Banner 980x90

7 padomi, lai dārza instrumenti veiksmīgi pārziemotu

Foto: 1a.lv
Foto: 1a.lv
Gājputni laižas uz Nīlu, kokiem birst lapas, jenotsuņi un eži rok alas, kur pārziemot. Bet kas notiek ar Taviem vasaras labākajiem draugiem, labajām rokām un uzticamajiem palīgiem? Kā pārziemos dārza instrumenti? Lasi tālāk un uzzini, kā sagatavot instrumentus ziemai, lai tie pavasarī būtu gatavi darbam!

Leģenda par vecajiem vāciešiem
Runājot par pedantiskumu, nevienai tautai nav tādas slavas kā vāciešiem! Arī par viņu tehnikas un instrumentu kvalitāti klīst leģendas. Taču izrādās, ka nekāda noslēpuma nav. Vāciešu dārza instrumenti (lāpstas, cirvji, dārza šķēres, grābekļi, dakšas) allaž izskatās kā tikko no veikala plaukta ne tāpēc, ka tie netiktu lietoti, bet gan tādēļ, ka dārza instrumenti pēc katras lietošanas reizes tiek rūpīgi apkopti un notīrīti. Tādējādi dārza instrumenti vienmēr ir kā no veikala plaukta – gatavi darbam.
Foto: 1a.lvFoto: 1a.lv


7 lietas, kas jāņem vērā, lai dārza instrumenti vienmēr būtu labākajā stāvoklī
Kvalitatīvi instrumenti. Viss sākas ar instrumenta iegādi. Nav vērts tērēt naudu par lētiem rīkiem no plāna metāla, kas kalpos vien pāris reizes. Cieni sevi un iegādājies kvalitatīvus rīkus, vai tas būtu cirvis, lāpsta, grābeklis, dakšas vai dārza šķēres. Ja Tev vajag jaunu instrumentu, velti nedaudz laika, lai izvēlētos sev piemērotāko. Nevienai garāžai vai šķūnītim nedara godu kaudzē salauzti veci rīki, bet tieši tas notiks, ja katru sezonu iegādāsies jaunus, nevis nopirksi vienreiz, bet īpaši izturīgus.

♦ Katrai lietai sava vieta. Cieni savu laiku – glabā lietas īpaši tām atvēlētā vietā, lai nekad netērētu laiku meklējumos. Tas ir īpaši svarīgi, nupat sākot veidot savu garāžu vai šķūnīti, pretējā gadījumā, atliekot iekārtošanu un "vietu piešķiršanu" uz vēlāku laiku, pastāv risks, ka pieradīsi pie nekārtības.

♦ Pēc katras lietošanas reizes apkop instrumentu. Dārza instrumenti visbiežāk tiek lietoti visai netīrā vidē – augsne, zāle, nezāles, ūdens, dubļi… Pēc cītīga darba cēliena tas viss paliek uz instrumenta. Protams, kad vairākas stundas no vietas ir skanējis cirvis vai dancojusi lāpsta, ir grūti sevi motivēt vēl 40 minūtēm tīrīšanas un eļļošanas darbiem, bet, tici – tas ir to vērts. Pirmkārt, Tu šādi sniedz sev laiku atiet no darba un pamazām pārslēgties uz citām domām. Otrkārt – nākamajā reizē, kad vēlēsies sākt strādāt, Tev nebūs jākavējas, meklējot un sagatavojot instrumentus. Notīrīšana un nolikšana vieta ir īpaši svarīga sezonas beigās, kad nav skaidrs, pēc cik ilga laika instruments atkal tiks lietots. 

♦ Regulāri ieeļļo visu, ko var ieeļļot. Tas ir vienkārši – turi pa rokai eļļas kanniņu un pāris lupatiņas un ieeļļo instrumentus, kad tas nepieciešams. Ja lāpsta ir netīra un jāmazgā, pēc mazgāšanas to ieteicams ieeļļot, lai aizsargātu virsmu un tā nesāktu rūsēt. Instrumentus var mazgāt ar vieglu ziepjūdeni vai arī noberzt ar eļļas un smilšu maisījumu (tādus rīkus kā dārza šķēres, lāpstas, dakšas, cirvji, ko labāk lieki nemērcēt ūdenī). Pēc tīrīšanas dārza instrumenti noteikti ir jāieeļļo, it īpaši – visas salaiduma vietas vai atsperes.

♦ Gādā, lai dārza instrumenti pārziemotu sausumā. Tā kā nesezonas laikā instrumenti tiks reti cilāti, svarīgi, lai tie glabātos sausumā un brīvā izkārtojumā, lai starp tiem neuzkrātos kondensāts un tie nesāktu rūsēt. Kā arī izkārto tos ērti un pārskatāmi. Tas īpaši attiecas uz rīkiem ar kātiem – koka kāti mitrumā var piebriest vai sākt trupēt, tādēļ vienmēr labāk tos turēt pakārtus labi vēdināmā šķūnītī. 

♦ Atbrīvojies no liekā. Šis ir arī īstais brīdis, lai izvērtētu, kuri dārza instrumenti ir piedzīvojuši savu pēdējo sezonu. Attiecīgi pārbaudi, ko var salabot, piemēram, varbūt grābeklis ir pazaudējis kādu zobu, bet to var atkal ielikt. Ja kaut kas ir neglābjami salūzis, tad atvadies no šī rīka un atbrīvo vietu.

♦ Uzasini visu, ko var uzasināt. Labi, varbūt grābeklis nav obligāti asināmo rīku sarakstā, bet citi dārza instrumenti gan var tikt asināti. Kādēļ tas ir svarīgi? Pirmkārt un galvenokārt – kad pavasarī sāksi dārza darbu sezonu, nebūs jākavējas ne minūti! Ko gan citu garajos rudens vakaros lai šķūnītī dara? Vari asināt pats, vari nest uz kādu dārza tehnikas apkopes centru, kur speciālists to izdarīs. Un tas ir otrs iemesls, kāpēc to izdarīt, beidzoties darba sezonai – pastāv iespēja, ka rindu nebūs nemaz (atšķirībā no pavasara).

Velti nedaudz laika sezonas noslēguma darbiem, un dārza instrumenti Tev būs pateicīgi, kā arī, kad pienāks pavasaris, būs pavisam cits prieks ķerties pie darbiem. Kā vēstīja jau senči: kal ratus ziemā, ragavas – vasarā. Ja instrumentu klāstā nepieciešamas izmaiņas, dodies uz viedveikalu 1a.lv un par labākajām cenām iegādājies sev kaut ko nākamajam pavasarim! 

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)