Banner 980x90

Limbažnieki par siltumu parādā 160 tūkstošus

Pašreizējais iedzīvotāju parāds "Limbažu siltumam" par piegādāto siltumenerģiju ir apmēram 160 tūkstoši latu, pilsētas informācijas portālam Limbazi24.lv pavēstīja Ainārs Grīviņš, SIA "Limbažu siltums" valdes priekšsēdētājs.

"Tagad ir teju apkures sezonas noslēgums un ziemas mēnešos parāda summa vienmēr palielinās. Tā tas ir katru gadu, taču līdz nākamajai apkures sezonai cipars sarūk līdz aptuveni 50 - 70 tūkstošiem latu. Tā ir ikgadēja dinamika," viņš skaidro.

A. Grīviņš norāda, ka darbs ar parādniekiem notiek pēc konkrētas sistēmas. Sākumā uzņēmums sūta brīdinājumus personām, kuru parāda summa pārsniedz 200 latus. Ja persona nenāk noslēgt vienošanos, tā tiek nodota tiesā. "Vairumā gadījumu pietiek ar brīdinājumu un cilvēki nāk un slēdz vienošanās un, līdz 1.septembrim, vēlākais līdz septembra vidum, parādi tiek dzēsti. Neatgūstamā summa, kuru atgūt ir sarežģīti ir aptuveni 40 tūkstoši latu. No šiem cilvēkiem nav ko piedzīt, vai nu dzīvoklis ir ieķīlāts bankā, vai viņiem nekā nav," norāda "Limbažu siltuma" valdes priekšsēdētājs.

Viņš arī novērojis, ka iemesli, kādēļ cilvēki nevar norēķināties par patērēto siltumenerģiju ir dažādi, taču nozīmīgākais ir ekonomiskā situācija: "Pensionāri ir apzinīgi, maksā tik, cik var, bet nomaksā, taču ir arī tādi, kas nemaksā ļaunprātīgi, un klāt arī viņiem netiek, piemēram, dzīvoklis ir bankā vai viņi dzīvo pašvaldības dzīvoklī, vai arī viņiem nekā nav un tur nekā nevar izdarīt. Tādi ir apmēram 5 līdz 7 % no parādniekiem".

A. Grīviņš arī ievērojis, ka cilvēki, kuriem ir smaga ekonomiskā situācija, galvenokārt, ir tie, kas cenšas problēmas risināt un slēdz vienošanos par parāda atmaksu.

Jautāts vai pašreizējais iedzīvotāju parāds varētu ietekmēt siltumenerģijas padevi kādā no ēkām, piemēram, lielo parādu dēļ tā varētu tikt pārtraukta, "Limbažu siltums" valdes priekšsēdētājs atbild noraidoši. "Nē, mēs nepiekopjam Rīgas taktiku, jo tas nav korekti. Tik drakoniski mēs nerīkojamies, jo tas nebūtu korekti pret tiem, kuri maksā. Piemēram, ja mājā ir 5 līdz 6 % nemaksātāju, cilvēkiem, kuri maksā, nebūtu jādzīvo aukstumā," viņš saka.

Saskaņā ar Latvijas Pašvaldību savienības (LPS) veikto pētījumu šā gada 1.februārī kopējie parādi par saņemto siltumenerģiju Latvijā bija 31,75 miljoni lati. Tieši gadu iepriekš šī summa bija 25 miljoni latu jeb par 24 procentiem mazāk. "Jau šobrīd ir skaidrs, ka gan februārī, gan arī apkures sezonas turpmākos mēnešus parādu summas turpinās augt. Tiek pat prognozēts, ka līdz apkures sezonas beigām kopējā parādu summa Latvijā veidos 40 – 45 miljonus latu," atzinis LPS padomnieks Aino Salmiņš.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)