Banner 980x90

7 interesanti fakti par aerobiku

Foto: Vfabrika.lv
Foto: Vfabrika.lv
Daudziem šķiet, ka par aerobiku, kas popularitātes virsotnē uzleca saulainajos astoņdesmitajos gados, zina visu vai teju visu. Un pirmais, kas nāk prātā, ir augstās botas, baltas getras un pūkaina zirgaste, kas ritmiski lēkā pozitīvas un enerģiskas mūzikas pavadībā. Bet vai tā tiešām ir? Tālāk – 7 fakti par aerobiku, kas liks šo priekšstatu nedaudz mainīt.

♦ Aerobika ir fizisko aktivitāšu veids, kas apvieno aktuālos kardio vingrinājumus ar stiepšanos un spēka treniņiem.
♦ Aerobikas galvenais mērķis – uzlabot vispārējo vingrumu (elastību, muskuļu spēku un kardiovaskulāro noturību), kā arī ķermeņa apgādi ar skābekli.
♦ Visbiežāk aerobikas nodarbības notiek mūzikas pavadībā grupās, tās vada pieredzējis instruktors, kaut gan – grupu nodarbības nav obligāts priekšnosacījums, lai nodarbotos ar aerobiku.
♦ Aerobikas nodarbības tiek iedalītas līmeņos atkarībā no to intensitātes un sarežģītības.
♦ Labi veidota aerobikas nodarbība sastāv no pieciem pamatkomponentiem – iesildīšanās (5–10 minūtes), kardio komplekss (25–30 minūtes), muskuļu spēka vingrinājumi (10–15 minūtes), atslābinošā daļa (5–8 minūtes), stiepšanās un elastības vingrinājumi (5–8 minūtes).
♦ Pirmais aerobikas vingrinājumu komplekss grāmatas veidā tika publicēts 1968. gadā.
♦ Aerobika popularitātes virsotnē uzleca astoņdesmitajos gados, pateicoties Džeinas Fondas treniņu video.

Vai aerobika ir piemērota visiem?
Īsā atbilde – jā. Garā atbilde – jā, noteikti. Galvenais – izvēlēties savām spējam un vajadzībām piemērotu nodarbību sarežģītības līmeni. Mūsdienās aerobika vairs nebūt nav intensīva lēkāšana iespīlētos peldkostīmiem līdzīgos triko kostīmos. Gluži pretēji – aerobika savā attīstībā ir gājusi uz priekšu un nu tiek apvienota ar citiem nodarbību veidiem, paņemot vislabāko no katra maksimālam rezultātam.

Sporta centrā "Veselības fabrika" aerobika ir iekļauta cardio nodarbību kompleksā. Ir pieejamas dažādas nodarbības ar aerobikas elementiem:
Advance fit – kardio un spēka treniņš, augsta intensitāte, kur aerobika ir apvienota ar spēka un balansa vingrinājumiem dinamiskas mūzikas pavadībā.
Fat burner – nodarbība ar ilgstošu un vienmērīgu fizisko slodzi, lai uzlabotu ķermeņa vingrumu un samazinātu nevēlamos apjomus. Nodarbības piemērotas dažādiem fiziskās sagatavotības līmeņiem.
HIIT – augstas intensitātes treniņš izturības un citu fizisko īpašību attīstībai. Nodarbībās tiek izmantots palīgaprīkojums. Pieredzējušiem vingrotājiem. 
Velo – aerobā slodze, nenoslogojot balsta un kustību aparātu. Dažādi intensitātes līmeņi, nodarbības piemērotas arī iesācējiem. Nodarbībās gan tiek dedzinātas kalorijas, gan arī stiprināta sirds un asinsvadu sistēma, kā arī vēdera un kāju muskulatūra.
Velo HIIT – augstas intensitātes intervāltreniņš ar velotrenažieriem. Treniņš paaugstina sirdsdarbības līmeni, tādējādi sadedzinot vairāk kaloriju arī pēc nodarbības beigām.
Tabata – augstas intensitātes intervāla treniņš no 8 cikliem, kas veidoti kā 20 sekunžu darbs un 10 sekunžu atpūta. Komplekss veidots no kardio un spēka vingrinājumiem.
Power & cardio – fitnesa nodarbība muskuļu reljefa veidošanai, kas veidota no aerobās slodzes un spēka un izturības attīstīšanas.
Step – nodarbības uz step platformām, veicot klasiskas aerobikas kustības. Nodarbība tiek noslēgta ar vēderpresi stiprinošiem vingrinājumiem.
Interval training – aerobie, spēka un līdzsvara vingrinājumi lieko kaloriju sadedzināšanai, spēka un izturības paaugstināšanai.

Gan klasiskā aerobika, gan tās jaunākie brāļi – mūsdienu atvasinājumi – ir lielisks veids, kā uzlabot vispārējo fizisko formu, stiprināt sirds un asinsvadu sistēmu, uzlabot pašsajūtu un palielināt visa ķermeņa apgādi ar skābekli. Bet viena nodarbība ir tūkstoš vārdu vērta. Sporta un fitnesa klubā "Veselības Fabrika" ir lielisks nodarbību saraksts – atveriet un piesakieties!

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)