Banner 980x90

LED televizori – kā neapjukt plašajā piedāvājumā?

Foto: 1a.lv
Foto: 1a.lv
Ko Tu dari pēc garas darba dienas, beidzot pārnākot mājās? Viena no pirmajām darbībām droši vien ir vakariņošana, taču pēc tam laiks atslodzei un atpūtai, un kas gan var būt patīkamāks kā izklaides, ko nodrošina televizors, vai ne? Tomēr televizoru klāsts kļūst arvien lielāks, tāpēc svarīgi zināt, kā izvēlēties savām vajadzībām un vēlmēm piemērotāko ierīci. Par to vairāk vari uzzināt, turpinot lasīt mūsu sagatavoto ceļvedi televizora iegādei!

Izvēle ir teju neierobežota
Vai atceries laikus, kad, vēloties iegādāties veikalā, Tev pretī pavērās vien visnotaļ ierobežots modeļu klāsts, un to cenas nebija pārāk draudzīgas? Laiki mainās, un to iespējams attiecināt arī uz televizoru "pasauli" – šobrīd augstas kvalitātes televizorus piedāvā vairāki desmiti ražotāji, un modeļu skaits ir gana plašs pat pašiem prasīgākajiem, taču nebūs melots, ja teiksim, ka flagmaņu pozīcijas ir ieņēmuši LG televizori, Philips TV, kā arī Samsung SMART TV. Tomēr, lai jaunais televizors spētu apmierināt Tavas prasības, nepieciešams vadīties pēc virknes parametru. Zemāk – nozīmīgākie no tiem.

Ekrāna izmērs
Būtībā – pats galvenais televizora parametrs, jo tieši no tā atkarīgs, kur televizors varēs tikt novietots, no kāda attāluma to būs ērti skatīties utt. Pateicoties tam, ka televizori kļūst arvien pieejamāki, raksturīga tendence iegādāties arvien lielākas ierīces – šobrīd izplatītākie televizori ir ar 32 līdz 55 collu ekrānu. Taču tas nebūt nenozīmē, ka jāizvēlas televizors ar tieši šādu ekrāna izmēru – piemēram, virtuvē noteikti labāk iederēsies mazāks televizors, bet, ja esi patiess kino fans un Tava viesistaba (vai varbūt personīgais "kinoteātris"?) ir gana plaša, noteikti ir vērts apspriest lielāka televizora iegādi. Iespējas ir gana plašas – LED televizori pieejami izmērā līdz pat 80 un vairāk collām. Un vēl ņem vērā telpas plānojumu – lai televizoru būtu ērti un komfortabli skatīties, attālumam līdz ierīcei jābūt vismaz divtik lielai kā ekrānam pa diagonāli. Tātad, ja ekrāna izmērs ir 50 collas jeb 127 centimetri, no ekrāna līdz vietai, kur atradīsies televizora skatītāji, jābūt apmēram 255 centimetriem. Tiesa gan, šo aspektu ietekmē nākamais mūsu apskatītais parametrs.

Ekrāna izšķirtspēja
Vai zini, kā tiek radīts televizorā redzamais attēls? Ja nē, pačukstēsim Tev priekšā – LCD televizori un LED televizori sastāv no vairākiem pavisam nelieliem punktiem jeb pikseļiem, kuru skaits tiek norādīts pa horizontāli un vertikāli, piemēram, 1920 x 1080. Kā jau iespējams noprast – jo vairāk pikseļu, jo asāks un detalizētāks būs attēls, taču to nosaka ne tikai izšķirtspēja. Kāpēc tā? Pavisam vienkārši – ja diviem televizoriem pa horizontāli ir 1920 pikseļi, bet viens televizors ir 32 collu izmērā, savukārt otra izmērs par diagonāli ir 55 collas, loģiski, ka uz mazākā televizora pikseļa izmērs būs mazāks un līdz ar to attēls – skaidrāks. Šobrīd televizori lielākoties ir aprīkoti ar Ultra HD izšķirtspēju (3840 x 2160) – tā sniedz labāko skatīšanās pieredzi gan filmu mīļiem, gan tiem, kuri ir uz Tu ar datorspēlēm.

Hercu (Hz) skaits
Taču, lai attēls būtu baudāms, nozīme ir ne tikai tā asumam, bet arī tam, cik kvalitatīvi televizors spēs atainot filmā, spēlē vai pārraidē notiekošo. Herci norāda, cik kadri ekrānā nomainās vienas sekundes laikā. Tātad – jo vairāk hercu, jo labāk televizors tiks galā ar ātrām attēla pārejām. Šim parametram īpaša nozīmē jāpievērš tad, ja televizors Tev nepieciešams sporta pārraižu, asa sižeta filmu vai video spēļu spēlēšanai – attēls šādos gadījumos mainās diezgan bieži, un Tu taču nevēlies, lai, piemēram, lode atgādina komētu, kurai nopakaļ lido "aste", vai ne?

Foto: Shutterstock.comFoto: Shutterstock.com


SMART TV
Sērfošana internetā ir viena no darbībām, kas kļuvusi par neatņemamu mūsu ikdienas sastāvdaļu. Ja pirms kādiem gadiem divdesmit kāds teiktu, ka pēc padsmit gadiem interneta sniegtās iespējas izmantot piedāvās arī televizori, tam, ļoti iespējams, noticētu vien retais, taču šobrīd tā ir realitāte, un televizors ar SMART TV funkciju ir pavisam ikdienišķa parādība. Tā Tev ļaus ne tikai izmantot interneta pārlūku, bet arī lietot populārākās aplikācijas, piemēram, Facebook, Youtube vai Netflix.

Savienojumu iespējas
Lai pilnībā izbaudītu iespējas, ko sniedz mūsdienu televizori, ierīces reizēm tiek papildinātas ar dažādiem papildus aksesuāriem, piemēram, mājas kinozāli, video spēļu konsoli vai viedtelevīzijas dekoderu. Pirms veic televizora iegādi, noteikti ņem vērā to, kādas (un cik daudz) pieslēgvietas konkrētajam modelim ir – pretējā gadījumā vari attapties situācijā, kad katru reizi, kad vēlies no filmu baudīšanas pārslēgties uz jaunāko videospēļu spēlēšanu, nākas pārslēgt vadus. Neizklausās pārāk vilinoši, vai ne? Uzmanību noteikti pievērs arī bezvadu savienojuma iespējām – piemēram, Wi-Fi jeb bezvadu savienojums ar internetu ļaus iztikt bez vadiem, ja interesē sērfošana internetā. Lieti noder arī iebūvētais digitālās televīzijas uztvērējs, kas ļauj izvairīties no vēl vienas kastītes (lasi – dekodera) iegādes.

LED televizori vs LCD televizori – kādas ir to galvenās atšķirības?
Šis jautājums ir nemirstīgs, tāpēc centīsimies uz to sniegt detalizētu un saprotamu atbildi. Ja godīgi, pretstatīt šos divus apzīmējumus nemaz nevar, jo LCD ir matricas veids, savukārt LED – izgaismojuma veids. Šobrīd gan praktiski visi televizori ir ar LCD matricu (agrāk to galvenie konkurenti bija plazmas televizori) un LED izgaismošanu. Kāpēc tā? LED gaismas diodes ļauj atsevišķi izgaismot katru ekrāna daļu atsevišķi, nevis kopā, un ieguvums ir visnotaļ nozīmīgs – ievērojami uzlabojas ekrāna kontrasts.

LG televizori, Philips TV un Samsung SMART TV – topu augšgalos
Ja esi interesējies par televizoru iegādi, noteikti būsi dzirdējis dažādus ražotājus, taču īpaši populāri ir tieši šie trīs zīmoli – LG, Samsung un Philips. Kas ir to panākumu atslēga? Centīsimies uz šo jautājumu rast atbildi raksta turpinājumā!

Foto: 1a.lvFoto: 1a.lv
LG televizori – nemitīga attīstība
LG televizori jau ilgāku laiku ir pamatīgi nostiprinājušies televizoru tirgū – ikviens šī zīmola televizors izceļas ne tikai ar augstu kvalitāti, bet arī pārdomātu dizainu. Lai saglabātu savas sasniegtās pozīcijas, LG televizori tiek aprīkoti ar dažādām inovācijām, taču īpaši izceļami LG televizori ar OLED funkciju, kas, salīdzinot ar LED, sniedz vēl augstāku attēla kvalitāti, padarot skatīšanās leņķi plašāku, kā arī uzlabojot kontrastu. Turklāt OLED televizors izceļas ar ļoti plānu ekrānu, padarot to vizuāli pievilcīgāku. Vēl viena īpaša LG iezīme: daļai televizoru komplektā nāk bezvadu skaļruņi vai skaņas joslas/ plāksnes, kas vienlaicīgi sniedz divas priekšrocības – ne tikai uzlabotu skaņu, bet arī elegantu izskatu.

Foto: 1a.lvFoto: 1a.lv
Philips TV firmas zīme – Ambilight funkcija
Visi, kuri kaut nedaudz interesējušies par to, kādi ir jaunākie televizoru trendi, noteikti būs pamanījuši fotogrāfijas, kurās televizors ne tikai rāda attēlu, bet arī izgaismo virsmu aiz tā. Ja tā, ļoti iespējams, ka esi redzējis Philips TV ar Ambilight funkciju, kas uz sienas, atkarībā no televizora modeļa, divās, trijās vai pat četrās plaknēs izstaro krāsu, kas konkrētajā brīdī pielāgojas televizorā esošajam saturam. Tas ne tikai izskatās skaisti un rada īpašu atmosfēru, bet arī šķietami palielina attēla izmēru. Turklāt tas vēl nav viss – Philips Hue tehnoloģija ļauj ar televizoru savienot īpašas spuldzes, tādējādi ekrānā notiekošo ļaujot izjust vēl plašākos apvāršņos. Līdzīgi kā LG televizoriem, arī Philips TV pieejami ar OLED tehnoloģiju, un to kvalitāte ir patiešām lieliska, uz ko norāda arī fakts, ka 9002. sērijas 55 collu Philips 4K OLED televizors ieguva prestižo EISA balvu kategorijā "Labākais OLED televizors 2017. – 2018. gadā"!

Foto: 1a.lvFoto: 1a.lv
Samsung SMART TV tiecas pēc jauniem augstumiem
Droši vien nebūs melots, sakot, ka Samsung SMART TV ir, ļoti iespējams, paši populārākie televizoru modeļi. Šī ražotāja piedāvājumā ikviens varēs atrast sev piemērotu ierīci neatkarīgi no tā, vai tiek meklēts budžeta klases televizors virtuvei vai guļamistabai vai arī esi nobriedis iegādāties ierīci, kas iemieso pašas modernākās tehnoloģijas. Ja otrais variants atbilst Tavām vēlmēm, Samsung QLED ir tieši tas, kas Tev nepieciešams – šī ir ļoti jauna tehnoloģija, kas izceļas ar vēl nebijušu ekrāna spilgtumu un bezkompromisa kvalitāti. Lai to panāktu, tiek izmantots kvantu punktu displejs, taču šie televizori izceļas ar augstāko pilotāžu arī citos parametros – viss liekais ir ļoti veiksmīgi noslēpts, un televizors var tikt piestiprināts gan pie sienas, gan uzlikts uz plakanas virsmas, gan arī to iespējams novietot uz īpaša statīva, un noteikti jāizceļ arī šo televizoru pārdomātais un minimālistiskais dizains. Samsung QLED pavisam noteikti ir augstākā pilotāža televizoru lauciņā!

Trīs darbības, kuras veikt, pirms tiek iegādāts jauns televizors
Tagad, kad esam Tev izskaidrojuši galvenos televizoru parametrus un pastāstījuši, ko piedāvā televizoru pasaules flagmaņi, laiks pēdējam padomam – trīs ieteikumiem, kuriem sekojot, televizora iegāde Tev kļūs pavisam vienkārša:
• ieskicē aptuveno budžetu – nav noslēpums, ka ikviens no mums gribētu pašu kvalitatīvāko un modernāko televizoru, taču jārēķinās, ka šādi modeļi maksā vairākus tūkstošus eiro, tādēļ pirms pirkuma veikšanas padomā, cik daudz naudu esi gatavs atvēlēt kārotajam pirkumam;
Klasificē savas vajadzības – ja nevēlies pārmaksāt par funkcijām, kas Tev nav nepieciešamas, apsver, kuras no tām Tev ir nepieciešamas un bez kurām vari iztikt. Piemēram, ja Tavā rīcībā jau ir mājas kinozāle un grasies to izmantot kopā ar jauno televizoru, pievērst uzmanību iebūvēto skaļruņu kvalitātei ir sekundāri;
• atrodi labāko piedāvājumu – televizorus šobrīd iespējams iegādāties daudzviet, taču, salīdzinot cenu piedāvājumus, nereti atklājas, ka viens un tas pats televizors kādā no veikaliem ir pat gandrīz divas reizes dārgāks nekā citviet. Parasti ar labākām cenām izceļas internetveikalu piedāvājums.

Ja arī Tu esi nolēmis, ka mājās nepieciešams jauns televizors, negaidi un ienāc 1a.lv – šeit atrodami LG televizori, Samsung SMART TV, Philips TV un daudzu citu ražotāju televizoru modeļi. Tev tikai atliek izvēlēties piemērotāko!

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)