Banner 980x90

Limbažos vairāku namu iedzīvotājus neapmierina atkritumu savākšana

Limbažos vairāku daudzstāvu māju iedzīvotāji sūdzas par lielgabarīta un sadzīves atkritumu kaudzēm namu pagalmos, ko sanesuši citu namu iedzīvotāji. Atbildīgās institūcijas neredz iespēju situāciju mainīt un norāda, ka par atkritumu kaudzēm jāatbild pašiem iedzīvotājiem.

Kā aģentūru LETA informēja nacionālās apvienības "Visu Latvijai!-Tēvzemei un Brīvībai"/LNNK Limbažu nodaļas vadītāja Ilze Dzintare, aptuveni gadu divu māju pagalmos esošās atkritumu tvertnes nemitīgi ir kā "apaugušas" ar lielgabarīta atkritumiem. Smagākā situācija esot Stacijas ielas 20 un Jaunās ielas 23 māju pagalmos.

"Nezinu, kur cilvēki visu laiku ņem dīvānus, logus un ko tik vēl ne, ko visu laiku ved izmest," savu neizpratni pauda Dzintare. Viņa atklāja, ka arī mazie atkritumi vairākos maisos nemitīgi ir salikti ap atkritumu konteineriem.

Kā norādīja Dzintare, lielāko sašutumu rada tas, ka lielos atkritumu kalnus neveido tikai vietējie iedzīvotāji. "Tā te ir regulāra parādība, ka atbrauc mašīna, apstājas, izkrauj savus atkritumus un aizbrauc. Nezinu, no kurienes viņi ir, bet te nedzīvo," stāsta Dzintare. Viņa atzina, ka namu iedzīvotāji ir sašutuši par skatu, kas tiem regulāri paveras mājas pagalmā, ik rītu dodoties darba gaitās.

Dzintare atklāja, ka bijusi lieciniece, kā no blakus pagalma atvests dīvāns, tāpat arī no laukiem šurp braukuši cilvēki izmest atkritumus. "Robežu, man jau sāk likties, te nav vispār. Katrs var nākt un izmest visu," sacīja Dzintare, piebilstot, ka šādas situācijas ir fotografējusi un sūtījusi pašvaldībai, kā rezultātā pret pārkāpējiem ierosināta administratīvā lietvedība, bet ar to arī jautājuma risināšana beigusies.

Dzintare norādīja, ka viņa iedzīvotāju vārdā vērsusies pašvaldībā, SIA "Namsamnieks", kas ir atkritumu apsaimniekošanas pakalpojumu pasūtītājs, kā arī SIA "ZAAO" (ZAAO) par situācijas risinājumu, taču lielākoties saņēmusi atbildi, ka šādā situācijā iedzīvotājiem ir iespējams un pat pienākums pasūtīt papildu atkritumu savākšanas reisus vai iekārtot papildu konteineru.

"Problēma jau nav tajā, ka ir daudz atkritumu, bet tajā, ka atkritumus te vienkopus liek ne tikai vietējie iedzīvotāji, bet nez kāpēc jāmaksā tikai vietējiem iedzīvotājiem - gan par tiem papildu reisiem, gan par konteineru," savu sašutumu pauž Dzintare.

Viņa gan norādīja, ka ZAAO uz iedzīvotāju pretenzijām reaģējusi un vasaras vidū mainījusi atkritumu izvešanas grafiku uz atkritumu izvešanu no rītiem, kas ievērojami uzlabojis situāciju, bet augustā jau atkal nama pagalms bijis pārpildīts ar lielgabarīta un sadzīves atkritumiem.

ZAAO sabiedrisko attiecību speciāliste Zane Leimane aģentūrai LETA atzina, ka pirms vairākiem mēnešiem uzņēmums šoferu darba lapās iestrādājis atzīmi par Limbažu namu atkritumu izvešanu no rītiem līgumā paredzētajās atkritumu izvešanas dienās, bet līdz galam tas problēmu neatrisina.

Kā norādīja Leimane, šorīt no rīta ZAAO sazinājies ar SIA "Namsaimnieks" un tā pārstāvis solījis apsekot situāciju uz vietas un lemt par papildu sadzīves atkritumu konteineru izvietošanas nepieciešamību, savukārt lielgabarīta atkritumus no māju pagalmu konteineru laukumiem jāizved SIA "Namsaimnieks".

SIA "Namsaimnieks" valdes loceklis Sandejs Pukšto aģentūrai LETA norādīja, ka patlaban situācija konkrētā nama pagalmā neesot tik dramatiska, - pašlaik konteineri nav pārpildīti, aiz tiem ir vien divas gultas un četri krēsli. Viņš atzina, ka sarunas patlaban varētu turpināties par papildu konteinera ierīkošanu nama pagalmā.

Savukārt Leimane atzīmēja, ka gadījumos, kad iedzīvotāji konstatē, ka viņu pagalmos sadzīves atkritumu maisus ieved nepiederošas personas, lieciniekiem nepieciešams fiksēt automašīnu numurus un par tām ziņot pašvaldības policijai, kas risinās situāciju tālāk.

Savukārt Limbažu novada domes priekšsēdētājs Didzis Zemmers (ZZS) aģentūrai LETA apstiprināja, ka ZAAO darbs novadā vērtējams pozitīvi un pie radušās situācijas ir vainojama iedzīvotāju neapzinīgā rīcība. Viņš norādīja, ka ikvienam lielgabarīta atkritumu īpašniekam vajadzētu personīgi vienoties ar ZAAO par šo atkritumu izvešanu speciālos konteineros.

Tomēr ne visi iedzīvotāji rīkojas tik atbildīgi, atzina Pukšto. Viņš aģentūru LETA informēja, ka SIA "Namsaimnieks" teritorijas, kas atrodas uzņēmuma atbildībā, apseko reizi mēnesī un piesaka nepieciešamo lielgabarīta atkritumu izvešanu. Kā nerisināmu viņš uzskata jautājumu par iedzīvotāju atkritumus mešanu kaimiņu konteineros. "Nevaram jau katram konteineram pielikt klāt sargus, kas prasīs uzrādīt pases un pārbaudīs deklarēšanās vietu," viņš sacīja.

Pēc SIA "Namsaimnieks" pārstāvja teiktā, situāciju varētu atrisināt princips, kad pilnīgi visiem iedzīvotājiem, neatkarīgi no izvesto atkritumu daudzuma konkrētos konteineros, nāktos maksāt vienādu summu. "Tad vairs nebūtu interesanti nest atkritumu maisu uz kaimiņa pagalmu," ir pārliecināts Pukšto.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)