Banner 980x90

Gustavo un Dūles "Skaistā nākotne" vēlēšanās nekandidēs

Topošā partija "Skaistā nākotne" šā gada vasarā gaidāmajās pašvaldību vēlēšanās vēl nekandidēs, šonedēļ video uzrunā interesentiem paziņoja viens no partijas līderiem režisors Aivars Čivželis jeb Jurgstulajstus.

Šo lēmumu "Skaistās nākotnes" idejas autori skaidro ar to, ka nevēlas sasteigt pašu svarīgāko posmu - sākumposmu, kas ir partijas veidošana.

Topošās partijas līderis bijušais televīzijas šovu vadītājs Viesturs Dūle jeb Zuarguss video uzrunā atzina, ka "Skaistā nākotne" pēdējā laikā nav bijusi publiski aktīva gluži vienkārši tāpēc, lai velti netērētu sabiedrības uzmanību "ar tukšu bazūnēšanu, ja nav konkrētu darbu". Patlaban tiekot meklēti instrumenti, ar kuriem varētu uzlabot politisko situāciju Latvijā. "Kad būs kaut kas konkrēts, ar to arī nāksim klajā," solīja Dūle.

Viņš piebilda, ka visi projekti, kurus "Skaistā nākotne" līdz šim īstenojusi, ir tapuši, cilvēkiem brīvprātīgi investējot savu laiku un intelektu. "Mūsuprāt, tā ir Latvijas politikas slimība - paņemt pirms vēlēšanām naudu no finansētājiem un pēc tam to mēģināt atstrādāt ar noteiktiem lēmumiem," sacīja Dūle.

Mūziķis Gustavs Butelis jeb Gustavo, kurš tagad sevi dēvē vārdā Arstarulsmirus, video uzrunā apstiprināja, ka valsts ir atteikusies akceptēt viņa un domubiedru jaunos vārdus, neatstājot citu iespēju, kā tiesāties, taču tiesāties "Skaistās nākotnes" līderi nevēloties, jo tas esot garš process, kas neatrisina galveno.

Tomēr Butelis norādīja, ka ļoti daudz cilvēku saskaras ar līdzīgām problēmām un likuma nepilnībām, tāpēc "Skaistā nākotne" izvēlējusies interneta mājaslapā "4vara.lv" kopā ar citiem veidot iniciatīvu par likuma grozījumiem, lai izmainītu valstī pastāvošo personvārdu reģistrēšanas regulējumu.

Kā skaidroja Čivželis, "4vara.lv" ir jauns demokrātijas institūts, saukts arī par likumdari. "Tas ir kas līdzīgs "manabalss.lv", taču šeit var ne tikai iesniegt iniciatīvas, bet arī kolektīvi tās attīstīt un iesniegt jau augstā kvalitātē pa tiešo atbildīgajām instancēm," sacīja Čivželis.

Kā pārliecinājās aģentūra LETA, mājaslapā "4vara.lv" tiek prezentēts priekšlikums mainīt valstī pastāvošo personvārdu reģistrēšanas kārtību uz tādu, kas ļautu cilvēkam, sasniedzot pilngadību, izvēlēties citu vārdu un uzvārdu, balstoties personiskas dabas argumentācijā. "Skaistās nākotnes" līderi uzskata, ka "pastāvošais personvārdu regulējums, kā arī tā interpretācija valsts iestādēs un tiesās apgrūtina cilvēkus izvēlēties un lietot personvārdus, kas atbilst viņu uzskatiem un pārliecībai".

Kā mājaslapā "4vara.lv" paskaidro Butelis, vārda maiņu Tieslietu ministrijas (TM) Dzimtsarakstu departaments viņam atteicis, argumentējot, ka jaunais vārds varētu apgrūtināt sabiedrības komunikāciju, apdraudēt latviešu valodu kā vienotu funkcionējošu sistēmu, un norādot, ka Buteļa izvēlētais vārds un uzvārds - Arstarulsmirus Arsujumfus-Tarus - nav saderīgs ar Latvijas valsts demokrātiskajām vērtībām.

"Es uzskatu, ka personvārds vislielākā mērā ir saistīts ar konkrētas personas identitātes veidošanu un cilvēka brīvo gribu, tāpēc to nedrīkst ierobežot piesaiste etniskai izcelsmei vai valstiskai piederībai, tādēļ ierosinu mainīt personvārdu regulējumu uz tādu, kas ļautu cilvēkam, sasniedzot pilngadību, mainīt vārdu un uzvārdu, balstoties arī uz personiskas dabas argumentāciju," mājaslapā "4vara.lv" norāda Butelis.

LETA jau ziņoja, ka TM Dzimtsarakstu departaments vairāk nekā pirms mēneša "Skaistās nākotnes" līderiem atteicis vārda un uzvārda maiņu. TM preses sekretāre Ksenija Novikova norādīja, ka nedrīkst atklāt, kā departaments pamatojis vārda maiņas atteikumus, jo šī informācija var saturēt sensitīvus datus.

Kā ziņots, pagājušā gada augusta beigās Dūle, Butelis un Čivželis paziņoja, ka dibinās partiju "Skaistā nākotne". Dūle apgalvoja, ka dibināšanas ideja ir nopietna, un pieļāva, ka idejas īstenošana varētu būt laikietilpīga.

Neilgi pēc tam Dūle nāca klajā ar paziņojumu, ka kopā ar abiem pārējiem topošās partijas "Skaistā nākotne" dibināšanas iniciatoriem pieņems jaunus vārdus, tāpēc viņiem būs jāmaina pase. Partijas atbalstītājiem un biedriem viņu piemēram nebūšot jāseko.

Dūle sev bija izraudzījies vārdu Zuarguss, Butelis jeb Gustavo - Arstarulsmirus, bet Čivželis - Jurgstulajstus. Sociālajā tīklā "Facebook" pieejamā informācija liecināja, ka aktīvistu jaunie uzvārdi varētu būt attiecīgi Klororus-Zarmass, Arsujumfus-Tarus un Lajurgus-Urgurus.

"Ar šo soli mēs definējam savu attieksmi - kā jaunu un apzinātu savu dzīves sākuma posmu, kurā mēs vēlamies kalpot tautai, nevis valstij vai sistēmai," aģentūrai LETA toreiz pauda Dūle.

Viņš atzīmēja, ka daudzās filozofijās, mācībās un garīgajās praksēs ar vārda nomaiņu atzīmē jauna dzīves posma sākšanu. "Mēs paliekam, kas bijām, ar savu pieredzi, latvieši ar dažādu asiņu piejaukumiem, bet ar piešķirtu garīguma dimensiju mūsu rīcībai. Mēs savus vārdus veidojam paši, izmantojot numeroloģijas metodiku, atbilstoši tām kvalitātēm un īpašībām, ko vēlamies sevī attīstīt," skaidroja Dūle.

Viens no pirmajiem "Skaistās nākotnes" uzdevumiem būs veicināt visu iedzīvotāju slāņu izpratni par politiskajiem procesiem, mudināt sociāli aktīvas, intelektuāli attīstītas un uz garīgu pilnveidošanos tendētas jaunatnes iesaistīšanos politiskajās aktivitātēs, pagājušā gada rudenī skaidroja Dūle.

Drīz pēc tam topošās partijas dibinātāju publiskās aktivitātes norima, lai gan mājaslapa "skaistanakotne.lv" joprojām turpina darboties.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)