Banner 980x90

Ministru prezidents: Nodokļu pārdale nesasniegs mērķi

Māris Kučinskis/ Foto: Pilseta24.lv
Māris Kučinskis/ Foto: Pilseta24.lv
Ministru prezidents Māris Kučinskis (ZZS) skeptiski vērtē izskanējušos ierosinājumus par nodokļu sistēmas maiņu, lai pašvaldības būtu ieinteresētas piesaistīt ne tikai iedzīvotājus, bet arī uzņēmējus.

Intervijā laikrakstam "Diena" premjers norādīja - ja vien būtu atrodams finansējums, viņš atbalstītu mehānismu, kāds patlaban ir Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas rīcības plāna piedāvājumā un paredz izveidot fondu, ar ko tiek atbalstīta pašvaldību labvēlīga attieksme pret uzņēmējiem un biznesam vēlamās vides veidošana.

Savukārt mainot uzņēmumu ienākuma nodokļa sadalījumu, valsts nonākšot pie vēl drakoniskākas finanšu izlīdzināšanas. Latvijā vairāk nekā puse ekonomisko aktivitāšu koncentrējas Rīgā un Pierīgā. Ja tiks veikta nodokļu pārdale, tieši Rīgā un Pierīgā nonāks vēl vairāk naudas, bet tajās pašvaldībās, kurās objektīvi ir grūti piesaistīt uzņēmējus, jo nav ne resursu, ne infrastruktūras, naudas vairāk nekļūs, skaidro Kučinskis.

Rezultātā atkal vajadzēt atņemt naudu Rīgai un Pierīgai trūcīgāko lauku pašvaldību atbalstam. Ja Valmierai samaksās vairāk par ļoti labo uzņēmējdarbības vidi, tad skaidrs, ka nauda būs atņemta kādai citai pašvaldībai, un šī cita pašvaldība varbūt vairs nevarēs pat bērnudārzu uzturēt, uzskata Ministru prezidents.

Viņš gan atzina, ka pašvaldību vadītāju ieguldījums saimnieciskās dzīves veicināšanā radikāli atšķiras, - ir mazu novadu vadītāji, kuriem ir receptes ekonomiskai izaugsmei, un gadās, ka liela novada mēram nav prasmes sadarbībā ar uzņēmējiem. Iespējams, vajadzētu izveidot Ministru kabineta balvu, ko piešķirt tam pašvaldības vadītājam, kas vislabāk atbalsta uzņēmējus.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)