Banner 980x90

Limbažu novadā prognozē parādu pieaugumu, ar PVN apliekot dzīvojamās mājas pārvaldīšanu

Ilustratīvs foto/ Foto: Stock.XCHNG
Ilustratīvs foto/ Foto: Stock.XCHNG

Limbažu novada pašvaldības kapitālsabiedrībā SIA "Namsaimnieks" ar bažām gaida 2016.gada 1.jūliju, kad ar 21% pievienotās vērtības nodokli (PVN) apliks dzīvojamās mājas pārvaldīšanas pakalpojumu, jo tas varot būtiski palielināt parādu slogu.

Kā aģentūra LETA norāda pašvaldībā, PVN piemērošana 21% apmērā uzliks slogu ne tikai iedzīvotājiem, bet arī apsaimniekotājiem, jo tas noteikti palielinās parādnieku skaitu, un mājas iedzīvotāji būs kūtrāki veikt uzkrājumus mājas uzlabošanai.

Jau tagad ar PVN neapliekamo apsaimniekošanas izdevumu neapmaksātā daļa ar katru brīdi pieaug, norāda pašvaldībā. Namu apsaimniekotājam PVN ir jānomaksā uzreiz pēc izrakstītā rēķina neatkarīgi, vai klients ir samaksājis vai nav.

SIA "Namsaimnieks" apsaimniekotajās mājās aptuveni vidējā namu apsaimniekošanas maksa ir 0.4853 eiro/m2. Savukārt pēc PVN piemērošanas tā paaugstināsies līdz 0,5972 eiro/m2.

No 97 SIA "Namsaimnieks" pārvaldīšanā esošajām mājām 55 apsaimniekošanas maksa ir zemāka par 0,50 eiro/m2. Pieaugot maksai par 21%, kā piemēru ņemot 0,50 eiro/m2, maksa pēc 1.jūlija kļūs 0,605 eiro/m2. Tātad dzīvoklim, kura platība ir 50 m2, maksa palielināsies no 25 eiro mēnesī uz 30,25 eiro mēnesī.

Ministru kabineta sēdē tika atbalstīts priekšlikums piemērot PVN dzīvojamās mājas pārvaldīšanas pakalpojumam un kultūras pakalpojumiem.

PVN piemērošana arī dzīvojamās mājas pārvaldīšanas pakalpojumam ir saskaņā ar Eiropas Savienības Padomes direktīvu par kopējo pievienotās vērtības nodokļa sistēmu, kas neparedz nosacījumu, ka ar PVN neapliek dzīvojamo māju pārvaldīšanas pakalpojumu. Tādējādi līdz šim veidojās neatbilstība starp PVN likumu un minēto direktīvu, kuru plānotās izmaiņas novērstu.

 

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)