Banner 980x90

Kooperatīvs: Šogad Latvijā varētu būt palielinājušies mežistrādes apmēri

Rīga, 12.dec., LETA. Mežizstrādes apmēri šogad Latvijā kopumā varētu būt auguši salīdzinājumā ar iepriekšējo gadu, tostarp pateicoties apaļkoku cenu kāpumam, aģentūrai LETA pieļāva mežsaimniecības pakalpojumu kooperatīvās sabiedrības "Mežsaimnieks" vadītājs Grigorijs Rozentāls.

Pēc Rozentāla teiktā, arī kooperatīvam "Mežsaimnieks" šogad palielinājušies mežistrādes apmēri salīdzinājumā ar iepriekšējo gadu, tostarp saistībā ar augstākām koksnes cenām. Piemēram, papīrmalkas cenas šogad bija gandrīz divas reizes augstākas nekā pirms pusotra gada. Kooperatīva darbības apmērus pozitīvi ietekmēja arī augošais biedru skaits. Līdz ar to "Mežsaimnieks" mežistrādes apmēri būtiski kāpuši.

Rozentāls piebilda, ka, ņemot vērā apaļkoksnes cenu kāpumu, šogad meža īpašniekiem Latvijā ir bijis īstais brīdis retināt mežaudzes.

Viņš norādīja, ka apaļkoksnes cenas patlaban joprojām ir augstas, lai gan tām ir tendence nedaudz samazināties. Tā kā koksnes cenas ir saistītas ar globāliem ekonomiskiem procesiem, piemēram, "Brexit" ietekmi uz pieprasījumu pēc kokmateriāliem un situāciju citos noieta tirgos, nav iespējams prognozēt, kādas tās būs nākamgad. Koksnes cena ir viens no meža nozares nākamā gada izaicinājumiem.

Rozentāls norādīja, ka nozare šogad izjutusi darbaspēka trūkumu, kas turpināsies arī kā viens no nākamā gada izaicinājumiem. Trūkst kokvedēju šoferu, hārvestera un forvardera operatoru, kā arī citu darbinieku. Līdz ar meža nozarē ir situācijas, kad darba ir daudz, bet trūkst cilvēku, kas to paveic. "Labus darbiniekus viens otram mēģina nocelt. Tā kā meža nozarē trūkst darbinieku, tas, iespējams, limitē kopējos zāģēšanas apmērus valstī," viņš pieļāva.

Pēc Rozentāla teiktā, starp meža nozares nākamā gada izaicinājumiem būs arī laika apstākļi, ko grūti paredzēt. Tie bijuši arī šā gada izaicinājums, jo sausuma dēļ vietām stādījumi izkalta un to vietā nāksies stādīt jaunus. Citādākā ziņā sausums šogad neskādēja, un mežistrādes ziņā šis gads bija ļoti labs, pretēji pagājušā gada lietainajam rudenim, kas apgrūtināja meža tehnikas iebraukšanu mežā. Patlaban mežizstrādes darbi Latvijā turpinās, un nozare cer uz salu, atbilstoši Latvijas klimatam šajā gadalaikā.

Vienlaikus viņš atzina, ka šogad bija izjūtams zināms stādu deficīts, kas ir problēma joprojām - jo visi meža stādi ir vai nu aizrunāti vai nopirkti. Līdz ar to nākamajā pavasarī daudziem meža īpašniekiem varētu trūkt stādāmā materiāla. "Dzīvojam stādu deficīta apstākļos. Ne mēs vien, arī Igaunijā meža īpašnieku biedrība interesējas, vai nevar nopirkt stādus Latvijā," sacīja Rozentāls, vēršot uzmanību, ka līdzīgas problēmas ir arī citās tuvējās valstīs.

Kooperatīvs ir reģistrēts 2012.gadā. "Mežsaimnieks" mājaslapā izvietotā informācija liecina, ka kooperatīvs palīdz biedriem apsaimniekot viņu meža īpašumus konsultējot, rakstot projektus un organizējot jebkurus mežsaimnieciskos darbus. Kooperatīva biedru skaits pārsniedz 350.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)