Banner 980x90

Disku meklēšana pēc auto – ērts veids, kā izvēlēties savam spēkratam atbilstošākos diskus

Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
Auto diski ir gan estētiska, gan praktiska automašīnas daļa, kam ir liela nozīme auto kopskata radīšanā, kā arī gaitas īpašību ietekmēšanā. Vai tie būtu auto dekoratīvie diski gaumīgam braucienam vasaras sezonā, vai komplekts ziemas riepu montēšanai, katram no tiem ir savs piemērotākais lietojums, ko nosaka dažādi disku parametri. Reizēm ir viegli apjukt dažādo modeļu daudzveidībā, turklāt, lai vēl vairāk sajauktu Tev galvu, diski tiek ražoti ar dažādiem skrūvju attālumiem, skrūvju skaitu, iznesumu izmēriem un diametriem. Kā atrast diskus, kuri būs piemēroti tieši Tavam auto?

Galvenie disku parametri
Daudziem iespējams izveidojies maldīgs priekšstats, ka diskus iedala tikai pēc dizaina un diametra. Patiesībā galvenie disku izmēru parametri, pēc kuriem vadīties disku izvēlē ir pieci – jau pieminētais diametrs, platums, skrūvju skaits, skrūvju attālums un iznesums. Šo parametru kombinācijas katram auto ražotājam un pat modelim mēdz būt atšķirīgas, un pat viena parametra neatbilstība var nozīmēt to, ka konkrētais disks Tavam auto nebūs uzmontējams. Neliels paskaidrojums par katru no šiem parametriem:
• diametrs ir diska vertikālais augstums, kuru mēra collās. Populārākie disku izmēri ir no 15 līdz 17 collām;
• diska platums – horizontālais diska platums, kas tiek mērīts collās;
• skrūvju skaits – atkarībā no ražotāja, automašīnas var tikt aprīkotas ar 4, 5 vai 6 skrūvju rumbām, kurām derēs diski ar attiecīgu skrūvju caurumu skaitu;
• skrūvju attālums – attālums starp diviem pretējiem lietā vai tērauda diska uzgriežņu caurumiem, ko mēra milimetros un parasti norāda kopā ar skrūvju skaitu. Piemēram, 5x100 nozīmē, ka diskam ir 5 skrūvju caurumi ar 100 mm attālumu starp pretējiem caurumiem;
• diska iznesums (EP) ir attālums starp diska centru un vietu, kur tas savienojas ar riteņa rumbu, kuru mēra milimetros. Pozitīvs iznesums nozīmē, ka disks būs vairāk arkas iekšpusē, negatīvs iznesums disku izvirzīs uz automašīnas riteņu arkas ārpusi.

Vēl divi parametri, kuri ne vienmēr tiek norādīti, ir diska sānu profila un diska sānu malas varianta marķējumi. Diska sānu profila veidu apzīmē ar burtu, un vieglajiem auto tas parasti ir vai nu J, vai retāk B. Disku sānu malu varianti tiek apzīmēti ar šādiem marķējumiem H, H2, FH, FH2, CH, EH2 un EH2+. Šobrīd neiedziļināsimies katrā no marķējumiem, bet būtu jāzina, kādi tie ir Tevis iegādātajiem diskiem, jo no tā būs atkarīga riepu saderība ar konkrēto disku. 

Tāpat disku piestiprināšanai pie auto rumbas iespējami dažādi uzgriežņu tipi. Disku uz automobiļa rumbas notur vienīgi šie uzgriežņi, tāpēc maksimāli piemērotu uzgriežņu izvēle ir ļoti svarīga. Tiek izmantoti 3 veidu uzgriežņi – koniskie, apaļie un plakanie uzgriežņi.

Foto: Shutterstock.comFoto: Shutterstock.com


Disku meklēšana pēc auto ražotāja un modeļa
Katrs autoražotājs attiecīgajam automašīnas modelim ir paredzējis atbilstošu parametru iespējamos disku variantus. Disku ražotāji, ņemot vērā šos parametrus, izstrādā diskus attiecīgo auto ražotāju modeļiem, tāpēc ne vienmēr nepieciešams precīzi zināt visus diska izmērus, lai piemeklētu savam auto atbilstošu komplektu. 

Ja nevēlies sevi apgrūtināt ar skaitļu un izmēru virknēm, izmanto iespēju atlasīt diskus pēc auto ražotāja ieteikumiem un izmēriem. Disku meklēšana pēc auto markas un modeļa ir daudz ātrāka un ērtāka, jo ir jāzina vien 3 parametri:
• auto ražotājs;
• automašīnas modelis;
• diska diametrs.

Disku meklēšana pēc auto ražotāja un modeļa būs arī drošāks risinājums, jo nebūs jāuztraucas, vai neesi kļūdījies ar skrūvju attālumiem, centra izmēriem un citiem parametriem. Vienīgais, par ko būs jālauza galva, ir diska dizains, taču tas ir uzdevums, kas ir patīkams, un grūtības var sagādāt vien plašais modeļu piedāvājums. 

Kad diski pēc auto markas un modeļa būs atlasīti meklētājā, vari izmantot diska diametra atlases filtru, lai pārbaudītu disku izmēru opcijas konkrētajam diskam. Lielāks disks pilnīgāk aizpildīs automašīnas arku un izskatīsies labāk, taču atceries, ka pārāk liela nobīde no auto ražotāja ieteiktajiem parametriem var novest pie komforta, degvielas ekonomijas un drošas vadāmības samazināšanās. 
Foto: Shutterstock.comFoto: Shutterstock.com

Noderīga informācija, izvēloties diskus savam auto:
• izplatītākie ir tērauda un vieglmetāla auto diski. Vieglmetāla auto diski pārsvarā ir izgatavoti no alumīnija un pēc ražošanas procesa tie iedalās lietajos, kaltajos vai saliktajos diskos;
• ja vasarā vari izvēlēties lielāka diametra disku ar zemāka profila riepām, tad ziemā labāk uzstādīt mazāka diametra disku, kas ļaus uzmontēt augstāka profila riepu. Augstāks profils sniegs lielāku komfortu un aizsargās disku no šķēršļiem, kurus ziemā uz ceļa ir grūtāk pamanīt; 
• lietie diski parasti ir vieglāki par tērauda diskiem, tāpēc tie ne vien uzlabos auto izskatu, bet arī uzlabos auto bremzēšanas un paātrināšanās veiktspēju;
• centra diametrs ir caurums diska centrā, kurā tiek iestiprināta ass rumba. Lai jauno disku būtu iespējams uzmontēt Tavam auto, šim caurumam jābūt vai nu vienādam, vai lielākam par ass rumbas diametru. Lietojot diskus, kuru centra diametrs ir lielāks nekā ass rumbas izmērs, braukšanas laikā var rasties vibrācijas. Lai to novērstu, izvēlies diskus ar atbilstošu centra diametru vai lieto speciālu centrēšanas gredzenu, kas aizpildīs starpību starp diska caurumu un rumbas asi;
• diska iznesumam ir liela nozīme, jo tas nosaka diska pozīciju attiecībā pret automobiļa asi. Ja iznesums būs pārāk liels, disks var bojāt auto ritošās daļas komponentes. Gadījumā, ja iznesums būs pārāk mazs, disks var skrāpēt automašīnas arku. Katram automobilim ir ražotāja noteikts ieteicamais diska iznesums, tāpēc disku meklēšana pēc auto markas un modeļa ir drošākais veids kā nekļūdīties;
• svarīgi ir ne vien piemeklēt savām estētiskajām un tehniskajām prasībām atbilstošus diskus, bet pārliecināties, ka tie ir uzmontēti pareizi un to riepu sēžas malas nav bojātas, kas var ietekmēt hermetizāciju un likt riepai zaudēt spiedienu;
• kad disks ir apauts ar riepām, pirms montāžas tas ir obligāti jāpārbalansē, lai izvairītos no vibrācijām brauciena laikā;
• ja brauciena laikā parādās vibrācijas, pie vainas var būt paša diska stāvoklis. Pat nelieli bojājumi vai ieliekumi, braucot pie lielāka ātruma, kļūs daudz izteiktāki. Šādas vibrācijas radīs ne vien diskomfortu, bet arī var apdraudēt drošību, kā arī paātrināt riepu nodilumu un izraisīt bojājumus automašīnas balstiekārtai;
• lai diski ilgāk saglabātu lielisku stāvokli, tie ir pareizi jākopj. Vieglmetāla disku tīrīšanai izmanto auto šampūnu vai speciālus tīrīšanas līdzekļus, tos uzklājot ar neabrazīvu sūkli. Pārāk agresīva iedarbība uz diska virsmu noārdīs tā aizsargslāni un pakļaus vides ietekmei, kas var izraisīt oksidēšanos. Ja lietos diskus izmanto arī ziemā, kad uz ceļa kaisītā sāls dēļ disku bojāšanās risks ir paaugstināts, meklē diskus ar speciāliem pārklājumiem vai vaicā padomu speciālistam!

Lai arī savam auto piemērotu disku atrašana paša spēkiem šobrīd ir vienkāršs, ātrs un ērts process, neskaidrību gadījumā labāk vienmēr konsultēties ar kvalificētu speciālistu. Uzdod sev interesējošo jautājumu Riepas1 speciālistiem, kuri Tev noteikti palīdzēs pieņemt pareizo lēmumu un atrast Tavam auto atbilstošāko disku komplektu!

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (19)
Anonīms [Anonīms] Piektdiena, 01. decembrī, 2023, 01:55

Greetings! I know this is kind of off topic but I was wondering which blog platform are you using for this website? I'm getting tired of Wordpress because I've had issues with hackers and I'm looking at alternatives for another platform. I would be awesome if you could point me in the direction of a good platform.

Anonīms [Anonīms] Ceturtdiena, 30. novembrī, 2023, 16:01

Greetings, I do think your blog may be having web browser compatibility issues. When I look at your web site in Safari, it looks fine but when opening in I.E., it's got some overlapping issues. I merely wanted to provide you with a quick heads up! Other than that, wonderful site!

Anonīms [Anonīms] Ceturtdiena, 30. novembrī, 2023, 11:14

I pay a quick visit every day some web pages and information sites to read articles, except this blog offers feature based writing.

Anonīms [Anonīms] Ceturtdiena, 30. novembrī, 2023, 07:23

I really like what you guys are usually up too. This kind of clever work and coverage! Keep up the awesome works guys I've included you guys to our blogroll.

Anonīms [Anonīms] Trešdiena, 29. novembrī, 2023, 07:27

I am sure this post has touched all the internet visitors, its really really pleasant paragraph on building up new weblog.