Banner 980x90

5 nodarbes, kas palīdz attīstīt bērna intelektu

Bērna intelektu tikai daļēji nosaka iedzimtības faktori, būtiska loma ir videi, sociāliem un izglītojošiem faktoriem. Tāpēc vecākiem ir iespēja veidot bērnam tādu vidi un aktivitātes, kas viņam palīdzēs atklāt savus talantus, potenciālu un attīstīt intelektuālās spējas. Šeit runa nav par gudrām mācību programmām un dārgām privātskolām, bet gan ikdienas vidi un nodarbēm, ko ikvienam vecākam ir pa spēkam savam bērnam nodrošināt, lai dotu stimulu attīstīties un pilnveidoties atvases intelektam.

Grāmatu lasīšana un pētīšana kopā ar vecākiem
Iemācīt bērnam mīlēt grāmatas – tas ir viens no vecāku pamatuzdevumiem, lai vēlāk bērns pats varētu brīvi izmantot visas tās lieliskās iespējas un zināšanas, ko sniedz plašā grāmatu pasaule. Pirmsskolas un sākumskolas vecumā ir svarīgi lasīt bērnam priekšā un lasīt kopā, lai varētu arī pārrunāt izlasīto. Grāmatas paplašina bērna iztēli, ļauj fantazēt, uzzināt jaunas lietas, bagātina valodu un vārdu krājumu. Tagad ir ļoti daudz grāmatu, kas veidotas kā izzinošs ceļojums, kur bērni ne tikai lasa, bet pēta, uzdod jautājumus, saņem atbildes. Grāmata veido dialogu ar bērnu. Tas ir lielisks veids, kā iepazīstināt bērnus ar dažādām jomām – dabu, ģeogrāfiju, anatomiju, tehniskām jomām, pat šķietami sarežģītām tēmām, kas vairs nešķiet tik sarežģītas, ja tiek pasniegtas uztverami un aizraujoši.

Galda spēles un puzles
Galda spēles un puzles ir ne tikai lielisks laika kavēklis gan bērniem, gan vecākiem, bet arī veids, kā jautri un jēgpilni attīstīt bērna prātu. Spēlējot galda spēles un liekot puzles, bērnam jāmācās domāt dažus soļus uz priekšu, jāprot domāt tēlaini, jākoncentrējas, tiek attīstīta pacietība un sadarbība, ja spēlē piedalās vairāki. Tās ir būtiskas prasmes, kas noder visās dzīves jomās un palīdz mācību procesā. 

Puzles un galda spēles iespējams piemeklēt jebkura vecuma bērniem, izvēloties gan to sarežģītību, gan tematiku, tāpēc šo metodi bērna izklaidei un intelekta attīstībai var izmantot jau no pirmajiem dzīves gadiem. Jā, sākumā varbūt bērnam pa spēkam būs puzles ar tikai dažiem kauliņiem, bet ar laiku viņa prasmes un uzmanības noturība augs, ļaujot jau pieveikt puzles ar vairākiem desmitiem un pat simtiem kauliņu. 

Dažādas puzles un galda spēles visa vecuma bērniem varat iegādāties "XS Rotaļlietas" interneta veikalā: https://www.xsrotallietas.lv/preces/puzles.html.

Darbošanās ar konstruktoriem
Konstruktori ir vienas no bērnu iemīļotākajām rotaļlietām, un tam ir arī pamatots iemesls. Konstruktori ir aizraujoši, ar tiem var īstenot gandrīz bezgalīgas variācijas rotaļām, jo elementus var kombinēt tā, kā sirds vēlas. Bērnu iemīļotākie noteikti ir LEGO konstruktori, tie visā pasaulē iecienīti jau vairākus gadu desmitus. Darbošanās ar konstruktoriem lieliski attīsta sīko motoriku, kas atkal rada stimulu nervu sistēmai un smadzenēm. Ar konstruktoriem var radīt savus fantāziju tēlus, situācijas, var spēlēties kopā ar draugiem, vecākiem, māsām un brāļiem. Konstruktoru var izmantot arī tam, lai mācītos krāsas, formas, matemātiskas darbības, fizikas likumus un daudz ko citu. Spēlējoties kopā, vecāki var rosināt bērnu domāt, atklāt un izmēģināt.

Došanās uz muzejiem, izstādēm, kultūras pasākumiem
Vēl viens lielisks veids, kā vecāki var palīdzēt bērnam paplašināt viņa redzesloku un apgūt jaunas zināšanas, ir vest viņu uz muzejiem, izstādēm un dažādiem kultūras pasākumiem, kas piemēroti viņa vecumam un uztverei. Tādā veidā tiks gan attīstītas sociālās prasmes, gan interese par dažādiem mākslas žanriem. Bet muzejos varēs uzzināt tiešām daudz ko jaunu. Latvijā ir daudz muzeju, tāpēc vienmēr, lai arī kur jūs dotos, tuvumā būs kāds muzejs ko apmeklēt. Šobrīd arī muzejos notiek būtiskas pārmaiņas, jo muzeji no pelēcīgām un neinteresantām vietām pārtop par vietām, kur ar informāciju var iepazīties dažādos aizraujošos un interaktīvos veidos, kas bērniem radīs īpašu interesi.

Rotaļāšanās brīvā formā
Rotaļa ir galvenais veids, kā bērns attīstās un apgūst jaunas prasmes, tāpēc tai arī jāpaliek par bērna pamata nodarbi vismaz pirmsskolas vecumā un arī vēl sākumskolas vecumā. Rotaļāšanās laikā bērns nostiprina dažādas prasmes, apstrādā informāciju, ko uzņēmis, integrē to rotaļās, lomu spēlēs. Rotaļu laikā veidojas bērna personība, uzlabojas komunikācijas prasmes, attīstās fantāzija un daudzas citas intelekta šķautnes. Vecākiem nevajadzētu bērna laiku saplānot pa minūtēm un noslogot ar pārāk daudz nodarbēm. Protams, tas ir noderīgi, bet jāatstāj arī laiks un telpa brīvām rotaļām, kur var izpausties bērna talanti un patiesā būtība. 

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)