Banner 980x90

Autoceļa Ragana - Limbaži Bīriņu posmā plāno nocirst kokus; nākamgad stādīs jaunus

Otrdien, 7.aprīlī, Vidrižu pagasta pārvalde aicināja iedzīvotājus uz tikšanos sabiedriskajā centrā "Bīriņi", lai iepazīstinātu ar Dabas aizsardzības pārvaldes sagatavoto koku novērtējumu autoceļa Ragana - Limbaži Bīriņu posmā.

Kā pilsētas informācijas portālam Limbazi24.lv ziņo Limbažu novada pašvaldības sabiedrisko attiecību speciāliste Agrita Vītola, Limbažu novada pašvaldība bija saņēmusi iesniegumu no VAS "Latvijas Valsts ceļi" Vidzemes reģiona Limbažu nodaļas ar lūgumu izvērtēt koku ciršanas lietderību Bīriņos, Vidrižu pagastā. VAS "Latvijas Valsts ceļi" alejā gar autoceļu Ragana - Limbaži Bīriņu posmā bija iezīmējuši 139 kokus kā bīstamus un nocērtamus, tādēļ tika lūgts Dabas aizsardzības pārvaldes ekspertu sagatavots alejas un koku stāvokļa izvērtējums no bīstamības, dabas vērtību nozīmīguma un ainaviskuma viedokļa, lai pašvaldība varētu pieņemt lēmumu par koku ciršanas atļaujas izsniegšanu.

Pirms lēmuma pieņemšanas Limbažu novada domes priekšsēdētājs Māris Beļaunieks un Vidrižu pagasta pārvaldes vadītājs Jānis Ļevšins aicināja Bīriņu iedzīvotājus paust viedokļus par iespējamām izmaiņām Bīriņu alejā.

Rezumējot pārrunāto, iedzīvotāji kā galveno aspektu minēja drošību, jo koki ir veci un prasa kopšanu, taču ne mazāk svarīgi ir saglabāt ainavu. Līdz ar to, uzklausot dažādus viedokļus un ekspertu vērtējumus, pašvaldība vēlas atrast kompromisu, lai tiktu ievērota drošība un saglabātas dabas vērtības.

Uz tikšanos ar iedzīvotājiem bija uzaicināts arī Dabas aizsardzības pārvaldes Dabas aizsardzības departamenta vecākai eksperts Dainis Ozols, kurš iepazīstināja ar sagatavoto alejas un koku novērtējumu, un VAS "Latvijas Valsts ceļi" Vidzemes reģiona Limbažu nodaļas vadītājs Viesturs Štrāls.

Veicot koku un alejas apsekojumu, Dabas aizsardzības pārvaldes eksperti pauda uzskatu, ka no 139 iezīmētajiem kokiem 50 ir saglabājami, bet 89 kokus atļauts nocirst. Kā minēts ekspertu atzinumā, paredzamās koku izciršanas rezultātā ainaviskās vērtības netiks ļoti būtiski ietekmētas.

Ievērojot Dabas aizsardzības pārvaldes ekspertu ieteikumus, ceļmalas apstādījumus paredzēts atjaunot. Nākamgad Bīriņos plānots rīkot "lielo talku", kuras laikā izcirsto koku vietā tiks stādīti jauni.

Ar Dabas aizsardzības pārvaldes sagatavoto novērtējumu iespējams iepazīties novada pašvaldības mājas lapā.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)