Banner 980x90

Limbažu 3.vidusskolas skolēni atzīmē Aspazijas dzimšanas dienu

Autors: Daiga Rudzīte, Limbažu 3.vidusskolas direktora vietniece

Pašā marta vidū, 16.martā, ir Aspazijas dzimšanas diena. Šogad tā ir apaļa – 150 gadi. Nu jau saulīte atgriezusies ar savu silto vaigu, tāpēc ļoti saulainās noskaņās arī skolēniem atveras dzejnieces dzejoļu krājums "Saulainais stūrītis". Aizejot Pavasara brīvdienās, Limbažu 3.vidusskolas mazie pirmklasnieki kopā ar savām klases audzinātājām uzbūra saulainu stundu, kurā skanēja Aspazijas dzeja, runāja par sapņu zemi – Latviju, skatījās multfilmu Sēd uz sliekšņa pasaciņa un izveidoja Saules koku.

Katrs skolēns uz pasākumu ieradās ar paša gatavotu saulīti un arī zālē sasēdās aplī, kas simbolizēja šo pavasara simbolu. Līva Tauriņa runāja dzejoli "Pasaciņa" un daudzi skolēni varēja pievienoties, klusu līdzskaitot, jo tas ir populārākais Aspazijas dzejolis bērnu vidū. Vēl citi pirmklasnieki pasākuma laikā skandēja gan Raiņa, gan Aspazijas dzeju.

Skolēnu rokās esošās dzeltenās saulītes rosināt, rosināja skandēt dzejoli Ziedoņa bērni
"Saule pie kreisās!
Saule pie labās!
Kopā ar saulīti
Rotājam abas!
Viena actiņa vaļā,
Viena piemiegta,
Es smejos kā aprīļa
Dieniņa!"

Tā arī skolēni izspēlēja kustībās šo dzejoli un devās zīmēt saules saulainās sejiņas. Pēc tam tās visas sarotājās lielā pūpolzarā, pārvērzdams to Saules kokā un visi mīlīgi sastājās un sasēdās kā Saulainajā stūrītī. Noslēgumā skolotāja Jana Jenerte novadīja vairākas rotaļdejas, kas simbolizēja saulītes modināšanu pavasarī. Tā saulainās noskaņās tika ieskandēta Aspazijas lielā jubileja.

Savukārt, jaunieši gatavoja īpašus videosveicienus Aspazijai. Skolotājai Inārai Pilskungai ir īpašs gandarījums, ka darbiņu paveica visi - tas bija veikts kvalitatīvi un laikā - dažas dienas pirms dzejnieces dzimšanas dienas.

"Tāltālu aiz laika, aiz telpas, kur bezgala jūru tik redz…"- ar šiem Aspazijas vārdiem sākās Anetes, Krišjāņa un Dāvja videosveiciens dzejniecei 150.dzimšanas dienā . Garākus un īsākus, bet emocionālus un personiskus veltījumus literatūras stundā bija sagatavojuši visi 19 desmitklasnieki. Beāte, Dana , Linda un Alvis izjusti runāja dzeju no Aspazijas dzejoļu krājuma "Saulains stūrītis", īpaši piemeklējot katram dzejolim piemērotāko vietu skolā, jau pieminētie Anete, Krišjānis un Dāvis iejutās dzejas tēlos ar teicamu tēlojumu, lielisku režisora un operatora darbu, filmējot ezermalā. Interesanta pieeja bija Lauras un Guntas darbam, kur dzejoļu epizodes tika rūpīgi izzīmētas. Daudz laika, meklējot piemērotus dzejoļus, attēlus un mūziku savam videoklipam bija veltījuši arī pārējie skolēni.

Vēl priekšā daudz krāsainu un dzejisku pasākumu, kas būs veltīti abiem latviešu dzejas dižgariem Aspazijai un Rainim.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)