Banner 980x90

Limbažu TIC saņem apbalvojumu konkursā "Draudzīgs velosipēdistam"

Publicitātes foto
Publicitātes foto

Ceturtdien, 17.septembrī, notika konkursa "Draudzīgs velosipēdistam" noslēguma pasākums, kurā apbalvojumus par ieguldījumu velokultūras veicināšanā un infrastruktūras attīstīšanā, publiskās vietās uzstādot kvalitatīvas velonovietnes un ieviešot citus riteņbraucējiem draudzīgus risinājumus, saņēma 26 laureāti. Konkursā apbalvojumu saņēma arī Limbažu Tūrisma informācijas centrs un Salacgrīvas novada Tūrisma informācijas centrs.

Kā pilsētas informācijas portālu Limbazi24.lv informēja pasākuma organizatori, pasākumā tika izsniegtas trīs veidu kvalitātes zīmes, kas palīdzēs riteņbraucējiem visā Latvijā identificēt velosipēdu novietņu drošību.

Velosipēds ir pret ļaundaru tīkojumiem visneaizsargātākais transporta līdzeklis. Viens no priekšnosacījumiem riteņbraucēja sirdsmieram ir iespēja divriteni pieslēgt kvalitatīvās novietnēs. Tāpēc pasākuma laikā dažādu novietņu sniegtā drošība uzskatāmi tika parādīta pantomīmas priekšnesumā.

Lai palīdzētu velobraucējiem izvērtēt, kur atstāt savu braucamo, uz drošajām velonovietnēm turpmāk tiks izvietotas kvalitātes zīmes. Visdrošākās novietnes tiks apzīmētas ar trīs augšup pavērstiem īkšķiem, bet mazāk drošas ar diviem un vienu īkšķi. Ekspertu žūrija visas pieteiktās novietnes novērtēja desmit kategorijās, piemēram, iespēju pieslēgt velosipēda rāmi un riteņus, statīva materiāla izturību un stabilitāti, novērošanas kameras un apsarga esamību, un pat to vai teritoriju var aizslēgt un virs tās ir jumts. Trīs īkšķi tika piešķirti pretendentiem, kuri saņēma pozitīvu novērtējumu 7-8 kategorijās, divi īkšķi par 5-6 punktiem, bet viens īkšķis par 3-4 punktiem.

Konkursa "Draudzīgs velosipēdistam" mērķis ir popularizēt labās prakses piemērus un veicināt kvalitatīvu velonovietņu izvietošanu un velokultūras attīstību visā Latvijā. Noslēguma ceremonijā par ieviestajiem velo draudzīgajiem risinājumiem tika apbalvoti 26 pretendenti.

Konkursa laureātus ar uzrunu sveica un balvas pasniedza vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra padomnieks Jānis Eglīts, Latvijas Riteņbraucēju apvienības valdes priekšsēdētājs Viesturs Silenieks, Eiropas Komisijas pārstāvniecības Latvijā vadītājas vietnieks Andris Kuižnieks, izcilais komiķis un veloaktīvists Jānis Skutelis, "fiksīšu karalis"— gudrais pilsētnieks Toms Alsbergs un Ērenpreisu dzimtas pārstāvis, slavenā velosipēdu rūpnieka un uzņēmēja Gustava Ērenpreisa darba turpinātājs Toms Ērenpreiss.

Konkursa organizatori cer, ka līdz ar velosipēdistu skaita pieaugumu, sekojot labās prakses piemēriem, ar katru gadu pieaugs to uzņēmumu, pašvaldību un organizāciju skaits, kuri sniegs ieguldījumu velokultūras attīstībā un rūpes par kvalitatīvu velonovietņu izvietošanu uzskatīs par normu.

Konkursa lauretāti:

* Carnikavas novada pašvaldība par Latvijā garāko velosipēdistu un gājēju tiltu (220 metri), kas savieno abus Gaujas krastus, un velonovietnēm pie publiskām ēkām un daudzdzīvokļu namiem.
* Smiltenes novada pašvaldība un Tūrisma informācijas centrs par velomaršrutu izstrādāšanu un apvienotu gājēju un veloceliņu izveidošanu.
* Alūksnes Tūrisma informācijas centrs par velosipēdistu un gājēju tilta izveidi.
* Strenču novada dome par trīs kilometrus gara veloceļa izbūvi un velobraucējiem piemērota tūrisma maršruta izstrādāšanu.
Limbažu Tūrisma informācijas centrs par veloceļu izveidošanu un četru velo maršrutu izstrādi, kā arī velo novietņu iekārtošanu pie bibliotēkas ēkas un pamestā dzelzceļa pārveidošanu par velo un gājēju ceļu.
* Vidzemes tūrisma asociācija, struktūrvienība Saviļņojošā Vidzeme par velomaršrutu izstrādāšanu Saulkrastos un laivosipēdošanas maršrutu Salacgrīvā, kur pusi ceļa jāveic laivā un pusi ar velosipēdu. Asociācija arī izstrādājusi Latvijā pirmo karti, kurā atzīmēti labākie marķētie velomaršruti.
* Valmieras pilsētas pašvaldība par pirmās velosipēdistu skaitīšanas organizēšanu.
* Siguldas novada pašvaldība par olimpiskajam velokrosam atbilstošas trases izveidi pie Gaujas Nacionālā parka gravām, velopasākumu, tostarp gada lielākā velonotikuma —Vienības velobrauciena organizēšanu.
* Cēsu novada pašvaldība par pilsētas satiksmes infrastruktūras pārveidošanu, padarot to draudzīgāku gājējiem un velobraucējiem.
Salacgrīvas novada Tūrisma informācijas centrs par laivosipēdošanas pasākuma ideju un maršrutu izveidošanu.
* Grobiņas novada dome par velo tūrisma pasākuma "Grobiņas velobānis" organizēšanu un velosipēdu ziedošanas mazturīgajiem novada bērniem akcijas organizēšanu.
* Liepājas pilsētas pašvaldība par piecu īpaša dizaina velonovietņu ar 21 velosipēda pieslēguma vietām un 75 vienkāršotu velonovietņu ar 450 pieslēguma vietām uzstādīšanu pie pilsētas bērnudārziem un citās publiskās vietās, kā arī par publiskās pašapkalpošanās velodarbnīcas uzstādīšanu.
* Ventspils pilsētas dome par vairāk nekā 100 veloturētāju uzstādīšanu publiskās vietās.
* Uzņēmums SIA "Ventspils nafta" termināls  par speciālu industriālo velosipēdu iegādi darbiniekiem, lai pārvietotos uzņēmuma 100 hektāru teritorijā, un velosipēdu apkalpošanas stenda uzstādīšanu.
* Uzņēmums "KleinTech Services" par rīka izstrādāšanu, kas ļauj tiešsaistes režīmā fiksēt un analizēt velosipēdistu plūsmu. To jau izmantos Ventspils un Carnikavas novada domes.
* Bauskas novada pašvaldības iestāde "Bauskas novada administrācija" par 11 kvalitatīvu velostatīvu izveidi un piecu velomaršrutu izstrādi.
* Jēkabpils pilsētas pašvaldība par īpaša dizaina velostatīviem pilsētas simbola formā.
* Daugavpils pilsētas dome par velobraukšanas trases aprīkošanu ar novērošanas kamerām.
* Uzņēmums "EuroPark Latvia" par inovatīvu, ar viedtālruni atslēdzamu velo novietņu Bindio uzstādīšanu un elektrovelosipēdu izmantošanu.
* Olaines novada pašvaldība par kvalitatīvu velonovietņu izvietošanu, tostarp velosipēda formas velonovietņu uzstādīšanu.
* Tirdzniecības parks "Alfa" par velopasākumu organizēšanu, pavasara izaicinājumu, kurā pircēji tika aicināti uzskaitīt katru ar divriteni nobraukto vai noskrieto kilometru, kā arī par Rīgas velomaršrutu apzināšanu un apkopošanu.
* Uzņēmums "Tieto Latvia" par dienesta velosipēdu iegādi un kvalitatīvu velonovietņu izveidošanu.
* Uzņēmums "SEB banka" par drošas velobraukšanas padomu izstrādāšanu un velobraukšanas popularizēšanu darbinieku vidū. Uzņēmums regulāri atbalsta drošas velobraukšanas pasākumus pašvaldībās.
* Rīgas Stradiņa universitāte par 150 īpaši drošu velo novietņu ierīkošanu. Pie tām uzstādītas novērošanas kameras un signalizācija.
* Rīgas Angļu ģimnāzija par statīvu 150 velosipēdiem uzstādīšanu.
* Roberts Jaunzems-Pētersons par kvalitatīvu velonovietņu izgatavošanu. Roberta izstrādātās velonovietnes ir uzstādītas vairākās vietās Rīgā un Ventspilī.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)