Banner 980x90

Līdz ar plānošanas reģionu pārstāvju izslēgšanu no SIF padomes tā palikusi bez priekšsēdētāja

Rīga, 7.aug., LETA. Sabiedrības integrācijas fonda (SIF) likuma grozījumos, kas stājās spēkā šā gada 23.jūlijā, noteikts, ka padomes sastāvā vairs nav plānošanas reģionu pārstāvju, un tas nozīmē, ka padome palikusi arī bez priekšsēdētāja, jo iepriekš šo amatu ieņēma Zemgales plānošanas reģiona attīstības padomes pārstāvis, Jelgavas pilsētas domes priekšsēdētājs Andris Rāviņš (ZZS).

Kā aģentūrai LETA skaidroja Rāviņš, pēc grozījumiem likumā būtu jāsasauc SIF padome un no tās locekļu vidus jāievēl SIF padomes priekšsēdētājs uz pieciem gadiem.

"Premjers, izvēloties kā savu pārstāvi SIF padomei padomnieku demogrāfijas jautājumos Imantu Parādnieku (VL-TB/LNNK), ir rīkojies atbilstoši likumdošanai. Gadījumā, ja premjera pārstāvis kļūst arī par SIF padomes priekšsēdētāju, tad gan izveidosies situācija, ka padomes uzraugs būs arī darba darītājs. Nezinu, vai tas ir tiesiski labi," šaubas pauda Rāviņš.

Viņa rīcībā patlaban nav informācijas, kad varētu sasaukt SIF padomes sēdi, kurā ievēlēs jaunu padomes priekšsēdētāju. Likuma pārejas noteikumos paredzēts, ka Rāviņš pilda SIF padomes priekšsēdētāja pienākumus līdz brīdim, kad tiek ievēlēts jauns priekšsēdētājs.

Rāviņš teica, ka ministru aizņemtības dēļ iepriekš bijušas lielas grūtības sasaukt sēdi.

Saskaņā ar likuma grozījumiem SIF padomē turpmāk darbosies Ministru prezidenta pārstāvis, kultūras ministrs, izglītības un zinātnes ministrs, labklājības ministrs, vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs un tieslietu ministrs, kā arī četri nevalstisko organizāciju pārstāvji.

Likums nosaka, ka tie pieci nevalstisko organizāciju pārstāvji, kuri izraudzīti darbam SIF padomē un darbojas tajā vismaz gadu līdz šā gada 23.jūlijam, turpina ieņemt SIF padomes locekļa amatu līdz dienai, kad zūd tiesiskais pamats turpināt darbu SIF padomē, bet ne ilgāk kā līdz 2021.gada 31.maijam.

Runājot par iepriekšējo SIF padomes sastāvu, kurā bija pieci plānošanas reģionu vēlēti pārstāvji, pieci ministri un pieci nevalstisko organizāciju pārstāvji, Rāviņš atzina, ka tolaik bijusi paritāte un ļoti demokrātiski varēja pieņemt lēmumus.

"Starptautisko finanšu devēji ļoti skatījās līdzi un novērtēja, lai nebūtu politiskās ietekmes vai cita veida pārstāvniecības, pieņemot lēmumus. Pašlaik situācija veidojas interesanta. Manā ieskatā jaunā SIF padome kļūst bezjēdzīga. Tādā gadījumā lēmumus varētu pieņemt arī valdība. Redzēsim kā tas attīstīsies tālāk," teica Rāviņš.

Jau ziņots, ka Ministru prezidentu Krišjāni Kariņu (JV) SIF padomē pārstāvēs viņa padomnieks demogrāfijas jautājumos Imants Parādnieks (VL-TB/LNNK), nevis ārštata padomnieks sabiedrības integrācijas jautājumos Hosams Abu Meri (JV).

Šovasar pēc iepriekšējā Valsts prezidenta Raimonda Vējoņa ieteikuma, Saeima veica labojumus otrreizējai caurlūkošanai atgrieztajā SIF likumā, nosakot, ka padomē premjera vietā strādās viņa pārstāvis, nevis Ministru prezidents.

Kariņa preses sekretārs Sandris Sabajevs aģentūrai LETA stāstīja, ka Abu Meri ir Ministru prezidenta ārštata padomnieks, kas pienākumus pilda sabiedriskā kārtā, bet ikdienā strādā ārsta profesijā, turklāt ārpus šiem pienākumiem darbojas arī vairākās sabiedriskās padomēs, kā arī nesen ir kļuvis par Libānas goda konsulu Latvijā.

"Ņemot vērā šos apstākļus, Abu Meri nevarēja savietot esošos pienākumus ar darbu SIF padomē, līdz ar to par premjera pārstāvi šajā padomē ir nozīmēts Kariņa štata padomnieks Parādnieks, kuram ir ilgstoša pieredze darbā ar nevalstisko sektoru. Parādnieks ir apliecinājis, ka cieši sadarbosies ar Abu Meri, kurš iespēju robežās arī piedalīsies SIF padomes sēdēs," atzina Sabajevs.

Tāpat padomē darbojas pieci ministri - vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Juris Pūce (AP), tieslietu ministrs Jānis Bordāns (JKP), labklājības ministre Ramona Petraviča (KPV LV), izglītības un zinātnes ministre Ilga Šuplinska (JKP) un kultūras ministrs Nauris Puntulis (VL-TB/LNNK). Ministru prezidenta pārstāvis SIF padomē ir Parādnieks.

SIF padomē arī darbojas biedrības "Veselības un sociālais serviss "Artemīda" valdes priekšsēdētāja Jolanta Eihentāle, biedrības "Eiropas Latviešu apvienība" pārstāvis Latvijā Rinalds Gulbis, biedrības "Kim?" izpilddirektore Laima Ruduša, biedrības "Kurzemes NVO atbalsta centrs" valdes priekšsēdētāja Inese Siliņa un biedrības "Izglītības iniciatīvu centrs" direktore Daiga Zaķe.

SIF mērķis ir finansiāli atbalstīt un veicināt sabiedrības integrāciju. Fonds atbalsta arī publiskā un nevalstiskā sektora attīstības programmu un projektu īstenošanu. SIF lēmumus pieņem padome.

SIF īsteno vairākas programmas tostarp "Latviešu valodas apguve remigrantiem un viņu ģimenes locekļiem", "Atbalsts medijiem sabiedriski nozīmīga satura veidošanai un nacionālās kultūrtelpas stiprināšanai latviešu valodā", "Atbalsts diasporas un Latvijas bērnu kopējām nometnēm", "NVO fonds" u.c.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)