Banner 980x90

Muzejs, kas nosaukts tautā iecienīta ārsta Dr. Aleksandra Misiņa vārdā

Publicitātes foto
Publicitātes foto
Dr. A. Misiņa medicīnas vēstures muzejs izvietots ēkā, kuru tautā mīlēts ārsts Dr. Aleksandrs Misiņš cēla kā privāto klīniku. Ēka projektēta 1928. gadā un celta uz zemes, kas viņam piešķirta kā Latvijas brīvības cīņu dalībniekam. Ēka ar savu arhitektonisko izpildījumu ierakstīta Eiropas kultūras mantojumu sarakstā mazo piļu grupā un ir vietējās nozīmes arhitektūras vēstures piemineklis.

Dr. Aleksandrs Misiņš, kurš izgājis cauri Latvijas "raibajiem gadiem" 20. gadsimta pirmajā pusē, dzimis Valkas apriņķa, tagadējā Alūksnes novada, Jaunannas pagastā, zemnieka ģimenē. Jau 14 gadu vecumā devies pasaulē un algotu darbu uzsācis Zemnieku lietu komisariātā kā rakstvedis. Mediķa izglītību ieguvis Sanktpēterburgā un Tērbatā. 

Aktīvi iestājies par pilsētas slimnīcas izveidi. Par aktīvo darbību tautas sanitārajā izglītošanā  1936. gadā Dr. Aleksandrs Misiņš apbalvots ar Latvijas Sarkanā krusta 2. pakāpes Goda zīmi. Pēckara periodā, kad jaunajai varai nepieciešami tai uzticami cilvēki, Dr. A. Misiņu atbrīvo no slimnīcas galvenā ārsta pienākumiem un nozīmē darbā par skolu ārstu. Te viņa lielā cilvēkmīlestība īpaši spilgti izpaužas attieksmē pret bērniem. Dzīves gājumu pārrauj smaga slimība – kuņģa vēzis –, un zemes klēpī Ezeriņu kapos Dr. Aleksandru Misiņu gulda 1958. gadā.

2008. gadā Dr. Aleksandra Misiņa mantinieki pieņem lēmumu dibināt medicīnas vēstures muzeju. Kā pirmie eksponāti, papildus Dr. A. Misiņa personīgajām lietām, muzejā nonāk Dr. Gaidas Jansones izveidotie 6 vēsturiskie foto albumi no Alūksnes slimnīcas dzīves un medmāsas Ilzes Baltais – Dr. Aleksandra Misiņa uzticamības personas – privātās mantas. Ātri vien muzeja krājumus papildina dažādi eksponāti no malu malām – gan atsevišķu personu dāvinājumi, gan ekspedīcijās iegūti, gan arī slimnīcai un poliklīnikai pārorientējoties uz jaunajām tehnoloģijām un iekārtām.

Muzeja redzes lokā ir Alūksnes un Apes novadu mediķi, gan dzimtā ar novadu  saistīti, gan strādājušie un strādājošie. Viņu godināšanai ir izveidota galerija "Medicīnas megazvaigznes Alūksnē". Viņu piemiņai tiek rīkotas ekspedīcijas, izstādes un pasākumi. Tiek pētīta rajona/novada medicīnas vēsturiskā attīstība. 

Muzejs piedāvā aplūkot eksponātus, ar kuru palīdzību, senā un ne tik senā pagātnē, tika sniegta medicīniskā palīdzība. Te aplūkojami fizioterapijas aparāti, ārsta ceļojošais instrumentu čemodāns, zobārsta krēsls ar zobārsta darbā tik nepieciešamo urbjmašīnu, pirmais pārvietojamais rentgena aparāts. Tam blakus, no ne tik senas pagātnes, anestēzijas aparāts, kas muzejā nonāca kā morāli novecojis. Pie šodienas straujās tehnoloģiju attīstības atsevišķie eksponāti brīžam šķiet pat eksotiski. Iespējams aplūkot arī pavisam nesenās pagātnes aptiekas iekārtu un dažādus instrumentus.

Muzejs veic pētniecisko un izglītojošu darbu, patstāvīgi un sadarbībā ar Latvijas Republikas Kultūras ministriju, radošajām apvienībām, fondiem u.c. ieinteresētajām organizācijām realizē materiālo un nemateriālo kultūras vērtību saglabāšanu, izglītojot un sadarbojoties ar visu vecumu iedzīvotāju grupām, attīstot kultūras un tūrisma piedāvājumu. Ir tūrisma izstādes "Balttour" un Muzeju nakts pastāvīgs dalībnieks. 
Muzejs, kas kopj un saglabā lokālo identitāti, turpina Dr. A. Misiņa uzsākto humāno darbību – dažādos veidos un formās sniedz iedzīvotājiem veselīga dzīves veida patiesības. 

Muzeja apmeklēšana pēc iepriekšējas vienošanās. 

Dr. A. Misiņa medicīnas vēstures muzejs
Raiņa bulvāris 1, Alūksne, Alūksnes n., LV-4301
Tālrunis 26140567
E-pasts: med.muzejs@gmail.com
www.medmuzejs.lv

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)