Banner 980x90

Kādēļ brokastis ir tik svarīgas un ko tajās ēst?

Brokastis ir dienas vērtīgākā ēdienreize, tomēr nesen veiktā pētījumā atklājies, ka 15% Latvijas iedzīvotāju brokastis neēd. Lielākā daļa - 56% Latvijas iedzīvotāju brokastīs izvēlas maizītes, 9% labprāt no rītiem ēd dažādas putras, 7% ēd jogurtu, 5% ēd brokastu pārslas, savukārt olas no rītiem ēd tikai 2% Latvijas iedzīvotāju. Nemaz nav tik labi rādītāji, jo brokastis ir jāēd vienmēr un tās nevajadzētu izlaist. Turklāt vienveidīgas brokastis nesniedz organismam to, kas tam nepieciešams. Kāpēc tad īsti brokastis ir svarīgākā ēdienreize un ko vislabāk tajās ēst?
Kāpēc brokastis ir tik svarīgas?

* Kamēr cilvēks guļ, viņa vielmaiņa palēninās par 5%. Brokastis burtiski paātrina vielmaiņu, līdz tā atgūst normālo tempu. Brokastis stimulē vielmaiņu un dod enerģiju, lai pietiktu spēka visai dienai. Ja ir paradums izlaist brokastis, palēninās vielmaiņa, kuņģis tiek novājināts un gremošanas sistēma kļūst lēnāka. Tā kā organismam nav ēdiena, kas dotu enerģiju, tas palēnina vielmaiņu, lai saglabātu enerģiju.

* Ja izlaižat brokastis, iespējams, pēc tam būs vēlme pēc neveselīgiem našķiem un cukura. Vēlāk dienas laikā jums būs zems enerģijas līmenis, jo cukura daudzums asinīs samazinās, tādējādi apēdīsiet vairāk pusdienās un vakariņās. Tas nozīmē papildu kalorijas, ko patiesībā neizmantosiet un kas tiks uzglabātas kā tauki.

* Pētījumi atklājuši, ka cilvēki, kas neēd brokastis, vieglāk uzkrāj lieko ķermeņa masu vai ir korpulenti.

Ko vislabāk izvēlēties brokastīs?

Sāc rītu ar tēju!
Nekāda kafija. Vispareizāk no rītiem ir dzert karstu ūdeni kopā ar citronu, lai stimulētu gremošanu. Kopā ar brokastīm pamēģini ar antioksidantiem bagāto zaļo, balto vai melno tēju. Tikai pēc tam varbūt - nedaudz vēlāk otrajās brokastīs- vari izdzert kafijas krūzi.

Auzu pārslu putra
Vislabākās brokastis ir lēnas iedarbības kompleksie ogļhidrāti (kā auzas vai pilngraudu maize), kas uzlabo koncentrēšanās spējas. Auzas ir sevišķi veselīga izvēle, jo tajās ir daudz šķīstošo šķiedrvielu, kas dara labu ne tiki zarnām, bet arī mazina holesterīna līmeni un regulē hormonus. Turklāt auzas nomierina nervu sistēmu un mazina kāri pēc cukura, kofeīna un pat nikotīna.

Piens, olas, rieksti
Vēl tikpat lieliskas brokastis ir tādi proteīni kā piens, olas vai rieksti, kas ilgstoši notur līdzsvarotu cukura līmeni asinīs, veselīgi pamata tauki, kas atrodami riekstos, sēklās.
{baneris}
Nē cukurotajām brokastu pārslām! Izvēlies musli!
Izvairieties no brokastu pārslām ar cukuru. Tās nerada sāta sajūtu uz ilgu laiku un ātri tiek pārvērstas glikozē, kas sekmē insulīna ražošanu un rosina organismu uzkrāt taukus.
Taču musli jeb pilngraudu brokastu pārslas ir ideāls brokastu ēdiens, jo tās sniedz lēnas iedarbības enerģiju. Tur ir auzas, rieksti, rozīnes utt. Ja brokastu pārslas uz nakti iemērc pienā, tās ir maigākas un vieglāk sagremojamas.

Olas, olas, tikai ne ceptas!
Olas ir izcils proteīnu, vitamīnu un dzelzs avots. Tikai - olas brokastīs gatavojiet vai nu vārītas vai kā olu kulteni.

Izvēlies pilngraudu maizi vai rudzu maizi!

Ja esi brokastu maizīšu cienītāja, mēģini atteikties no baltmaizes. Izmēģini vārītas olas, gurķu šķēlītes, sieru uz pilngraudu vai rudzu maizes grauzdiņa. Šajā maizē ir vairāk komplekso, lēnas iedarbības ogļhidrātu, kas saglabās enerģijas līmeni.

Piena produkti
Obligāti brokastīs bieži lietojiet piena produktus- piens, jogurts, biezpiens! Ja vien nav alerģijas, tie ir izcils kalcija avots.

Brokastīs labāki ir veseli augļi, nevis augļu sula
Izvēlies augļus nevis sulas. Tā tu iegūsi vitamīnus un šķiedrvielas, turklāt tā kā augļa apēšanai vajadzīgs vairāk laika, organisms jutīsies sātīgāks un tu uzņemsi mazāk kaloriju.

Apkopoti pasaulē zināmās dietoloģes, stilistes Nikijas Hembltones- Džonsas ieteikumi no viņas grāmatas "Par desmit gadiem jaunāka".


 src=

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)