Banner 980x90

Ceļvedis: kā iepirkties interneta vietnē eBay

Lai gan arī Latvijā pēdējos gados interneta veikali zeļ un plaukst, pievilcīgāki daudziem joprojām šķiet plašie ārzemju virtuālie iepirkšanās nami, jo tur tomēr cenas izdevīgākas, arī piedāvājums lielāks. Taču tur arī rodas visvairāk problēmu, jo pasūtījums jāveic svešā mēlē un ne vienmēr saprotam, kas no mums tiek gaidīts!
No A līdz Z skaidrosim iepirkšanās procesu tieši eBay, kas ir pasaulē lielākā interneta tirgotavā. Sākumā varbūt šķitīs nedaudz sarežģīti, tomēr, ja pāragri neatmetīsi ar roku, laika gaitā tev tas iepatiksies un dalība izsolēs pat sagādās baudu un uzdzīs asumu! Starp citu, eBay tu vari arī tirgot savas preces un tīri labi pelnīt!

eBay - kas tas tāds ir?

Interneta veikalu eBay 1995.gadā izveidoja amerikānis Pjērs Omidjārs (Pierre Omidyar) un patlaban tas ir kļuvis par pasaulē lielāko interneta tirgotavu. Tajā var pirkt un pārdot ikviens, turklāt praktiski jebko - sākot no vismazākajiem interjera nieciņiem, apģērbiem, apaviem, sadzīves tehnikas, līdz pat mašīnām, kuģiem un nekustamajiem īpašumiem. Parasti gan cilvēki šeit meklē ne tik daudz preces, kur investēt paprāvus līdzekļus, cik oriģinālas lietas mājas interjeram, stila odziņas savam apģērbam. Piemēram, daudzas sievietes ar lielu kājas izmēru, še itin labi var atrast ļoti skaistus apavus, kas Latvijas veikalos dažkārt šķiet, kā neiespējamā misija!

Mēs stāstīsim, kā darboties eBay centrālajā mājas lapā, kas ir bāzēta Amerikas Savienotajās Valstīs - www.ebay.com, tomēr ņem vērā, ka šai virtuālajai tirgotavai ir arī ap 30 filiāles lielākajās pasaules valstīs un populārākās Latvijā izmantotās lapas ir eBay Lielbritānjā www.ebay.co.uk, Vācijā - www.ebay.de.

Bet kā tad rīkoties, ja šie iepirkšanās plašumi vilina?

1. Reģistrācija
Lai tu aktīvi darbotos šai virtuālajā tirgus laukumā, vispirms ir jāreģistrējas. To, atverot eBay interneta lapu, vari izdarīt augšējā stūrī, spiežot uz pogu Register. Atvērsies logs, kurā tev būs jāievada vārds, uzvārds, adrese, telefona numurs, eksistējoša e-pasta adrese (dati netiks tālāk izplatīti). Turpat tev būs jāizdomā savs ID jeb lietotājvārds (nav gan ieteicams ievadīt savu personiskos datus - vārds, uzvārds, pilsēta, dzimšanas dati). Kad ir ievadīta arī vēlamā parole, tev tiks piedāvāts izvēlēties "slepeno jautājumu" (secret question), kas var palīdzēt atcerēties paroli, ja nu gadījumā kādreiz tā aizmirstas.
{baneris}
Tad arī jāievada tavi dzimšanas dati (svarīgi, lai būtu 18 gadu). Pēc tam būs jāievada arī drošības kods. Tur arī jāieklikšķina rūtiņā, ka piekrītat eBay lietošanas noteikumiem - User Agreement/Privacy Policy, kas paredz, ka tavs privātums tiks saglabāts. Ja tam piekrīti, spied uz pogas Register.

! Ievadot informāciju par sevi un arī lietotājvārda logā neizmanto garumzīmes

! Ievadot lietotājvārdu, atceries starp vārdiem ir jāievieto zemsvītras, visideālāk, izdomā lietotājvārdu, kas sastāv tikai no viena vārda

! Vārda, uzvārda logā ieteicams ievadīt vārdu, kas sakrīt ar vārdu, kāds ir uz tavas norēķinu kartes, lai nerastos liekas problēmas pie maksāšanas

2. E-pasta apstiprināšana
Kad ir nospiesta poga Register, tev paziņos, ka uz reģistrācijas formā norādīto e-pasta adresi ir nosūtīta informācija no eBay, kuru atverot un uzspiežot uz norādīto adresi, tu tiksi apstiprināta/ apstiprināts kā eBay dalībniece/ dalībnieks. Uzspiežot uz norādīto interneta saiti, tu jau būsi eBay un varēsi sākt iepirkšanos. Citkārt, sākot iepirkšanos, tev atliks galvenās lapas augšējā stūrī spiest uz pogu Log in un ievadīt tur savu lietotājvārdu un paroli, līdzīgi kā sākot darbu e-pastā vai draugiem.lv.

3. Meklē savu pirkumu
Un iepirkšanās var sākties! Lapas augšpusē tev pavērsies balts lauks, kurā vari meklēt pēc atslēgas vārda, piemēram, bag (soma). Vari meklēt arī pēc eBay piedāvātajām kategorijām. Šoreiz dodamies ideālās somas meklējumos. Tātad kategoriju sarakstā izvēlamies "Apģērbi, apavi un aksesuāri" (Clothing, Shoes & Accessories). Tālāk dodamies, kur rakstīts aksesuāri (Women's Accessories & Handbags). Un tad jau sākas klejošana pa lapām un ideālās somas meklējumi.

Mums acīs iekrīt paliela melna Mexx ādas soma, kuras sākuma cena, ja vēlies piedalīties izsolē ir $50,00, bet ja vēlies to pirkt uzreiz $65,00. Lielā daļā gadījumā tev ir iespēja tikai piedalīties izsolē, bet par to nedaudz vēlāk.

4. Pirkuma informācijas pārbaude
Kad ir atrasts iekārojamais pirkums un ir vēlme to pirkt, vispirms jāpārbauda pāris nozīmīgus faktus, kas beigās tev tomēr var likt pārdomāt.

* Vispirms, uzmanīgi izlasi preces aprakstu (description), kas redzams zem preces, ejot lapā uz leju. Dažkārt gadās, ka bildē redzams, kas cits, nekā patiesībā piedāvātā prece, vai arī prece patiesībā ir ar defektu. Skatieties, vai prece ir jauna, lietota vai bojāta (new, used, broken).

* Tad pievērs uzmanību preces sākuma cenai un pašreizējai nosolītajai cenai (starting bid & current bid), jo, piedaloties vairāksolīšanā, tev jāseko līdzi jau izliktajām likmēm. Var gadīties, ka sākotnējā cena ir uzlikta, piemēram, $20,00, bet nu kā maksimālā likme ir jau uzlikti $70,00.

* Ja prece tevi tiešām uzrunājusi un tu to ļoti vēlies un negribi paļauties tikai uz veiksmi izsolē, skaties vai pie preces nav uzraksts "Pērc uzreiz!" (Buy it now). Te gan jāņem vērā, ka salīdzinoši neliela daļa preču ir iespēja iegādāties uzreiz.

* Noskaidro, kurā vietā prece atrodas (location) un kādi ir pasta izdevumi (shipping and handling). Ņem vērā, ka piegādes cenas dažkārt var sastādīt pat dubultas izmaksas. Ja ir noskatīts kaut kas ļoti vēlams (piemēram, mūsu melnā soma), taču norādīts, ka to piegādā tikai ASV robežās, ieteicams kontaktēties ar pārdevēju (contact the seller) un mēģināt sarunāt, ka prece tiek atsūtīta arī uz Latviju. Ja pārdevējs piekrīt, par to gan var nākties piemaksāt. Ja pirkuma summa nepārsniedz 45 eiro, tad pie sūtījuma saņemšanas nekas nebūs jāpiemaksā, bet gadījumā, ja šī summa tiek pārsniegta, tad nāksies samaksāt ievedmuitas nodevu un arī Pievienotās vērtības nodokli.

* Vēl pievērs uzmanību pārdevēja piedāvātajiem maksājuma veidiem (The sellers payment options) - debetkarte, kredītkarte, čeki, pārskaitījums. Visai bieži pārdevējs dod priekšroku PayPal. Tā ir eBay izveidota norēķināšanās sistēma, kurā arī var tikt izmantoti visi iepriekš minētie maksāšanas veidi, tomēr tavs finansiālais stāvoklis un kartes informācija netiek izpausta pārdevējam. Tādējādi iespējams izvairīties no dažādām krāpšanām. Izveidot PayPal kontu vari eBay mājas lapā, kur jāaizpilda līdzīga reģistrācijas forma kā eBay.

* Noteikti ielūkojies arī atsauksmēs par konkrētās preces pārdevēju. To tu vari redzēt lapas sānā (iepretim precei), kur rakstīts Check the seller's reputation un redzams pircēju pozitīvās atsauksmes procentos, tāpat vari lasīt skaidrojumus, kāpēc atsauksmes ir, piemēram, negatīvas.

5. Vairāksolīšana
Ja līdzšinējā informācija par preci un pārdevēju tevi apmierina, mantu joprojām vēlies iegūt savā īpašumā un nav piedāvāts to nopirkt uzreiz, piedalies vairāksolīšanā - Bid Now. Te pats galvenais ir uzlikt likmi, tomēr tiešām aprēķini, cik daudz esi gatavs tērēt par šo mantu, jo gadījumā, ja tava likme uzvarēs, tev vairs nebūs iespējams no tās atteikties. Tam ir dota piekrišana, reģistrējoties eBay.

* Tam, kā tev veicas, vari sekot līdzi dažādos veidos: pirmkārt, to tu vari redzēt mājas lapas sadaļā My eBay (lapas labajā augšējā stūrī). Ja redzi, ka esi pārsolīta, bet izsoles laiks vēl nav beidzies un no preces tik viegli atteikties nevēlies, vari paaugstināt savu likmi, spiežot uz pogas Bid Now.

* Par to, kā tev veicas, tu uzzināsi arī savā e-pastā. Proti, ja izsolē būsi pārsolīta, tev par to atnāks paziņojums uz e-pastu. Arī te tev ir iespēja izvirzīt jaunas likmes, spiežot uz pogu Bid Again, protams, ja vien izsoles laiks nav jau beidzies.

6. Maksāšana
Ja ir uzvarēts izsolē vai arī nolemts izmantot "Pērc uzreiz!" iespēju, tev būs jāmaksā. Lai sāktu maksāšanas procesu, spied uz pogu Pay now.

* Ja esi piedalījusies parastajā izsolē, visvienkāršāk tev ir maksāt, izmantojot eBay Checkout, kur tev tiks izrēķināta galīgā summa (pasta izdevumi, apdrošināšana), kas jānosūta pārdevējam.

* Maksājot ar PayPal zini, ka tava nauda faktiski nekavējoties nonāk pārdevēja kontā, līdz ar to, prece ātrāk nonāk arī pie tevis.

7. Prece ir saņemta
Atkarībā no kuras valsts esi pasūtījusi preci, tai vajadzētu pienākt nedēļas līdz triju laikā. Kad manta ir atnākusi, noteikti pārbaudi, vai viss ir kārtībai. Ja ir pirkta kāda tehnika, raugi, lai būtu visas detaļas. Ja ar pirkumu esi apmierināta/ apmierināts, vari pie pārdevēja atstāt kādu labu atsauksmi (seller feedback), lai citi pircēji zinātu, ka pie šī var droši pirkties. Pārdevējam šīs labās atsauksmes ir ļoti būtiskas citu klientu piesaistei.

Lai tev veicas!

P.S. Kā jau nojaut, lai darbotos eBay tev ir jābūt vismaz minimālām angļu valodas zināšanām (ja tava stiprā puse ir vācu valoda, vari izmantot www.ebay.de u.c.). Ja nu tevi tomēr tas viss aizvien biedē, tad vari mēģināt izmantot bay.lv vai lbss.lv starpniecību, lai tiktu pie kārotās preces. Tev tikai jāpaziņo internetveikala adrese, kurā manta ir noskatīta un jānorāda preces numurs vai kods un tad jau viņi nodarbosies ar šīs mantas vairāksolīšanu eBay tavā vietā.

 src=

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)