Banner 980x90

Naudas zīmes: finanšu disciplīnas likuma pieņemšana ievirzījusies finiša taisnē? (video)

Nu jau teju gadu valdības gaiteņos iestrēdzis Fiskālās disciplīnas likums, kura galvenais mērķis ir nepieļaut vairs bezatbildīgu un haotisku rīcību ar valsts budžetu un garantēt, ka Latvijas finanšu sistēma nedarbojas uz aizņemtas naudas pamata, bet gan tērējam tik, cik reāli nopelnīts. Līdz ar jaunā likuma apstiprināšanu iecerēts arī veikt grozījumus Satversmē, nosakot, ka valsts piekopj taupīgu politiku, kuras mērķis ir ne tikai censties iztikt bez budžeta deficīta, bet arī vēl vairāk – tad, kad naudas iekasēts vairāk nekā plānots – to nevis uzreiz ar vieglu roku iztērēt, bet gan noguldīt rezervēs jeb uzkrājumos, tādējādi nodrošinoties pret iespējamām finanšu krīzēm nākotnē.

Sākotnēji bija iecerēts, ka līdz šim Latvijā nebijis Fiskālās disciplīnas likums stājas spēkā jau 2011. gada 1. janvārī un ietekmē jau 2012. gada valsts budžeta veidošanas procesu. Patlaban ir visai liels pamats domāt, ka pēc jaunās kārtības sāksim dzīvot tikai 2013. gadā, kad tiks gatavots valsts budžets 2014. gadam. Te gan ir arī objektīvi iemesli – 2012. gada budžets Latvijā vēl tiks pieņemts starptautiskā aizdevuma programmā, kas arī lielā mērā nosaka Latvijas finanšu politikas veidošanu. Pēc tam jau būsim atkal pilnībā brīvi paši plānot savu finanšu politiku un, jācer, atbilstoši jaunajam Finanšu disciplīnas likumam.

"Šāds likums nebūtu pilnīgi vajadzīgs, ja mums būtu pilnīgi droša garantija, ka politiķi vienmēr un visur un jebkuros apstākļos domātu ilgtermiņā. Ne tikai nākamajiem četriem gadiem, bet arī nākamo 10-20 gadu perspektīvā," uzsvēra Latvijas Bankas Monetārās politikas pārvaldes padomnieks Mārtiņš Bitāns. 


Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)