Banner 980x90

BVKB: No pārbaudītajām sabiedriskajām ēkām drošība jāuzlabo 41% gadījumos

Foto: LETA
Foto: LETA
Rīga, 26.janv., LETA. Būvniecības valsts kontroles birojs (BVKB) pērn veicis ekspluatācijas drošuma kontroles 891 sabiedriski nozīmīgā ēkā. Atklāts, ka 53% no pārbaudītajām ēkām ir teicamā vai labā stāvoklī, 41% gadījumu drošība jāuzlabo, savukārt 6% gadījumu ekspluatācija daļēji vai pilnībā aizliegta, aģentūru LETA informēja BVKB.

"Nedrošo ēku īpatsvars ir augsts, tomēr jāuzsver, ka pērn pārbaudēs īpaši pastiprinātu uzmanību pievērsām ēkām, kas atbilst līdz šim identificētajam potenciāli nedrošo ēku raksturojumam. Tāpat ar augstu prioritāti tika izvirzīts apsekot izglītības iestādes, to skaits veido gandrīz pusi jeb 48% no pārbaudīto ēku apjoma pēc lietošanas veida," uzsvēra BVKB vadītājs Pēteris Druķis.

Analizējot pērn pārbaudītās sabiedriski nozīmīgās ēkas pēc identificēto kritēriju kopuma - vecums, lietošanas veids, īpašnieks, atrašanās vieta -, konstatēts, ka katra otrā ēka virs 50 gadu vecuma jeb 53% ir sliktā vai bīstamā stāvoklī. Savukārt pēc lietošanas veida sliktākā stāvoklī ir plašizklaides pasākumu ēkas ar nedrošo ēku īpatsvaru 55%.

Salīdzinot sabiedriski nozīmīgo ēku stāvokli pēc īpašnieka veida (valsts, pašvaldības, privātais), nākas secināt, ka labākā stāvoklī ir valsts ēkas (57%). Lielākā daļa jeb 65% pārbaudīto ēku atrodas reģionos, vislabāk par tām rūpējas Zemgalē - 62% gadījumu ēkas ir labā un teicamā stāvoklī. Savukārt Rīgā un Rīgas reģionā labā un teicamā stāvoklī ir 53% ēku.

Analizējot pēc pārkāpumu veidiem, galvenais riska faktors joprojām ir mehāniskā stiprība (62%), tāpat arī lietošanas drošība un vides pieejamība (46%), kā arī patvaļīga būvniecība (44%).

Papildu ēku ekspluatācijas uzraudzības kontrolei, lai pārliecinātos arī par būvdarbu izpildījuma kvalitāti un atbilstību normatīviem sabiedriski nozīmīgās būvēs, pērn BVKB veicis 523 būvdarbu kontroles. Ekspluatācijā pieņemtas 78 sabiedriski nozīmīgas jaunbūves un ēkas, kurās notikušas pārbūves. Šobrīd kontrole tiek turpināta 103 objektos.

Pēc veiktajām būvdarbu pārbaudēm katrā otrajā objektā uzdots novērst konstatētos pārkāpumus, no tiem deviņos objektos BVKB daļēji vai pilnībā apturējis būvdarbus. Visvairāk pārkāpumu konstatēts jaunbūvēs, savukārt vismazāk to ir objektos, kuros būvkomersanti ir izveidojuši efektīvu būvdarbu kvalitātes kontroles sistēmu.

Būtiskāko informāciju par BVKB veiktajām būvdarbu kontrolēm, atbildīgo uzņēmumu nosaukumus (būvdarbu veicējs, projektētājs un būvuzraugs) un saņemtajām būvatļaujām pirms būvdarbu uzsākšanas iespējams uzzināt BVKB interaktīvajā būvdarbu kontroles kartē.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)