Banner 980x90

Limbažu un Salacgrīvas novados notiks Eiropas kultūras mantojuma dienu pasākumi 

Publicitātes foto/ Foto: Limbazi.lv
Publicitātes foto/ Foto: Limbazi.lv
No piektdienas, 9.septembra līdz svētdienai, 11.septembrim, Latvijā notiks Eiropas kultūras mantojuma dienas. Šogad to ietvaros godā tiks celta kultūrvēsturiskā ainava. Pierīgas reģionā nozīmīgu kultūrvēsturisko ainavu veido Svētupe, kas iztek no Limbažu Dūņezera un pie Svētciema ietek jūrā, pilsētas informācijas portāls Limbazi24.lv uzzināja Limbažu novada pašvaldībā.

Lejtecē, kur no Svētupes atdalās Jaunupe, atrodas unikāls Latvijas kultūrvēsturiskās ainavas objekts – Jaunupes dambis, kas savā laikā nozīmīgi mainīja un iespaidoja ne tikai apkārtējo, bet arī daudz plašāku kultūrainavu.

Eiropas kultūras mantojuma dienu ietvaros Limbažu un Salacgrīvas novados notiks vairāki pasākumi. Ikviens laipni aicināts plkst.14.00 uz Limbažu muzeju, kur kopā ar vēsturnieci Rasmu Noriņu būs iespēja iepazīt viņas veidoto izstādi "Svētupe. Pa upi no Limbažiem uz jūru".

Pēc tam ar Limbažu pašvaldības autobusu būs iespēja bez maksas doties turp un atpakaļ braucienā gar Svētupes krastiem uz Salacgrīvas novadu. Lūgums brauciena dalībniekus pieteikties līdz 2016.gada 7.septembrim, jo vietu skaits autobusā ir ierobežots.

Salacgrīvas novadā, uz Jaunupes dambja Svētupes un Jaunupes krastos, plkst.16.00 notiks Eiropas kultūras mantojuma dienu pasākums ar arheologa Jura Urtāna stāstījumu par Svētupes kultūrvēsturisko ainavu un Jaunupes dambi. Kopā ar mūziķi Ligitu Dambi no Salacgrīvas tiks dziedātas dziesmas un vietējie ļaudis stāstīs stāstus par piedzīvoto un pieredzēto Svētupes un Jaunupes krastos, makšķerēšanu Slūžu bedrē, kas atrodas blakus Jaunupes dambim u.c. Svētdienas pēcpusdienas saviesīgai izskaņai zaļumos Salacgrīvas novada pašvaldība būs sarūpējusi pīrādziņus, lieti noderēs arī citi līdzpaņemti gardumi.

Pasākuma vieta uz Jaunupes dambja sasniedzama, vispirms dodoties uz tiltu, pār kuru ceļš Kuiķule – Salacgrīva šķērso Svētupi. Zem tilta Svētupes labajā krastā ir taka, pa kuru ir jāiet kādus 200 – 300 m, virzienā pret straumi. (Jaunupes dambja koordinātes: x(N) 397165,79 B 57 [grādi] 42' 57,247; y(E) 526110,57 L 24 [grādi] 26' 17,774).

Eiropas kultūras mantojuma dienas atbalsta Valsts Kultūras pieminekļu inspekcija, Valsts Kultūrkapitāla fonds, Limbažu novada pašvaldība, Salacgrīvas novada pašvaldība, Limbažu muzejs, Latvijas Kultūras akadēmija.

Vairāk informācijas un pieteikšanās autobusa brauciena dalībniekiem (līdz 7.09.2016): Ieva Vītola, 29144800, vitola.ieva@gmail.com.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)