Banner 980x90

Korim "Krasts" - 90 gadu jubileja

Publicitātes foto
Publicitātes foto
Šogad apaļu jubileju svinēja ne tikai Ainažu pilsēta, arī jauktais koris "Krasts", kurš dibināts 1926.gadā, pilsētas informācijas portāls Limbazi24.lv uzzināja Salacgrīvas novada pašvaldībā.

Koris ir pastāvējis cauri laikiem, lai kādas dziesmas dziedātas, atbilstoši esošās varas konjunktūrai, jo pats galvenais ir bijusi mīlestība uz dziesmu. 15.oktobrī, Ainažu kultūras namā, notika kora jubilejas pasākums, kurā piedalījās pūtēju ansamblis "All Remember" un esošie un bijušie koristi, radi, draugi, atbalstītāji.

Savas, apaļās dzimšanas dienas koncertu koris "Krasts" atklāja ar Raimonda Paula dziesmu "Tautas acis", pie klavierēm kora vadītāja Agra Jankovska, diriģē Vitālijs Bogdanovičs.  

Par skaistiem un izjustiem apsveikuma vārdiem bija padomājis vakara vadītājs Zintis Sārs: "Sanākt kopā ar dziesmu nozīmē ne tikai dziedāt, bet atvērt logu uz dziesmu, tad pārvērsties putnā un izbārstīt treļļu sieku, iepīt vēju liepā, ielikt taureni ziedā. Sanākt kopā ar dziesmu -  ļaut dvēselei nodejot valsi".  

Sārs uz sarunu aicināja pašus jubilārus. Kā pirmajai Sārs jautāja Anastasijai Celmai, kura korī Krasts dzied tikpat ilgi, cik dzīvo Ainažos, un tas ir trīsdesmit astoņus gadus. Anastasija atceras, ka šo gadu laikā korim bijuši vairāki diriģenti - Roberts Liepiņš, Tālivaldis Gulbis, Normunds Vaicis, Uģis Reķis, Uģis Matvejs un Linda un tagad Agra un Vitālijs.

Valdis Renemanis korī dzied jau 20 gadus, viņš atceras diriģentu – Uģi Matveju: "kad korī nebija vīru balsis - viņš dziedāja tenorus, sieva Linda diriģēja, es basos." Arī Ligita Modra – Renemane korī dzied jau divdesmit gadus un kopā ar to piedalījusies piecos dziesmu svētkos.

Lai tiktu līdz dziesmu svētkiem svarīga ir repertuāra apguve un Marikai Jamontei par to ir īpašs stāsts: "Mēģinājumos notiek interesantas lietas, ja gribat to redzēt klātienē, atnāciet, mūsu mēģinājumos notiek brīnumi – Agra dalās septiņās daļās vienlaicīgi un ja jādalās vēl vairāk – viņai palīgā nāk Vitālijs."

Par koncertos un festivālos Somijā, Igaunijā, Lietuvā un tepat Latvijā pieredzēto un pārdzīvoto stāstīja Ramona Rebāne un Una Mangule, Daiga Tomsone, Ilona Jēkabsone un Gundega Kānīte. Dāmas cer, ka tikpat jautri un interesanti ies arī turpmāk.

Pirms turpināt koncertu, kora "Krasts" vadītāja un diriģente Agra Jankovska stāsta: "Kopā ar kori Krasts es esmu jau sešpadsmit sezonas un šī ir septiņpadsmitā, priekš manis tas ir ļoti ilgs laiks, jo iepriekšējos kolektīvus ko esmu vadījusi piecpadsmit gadus, šis rekords ir pārsniegts. Varbūt, tā ir mīlestība ne tikai pret dziesmu bet mīlestība arī pret dziedātājiem, tāpēc es esmu kopā ar jums."

Pirms katras izpildītās dziesmas Agra pastāstīja kāpēc tā tiek izpildīta šajā jubilejas koncertā.

Īpašs stāsts ir par kora izpildīto dziesmu "Manai tautai": "Iepriekšējo sezonu sākot, uz kora mēģinājumu atnāca kultūras nama vadītāja Solveiga Muciņa un sacīja, zvanīja Andris Rikmanis no Amerikas un vēlas ar mums sadarboties", atceras Agra, "domāju, ka viņa joko, bet nē…. izrādās nopietni, komponistes Lolitas Rikmanes tēvs, Andris, ir šīs dziesmas teksta autors, piedāvā sadarbību un ir atsūtījis veselus trīs skaņdarbus, ar domu, ka mēs sadarbosimies. Izrādās, viņš ir dzirdējis ierakstu kurā mēs šo dziesmu dziedam un viņam ir iepaticies mūsu izpildījums. Šovakar šo dziesmu, kura tika ļoti daudz dziedāta deviņdesmito gadu sākumā, atmodas laikā. Tā parasti skan dziedātājas Ievas Akurāteres izpildījumā, bet mēs to izpildīsim kora versijā – komponiste Brigita Rikmane, vārdu autors Andris Rikmanis – Manai tautai.    Pie klavierēm es, diriģē mans ļoti labs kolēģis, solists un dziedātājs Vitālijs Bogdanovičs diriģēs."

Agra bija parūpējusies arī par īpašiem priekšnesumiem koristiem un viesiem, jo aicinot dziedāt bijušo kora diriģentu Uģi Matveju un koristu Valdi Renemani, lai kopā izpildītu Raimonda Paula dziesmu "Teic kur zeme skaistākā", ar īpašu piedziedājumu "te ir manas dzimtenes smilšainais krasts, te pa baltas miglas stigu ceļu mājup rast, korī Krasts."

Kora nosaukums "Krasts" izvēlēts laikā, kad tā diriģents bijis Uģis, reizē, kad Ainažos atklāts piemineklis Baltā saule, kura atklāšanā piedalījies toreizējais ministru prezidents Guntars Krasts. "Korim tad vēl nebija vārda," atceras Agra un turpina: "Anastasija toreiz teikusi, nu ko – būsim koris Krasts…, tā mēs tikām pie kora nosaukuma."

Skanēja Valda Renemaņa un Agras laba skolnieka, ļoti laba drauga, kuru viņa pazīst  kopš viņš ir sācis savas mūziķa gaitas, un kurš nekad neatsaka piedalīties koncertos saksofonista Valtera Šmita priekšnesums. 

Pirms koncerta otrās daļas Agra Jankovska, pasniedzot pateicības, lielu paldies sacīja koristiem Valdim un Ligitai Renemaņiem un nu jau bijušajām koristēm Mārītei Riekstiņai un Anitai Celmai.

Nosacītajā koncerta otrajā daļā koris "Krasts" izpildīja dziesmas no Gruzijas braucienam sagatavotās koncertprogrammas, tās skanēja tikai kora izpildījumā un kopā ar pūtēju ansambli "All Remember". Pirms katras dziesmas Agra nedaudz pastāstīja par to, kāpēc tā izvēlēta un kā tā patikusi klausītājiem Gruzijā.

Klausoties dziesmās un Agras stāstījumā par Gruzijā piedzīvoto un redzēto laiks paskrēja un nemanot un klāt jubilejas koncerta pēdējais skaņdarbs, kuru izpildīt Agra aicina bijušos koristus un viesus no draugu koriem. Savu jubilejas koncertu kora "Krasts" kopkoris un pūtēju ansamblis "All Remember" noslēdza ar Raimonda Paula dziesmu "Manai dzimtenei", kuras vārdi  "Dziesma savus svētkus svin, Ar bāliņu celdamās. Tā dziedāja bāleliņš, Ar Daugavu nemirstīgs. Viņa dziesmā gadu simts Kā mūžiņis krāsojās", vienaldzīgu neatstāja nevienu.

 

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)