Banner 980x90

LOSP: Valsts darba inspekcijai būtu jānogaida ar pārbaudēm plūdu skartajās saimniecībās

Rīga, 8.sept., LETA. Arī Valsts darba inspekcijai (VDI) tāpat kā citām kontrolējošajām iestādēm ir jābūt saprotošai un jāatliek pārbaudes plūdu skartajās saimniecībās uz vēlāku laiku, aģentūrai LETA sacīja Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padomes (LOSP) valdes priekšsēdētājs Edgars Treibergs.

Viņš piebilda, ka tematiskās pārbaudes par darba aizsardzības normatīvo aktu prasību ievērošanu VDI būtu jāturpina tur, kur lauksaimnieki visus spēkus nav koncentrējuši novēlotajai graudu vai kartupeļu ražas novākšanai, piemēram, dārzeņu saimniecībās, siltumnīcās vai stādu audzētavās. "Mēs gribētu, lai VDI neveiktu tematiskās pārbaudes tur, kur raža nav novākta. Jau tāpat zemniekiem ir traki un viņi ķer katru mirkli, kamēr ir sauss un nelīst, lai varētu kaut ko vēl novākt," teica Treibergs.

Viņš atzina, ka daļā saimniecību kartupeļi ir novākti, taču nav zināms, cik veiksmīgi tos izdosies uzglabāt. Citviet ražas vākšana turpinās. Kopumā samērā vēso laika apstākļu dēļ augļu, ogu un dārzeņu raža šogad nav tik laba, kā bija cerēts. "Ļoti daudz ogu apsala, izdosies ievākt tikai vienu trešdaļu no pagājušogad novāktajām krūmmellenēm. Arī aveņu raža bija sliktāka. Atklātā laukā augušie tomāti neražoja ilgu laiku. Gurķi negatavojas, jo naktis aukstas," sacīja Treibergs.

Treibergs atzina, ka tieši plūdu skartajos reģionos ir visvairāk nenovāktu kartupeļu un graudu. Arī graudu ražas kopievākums būšot mazāks nekā sākotnēji cerēts. "Gaidījām graudu rekordražu, un, paskat, kā laika apstākļi visu ietekmē. Mēs - zemnieki - neko nevaram iesākt. Turpinām vākt, to, kas ir," viņš pauda. Tajā pašā laikā Treibergs atzīmēja, ka ir arī tādas saimniecības Kurzemē un Zemgalē, kur ievākta ļoti laba graudu raža. Situācija saimniecībās šogad ir atšķirīga.

Viņš arī teica, ka Saeimas atbalsts ārkārtas situācijas izsludināšanai lauksaimniecības sektorā 29 novados Latgalē, daļā Vidzemes un Zemgales lauksaimniekiem ir ļoti būtisks, jo atvieglos sarunas ar sadarbības partneriem par saistību izpildes nosacījumiem. "Ļoti daudzām saimniecībām, kas ir noslēgušas līgumus ar bankām, būtu jābankrotē, ja nebūtu izsludināta ārkārtas situācija. Tagad tām būs vieglāk pildīt līgumu nosacījumus un citas saistības, ko zemnieki ir uzņēmušies," viņš sacīja. Treibergs atzina, ka plūdi ir smagi ietekmējuši lauksaimniecības sektoru un neviens neparedzēja, ka daļai saimniecību vispār nebūs ražas, ko novākt.

Jau ziņots, ka VDI 4.septembrī sāka tematiskās pārbaudes augkopības un lopkopības nozares uzņēmumos par darba aizsardzības normatīvo aktu prasību ievērošanu, un plāno pārbaudīt vismaz 150 uzņēmumus visā Latvijā.

Ziņots arī, ka Saeima vakar atbalstīja Ministru kabineta lēmumu par ārkārtas situācijas izsludināšanu lauksaimniecības jomā 29 novados Latgalē un daļā Vidzemes un Zemgales.

Ministru kabinets iepriekš nolēma 29 novados izsludināt ārkārtējo situāciju lauksaimniecības sektorā, tostarp Aglonas, Baltinavas, Balvu, Ciblas, Dagdas, Daugavpils, Ilūkstes, Kārsavas, Krāslavas, Līvānu, Ludzas, Preiļu, Rēzeknes, Riebiņu, Rugāju, Vārkavas, Viļakas, Viļānu, Zilupes, Alūksnes, Jēkabpils, Madonas, Lubānas, Gulbenes, Cesvaines, Varakļānu, Krustpils, Salas un Aknīstes novados. Kā atbildīgā institūcija par darbību koordināciju ārkārtas situācijas laikā noteikta Zemkopības ministrija.

Vēstīts arī, ka ceļu infrastruktūrai un zemniekiem Latgalē plūdu nodarītie zaudējumi tiek lēsti vairākos miljonos eiro.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)