Banner 980x90

NMPD direktore atzīst, ka iespēja veidot citādas brigādes ļāvusi dienestam "nostāties uz kājām"

Rīga, 3.jūl., LETA. Iespēja veidot citādas brigādes patlaban dienestam ļauj startēt ar pietiekami labu brigāžu nodrošinājumu, kā arī veidot jaunas tur, kur iepriekš tas nebija iespējams, intervijā Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta panorāma" atzina Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) direktore Liene Cipule.

Ja nebūtu iespējas veidot citādās brigādes, to skaits katru dienu saruktu, teica Cipule. Pēc viņas paustā, vakar Rīgā personāla trūkuma dēļ nevarēja nokomplektēt astoņas brigādes, kas esot ļoti labs rādītājs.

To mediķu rindas, kuri var vadīt arī NMPD automašīnas arvien pieaugot. Dienestam šajā jautājumā arī izveidojusies veiksmīga sadarbība ar koledžām, atzīmēja Cipule. Tāpat dienests Veselības ministrijā iezīmējis vīziju, ka būtu nepieciešams padziļināt pašu autovadītāju zināšanas medicīnā.

Vienlaikus Cipule nenoliedza, ka aizvien pastāv problēmas ar personālu. Viņa atzīmēja, ka dienestā pastāv veiksmīga programmatūra, ir izveidots autoparks un aprīkojums esot viens no labākajiem Eiropā. "Ja vien nebūtu problēmas ar personālu, varētu droši raudzīties uz priekšu," viņa pauda.

Cipule arī atzīmēja, ka dienests patlaban ievērojami atslogo stacionāru darbu. Aizvien ir jādomā, kā salāgot resursus, lai nodrošinātu neatliekamo palīdzību un papildu funkcijas, ko valsts no NMPD sagaida, viņa uzsvēra.

Runājot par darbinieku atalgojumu, viņa sacīja, ka dienests vēlētos, lai par darbu augsta riska apstākļos tiek nodrošināts lielāks atalgojums nekā, piemēram, par darbu stacionāros. Kopumā nevar teikt, ka tiek pieprasīts vai ir nepieciešams ļoti liels ieguldījums atalgojumā, viņa pauda, tomēr paužot cerību, ka minētajam aspektam tiks pievērsta uzmanība.

Viņa neslēpa, ka ir citas finanšu pozīcijas, par kurām notiekot nopietnas sarunas, piemēram, NMPD automašīnu tehnoloģiskais nodrošinājums. Cipule skaidroja, ka tas ir labs, bet arī dārgs. Tāpēc ir jāveic izvērtējums. Viņa pieļāva, ka līdz ar izmaiņām brigāžu komplektācijā ne visām automašīnām būtu vajadzīgs pilns reanimācijas komplekts ar augstākajām tehnoloģijām. Pie šī jautājuma patlaban strādā speciāli izveidota komisija.

Cipule arī pauda gandarījumu, ka pēdējā gada laikā par 20% samazinājies zvanu skaits uz NMPD. Vienlaikus ir pieaudzis zvanu skaits uz ģimenes ārstu konsultatīvo tālruni un arī NMPD daudz biežāk vienkārši konsultē pacientus, kas zvana 113.

NMPD direktore arī informēja, ka mēneša beigās Veselības ministrijai tiks prezentēta dienesta turpmākā darba stratēģija.

Kā ziņots, pērn decembrī tika nolemts, ka turpmāk NMPD brigādē tiesīgs strādāt būs plašāks mediķu loks.

Šī gada maijā NMPD vēstīja, ka ir dubultots dienas brigāžu skaits no 18 uz 43, kā arī veiktas izmaiņas brigāžu sastāvā, izveidojot brigādes ar diviem mediķiem bez autovadītāja, kā arī viena mediķa brigādes.

Tāpat dienests intensīvi šķirojis izsaukumus pēc to prioritātes un strādājis pie sekundāro jeb izsaukumu, kuros pacientam nav bijusi nepieciešama NMPD palīdzība, skaita samazināšanas.

Veselības ministre Ilze Viņķele (AP) norādījusi, ka pilnībā uzticas NMPD vadības un speciālistu redzējumam par dienesta tālāko attīstību.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)