Banner 980x90

Limbažu Galvenajā bibliotēkā notiks tikšanās ar rotu mākslinieci Lunu Vitu

Publicitātes foto
Publicitātes foto
Sestdien, 29.oktobrī, plkst.13.00 Limbažu Galvenajā bibliotēkā notiks pasākums "Rotas – sievišķības un identitātes simbols" un tikšanās ar rotu mākslinieci Lunu Vitu, pilsētas informācijas portālu Limbazi24.lv informē Limbažu Galvenās bibliotēkas Klientu apkalpošanas centra galvenā bibliotekāre Aiga Evertovska.

Tāpat Limbažu Galvenajā bibliotēkā līdz sestdienai, 29.oktobrim apskatāma Lunas Vitas rotu izstāde "Sievišķības pirmatnējais spēks". 

Luna Vita ir rotaslietu un tērpu dizainere, vairāku zīmolu autore. Savā dzīves laikā izmēģinājusi darīt ļoti daudz un dažādas lietas: gan strādājusi algotu darbu, gan pati vadījusi uzņēmumu, gan darbojusies sociālajā sektorā, bet savu būtību un aicinājumu atradusi tikai pēc ilgiem meklējumiem.

Autore par izstādi saka tā: "Sieviete nav iedomājama bez rotām. Droši vien uz pasaules nav sievietes, kas kaut reizi nebūtu izgreznojusi sevi ar kādu rotu. Interesanti, ka rotaslietas radās, pirms vēl cilvēks bija izgudrojis apģērbu. Vēsturiski rotas bija kā vizītkarte, kā logs, kas ļāva ielūkoties to valkātāja identitātē un dzīves gājumā. Lai gan ikdienā rotas mums kalpo vairāk kā greznumlietas, tomēr arvien vairāk vērojama tendence atgriezties pie senajām vērtībām un integrēt tās mūsdienu kultūrā." 

Krāšņā un daudzveidīgā rotu ekspozīcija iepazīstina ar dažādiem etniskajiem stiliem, kas ir savdabīgi un atšķirīgi gan krāsu, gan faktūru, gan izmantoto materiālu ziņā.

Ekspozīcijā redzamas gan pašas mākslinieces radītās rotas, gan arī autentiskās rotas no mākslinieces privātās kolekcijas, kas nākušas no Āfrikas, Indijas, Tibetas, Afganistānas un citiem austrumu reģioniem.

Etniskās rotas, lai arī tās būtu izsmalcinātas un krāšņas kā austrumos, krāsainas un neparastas kā Āfrikā, raupjas un apjomīgas kā Nomadu ciltīm, vienmēr ir kalpojušas tam, lai izceltu un pasargātu sievietes būtību un skaistumu. Sievišķība, kas ir tik smalka, trausla un maiga, bet tajā pašā laikā ārkārtīgi stipra un varena, tika uzskatīta par ļoti īpašu, vērtīgu un sargājamu.

Izstādes mērķis ir ne tikai iepazīstināt apmeklētāju ar etnisko rotu daudzveidību, bet arī savā veidā atgādināt par tiem dārgumiem, kas ir atrodami katras sievietes būtībā.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)