ir citi mērķi un citas idejas.

5. "Triānas Parku" pazīstam ne tikai kā muzikāli, bet arī vizuāli košu apvienību. Cik, mūzikā, Tavuprāt, būtisks vizuālais tēls un šovs?

Kā to ņem. Esmu bijis uz dažādu veidu koncertiem, ir gadījumi, kad man pilnīgi vienalga kas viņam vai viņai tajā vakarā ir mugurā. Tomēr, ja tu esi liela mēroga zvaigzne un katru piektdienu sestdienu tavi koncerti ir pārpildīti, tad izejamās drēbes uz skatuves vairs nav diez ko forši... Skatuve dod māksliniekam visas iespējas. Kāpēc to neizmantot? Limp Bizkit ģitārists Wes Borland pirms katra koncerta trīs četras stundas sev liek visāda veida grimu, skatuves tērpus utt., un viņš tiešām izskatās iespaidīgi!

6. Latvieši koncertos vairāk pavelkas uz lielisku mūziku vai efektīgu šovu?

Tieši latvieši? Hmmm… Cik pats esmu novērojis un sajutis, tad mums vajag abus divus. Ja tev būs laba mūzika un papildus arī labs šovs, noteikti par tevi runās arī nākamajā dienā. Twitter kūpēs!

7. Gacho uzstāšanās parasti tiek raksturotas kā pamatīgs "nonesiens" - milzīga enerģijas apmaiņa starp mūziķiem un publiku. Kāda ir sajūta, ka ar skaņu, ar ritmu jūsu spēkos ir iekustināt tūkstošus?

Nevar nepiekrist. Nekad nebiju gaidījis, ka man kā bundziniekam būs tik traki koncerti Latvijas robežās. Divi lieliski gadi! Un te ir spilgts piemērs, ka jauniešiem ir svarīga gan mūzika, gan arī tā atdeve, enerģija, ko sniedzam koncertos. Pēc katra koncerta ir tieši tāda pati sajūta kā pēc īstas lauku pirtiņas.

8. "Triānas Parks" un Gacho – divas dažādas pasaules, divi dažādi žanri, katrs ar savu speficiku. Nav grūti pārslēgties?

Jā, divas dažādas pasaules. Nē, nav grūti pārslēgties, jo ar abām grupām ir gana daudz laika pavadīts kopā, vienmēr esmu lietas kursā. Vasaras periods nenoliedzami ir saspringts, tad galvenais ir sekot līdzi tam, lai nepārklājas "Triānas Parka" un Gacho koncertu datumi. 2012.gada vasara izcēlās - bija reizes, kad iekrita trīs koncerti dienā. Tad man izpalīdzēja kolēģis Viesturs Samts. Bija arī reizes, kad jātiek no Cēsīm uz Liepāju trīs stundās.

9. Tev sanācis spēlēt gan uz mazām skatuvēm, gan milzīgas publikas priekšā lielos fesativālos. Vai nezūd daļa no kontakta ar publiku, esot pārdesmit metrus no skatuves, turklāt vēl aiz bungu komplekta...?

Nē, nejūtu nekādu barjeru tā dēļ, ka sēžu aiz bungu komplekta. Tomēr katru manu sitienu dzird, esmu daļa no grupas. Citreiz arī sanāk pastaigāt pa skatuvi, un, protams, beigu paklanīšanās!

10. Interesantākā vieta, kur pašam nācies uzstāties, ir...?

Francijā - milzīgā kuģu būves ēkā, kas pārveidota par modernās mākslas telpu. Man aiz muguras stāvēja milzīgs mehānisks zilonis, ar kuru var staigāt pa muzeja teritoriju. (Foto galerijā – red.)

11. Latvijā pēc Līgo gandrīz katrs vasaras vīkends aizpildīts ar lielāku vai mazāku festivālu. Kurš pašam liekas foršākais pašmāju mūzikas festivāls – gan kā mūziķim, gan kā apmeklētājam?


Šovasar sanāca pabūt gandrīz visos Latvijas festivālos. Lielu "10" dodu Cēsu brāļiem "FonoFest" - man tiešām patīk viņu koncepts, redzu lielu izaugsmi katru gadu. Protams, visiem zināmais "Positivus" ar savu lielo teritoriju, atmosfēru... "Summer Sound" man atkārtoti deva iespēju uzstāties 25 tūkstošu skatītāju priekšā ar visu skaisto jūru pie pleca! Man liels prieks, ka mums šie festivāli ir. Vēlu viņiem visu to labāko arī turpmākos gadus!

12. Vari sevi iedomāties kā orķestra ritma vīru ar basbočku kaklā maršējam parādē?


Jā! Tikko iedomājos! Krastmalā.

13. Vai ir kādi blakusprojekti, kuros pašlaik darbojies?

Šobrīd gan nav, jo aktīvi pildu Rīgas Stradiņa universitātes uzdotos mājas darbu. Katrs brīvais brīdis vai diena tiek pakārtota grupu mēģinājumiem, darbiem studijā, privātstundām un, protams, nelielai atpūtai laukos.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)