Banner 980x90

OC "Limbaži" smaiļotājs Rumjancevs par Rio Olimpiādi: Ja tikšu finālā, varu apsteigt jebkuru 

Publicitātes foto/ Foto: Guntis Apse
Publicitātes foto/ Foto: Guntis Apse
Aleksejs Rumjancevs ir Olimpiskā centra "Limbaži" smaiļotājs, kurš nesen Krievijā notiekošajā Eiropas čempionātā izcīnījis bronzas medaļu. Tāpat Aleksejam ir trīs zelta medaļas Latvijas IV Olimpiādē, taču šā gada svarīgākās sacensības vēl priekšā - Riodežaneiro  vasaras Olimpiskās spēles, kas norisināsies no 5. līdz 21.augustam. Lai uzzinātu vairāk par to, kā rīdzinieks Rumjancevs sāka trenēties Limbažos un kā notiek gatavošanās svarīgākajiem startiem, pilsētas informācijas portāls Limbazi24.lv aicināja Alekseju uz sarunu. 

Smaiļotāja dzimtā pilsēta ir Rīga, taču jau no bērnības sācis trenēties Jūrmalā. Tur airējis līdz pusaudža vecumam, kad vajadzēja doties tur, kur piedāvāja labākus apstākļus. 

"Jūrmalā bija ļoti "nabadzīga" bāze, kurā pat īsti nebija inventāra. Vajadzēja gaidīt laivu no cilvēka, kas pats to bija pircis, lai vispār tiktu uz ūdens. Tas bija vecums, kad bija jāizvēlas - ja es gribu turpināt trenēties un kaut ko sasniegt, man jādodas trenēties kur citur," par pirmsākumiem stāsta Aleksejs. 

Rumjanceva ceļš veda atpakaļ uz Rīgu  - pie trenera Aigara Aglenieka, kur jau trenējās Alekseja nākotnes pārinieks Krists Straume. Kā stāsta smaiļotājs, pirmie gadi bija ļoti labi: "Tur bija maza komanda, ar ko kopā trenējāmies. Trenējos četrus gadus. Pirmie trīs gadi bija ļoti labi, jo divniekos ar Kristu Straumi sasniedzām augstus rezultātus" (izcīnīta uzvara 2011.gada pasaules kausa posmā 200 m distancē)."
2012.gadā abi sportisti divniekos bija kvalificējušies Londonas Olimpiskajām spēlēm. Tieši pirms svarīgākajām sacensībām karjerā, komandā sākās nesaskaņas. 

"No sezonas sākuma mums neizdevās labi starti. Treneru korpuss sāka meklēt vainīgos un izvēlējās mani. Tā vietā, lai pirms olimpiādes izlabotu problēmas, sākās iekšējās nesaskaņas komandā - sākumā ar treneri un pēc tam arī ar pārinieku. Attiecības pirms Olimpiskajām spēlēm bija ļoti sliktas," skaidro Rumjancevs. 

Olimpiskajās spēlēs sportisti izcīnīja 11.vietu. Aleksejs saprata, ka jāmaina komanda un viss treniņu process: "Latvijā nav daudz vietu, kur trenēties airētājiem. Izdomāju, ka iešu tur, kur strādā Latvijas labākais treneris. Visi olimpieši - airētāji, kas mums ir bijuši kopš neatkarības atgūšanas laikiem, ir kaut uz neilgu brīdi trenējušies pie Genādija Zujeva. Vēl bija variants doties uz Ventspili - viņiem ir daudz vairāk naudas, bet mani vairāk interesēja cilvēki, pie kuriem es trenēšos."

Aleksejs neilgi pēc olimpiādes piezvanīja savam topošajam trenerim un pastāstīja situāciju. Zujevs nākošajā dienā aprunājās ar Olimpiskā centra "Limbaži" vadību un deva sportistam apstiprinošu atbildi.

"Tas arī Genādijam bija riskants variants, jo treneri un visa kanoe un smaiļošanas vadība par treneru maiņu runātu, bet viņš par to nedomāja un paņēma mani. Es par to Genādijam gribētu pateikt lielu paldies. Kā mēs redzam - viss četrus gadus ilgais darbs izdarīts pareizi," lepojas Rumjancevs un turpina: "Ar Genādiju man vispār nekādu problēmu nav. Šeit viss notiek daudz profesionālāk. Varu ar treneri runāt ļoti atklāti."

Pirms vasaras svarīgākajiem startiem, uzreiz pēc izcīnītās Eiropas čempionāta bronzas, Rumjancevs Limbažu novada sastāvā piedalījās Latvijas IV Olimpiādē.

Lai arī smaiļotājs stāsta, ka nogurums bija sakrājies liels, izdevās Limbažu komandai izcīnīt trīs zelta medaļas: "Sākumā domāju, ka braukšu 1000 metru četrnieku. Tāpat vajadzēja nobraukt vieniniekus un kopā ar Dāvi Ciršu mums sanāk labs divnieks. Pēc Eiropas čempionāta pagāja divas dienas un man uzreiz bija jāstartē Limbažos. Vēl pirms tam biju vairākās sacensībās un treniņu nometnēs. Sanāca, ka visu laiku bija kaut kur jābrauc un jāstartē, līdz ar to, bija sakrājies liels nogurums, taču Olimpiādē bija jāpiedalās - jāpārstāv Limbaži. Bija ļoti grūti. Divniekos nešaubījos, ka uzvarēsim, bet tāpat sanāca izcīnīt trīs zelta medaļas."

Līdz Riodežaneiro vasaras Olimpiskajām spēlēm palikušas vien nepilnas četras nedēļas. Smaiļotājs stāsta, aizvadītajā nedēļā, uzreiz pēc Latvijas olimpiādes trenējies "saudzīgajā režīmā", jo vajadzēja nedaudz atpūtu, bet jau no šīs nedēļas, līdz pat Olimpiādei, Aleksejs trenējas Lietuvā. 

"Sanāks trenēties trīs pilnas nedēļas ar lielu slodzi. 6. vai 7.augustā lidošu uz Brazīliju un tad jau tur uz vietas trenēšos vieglāk. Tagad būs ļoti nopietns darbs un tad jau redzēsim - visam vajadzētu būt kārtībā," stāsta Rumjancevs. 

Vaicājot sportistam, kāpēc treniņu nometnei izvēlēta tieši Lietuva, Aleksejs atbild, ka ar dažiem Lietuvas sportistiem sacenšoties jau no 16 gadu vecuma: "Man pašam ļoti patīk trenēties kompānijā. Dažreiz arī vajag paairēt vienam, lai uzlabotu tehniku, bet kopumā, ja vajag uzlabot rezultātu, man vajag kādu, kas ir blakus - jo stiprāks, jo labāk. Mēs Lietuvā trenējāmies pirms pasaules čempionāta un man ļoti iepatikās komanda. Tajā bija trīs cilvēki. Viņu divnieku zinu no 14 vai 15 gadu vecuma. Tajā laikā viņi bieži brauca pie mums uz sacensībām un starp mums bija ļoti liela cīņa. Jau tad bijām draugi, līdz ar to, nebija nekādas problēmas sarunāt ar viņiem kopā trenēties - tas ir labāk gan viņiem, gan man pašam".

Tāda sistēma, kāda ir Olimpiskajās spēlēs, nav noteikta nevienā no sacensībām. Parasti sacensību braucienos ir deviņi celiņi, pa kuriem brauc laivas, līdz ar to, uz fināla sacensībām tiek divas pirmās vietas no katra pusfināla un viens labākais trešās vietas laiks. Savukārt Olimpiskajās spēlēs ir tikai astoņi celiņi un finālā tiek katra pusfināla divi labākie braucēji. Līdz ar to, smaiļotājiem ir ļoti svarīgi, ar kādiem pretiniekiem tos izlozēs pusfināla sacensībās. 

Rumjancevs piekrīt, ka ļoti daudz kas būs atkarīgs no pusfināla sacensībām, bet viņš sev ir uzstādījis mērķi - iekļūt labāko sešiniekā: "Ja tikšu finālā, varu apdzīt jebkuru, bet galvenais ir tikt uz turieni. Ja tikšu finālā, nešaubos, ka pēdējais nebūšu. Man ļoti gribētos pārspēt Dagņa Vinogradova rezultātu. Viņš Atēnu olimpiskajās spēlēs 2004.gadā ierindojās sestajā vietā. Esmu ieguldījis lielu darbu un to vēl turpināšu darīt".

"Ja Londonā mums bija stresainas sacensības, konflikta dēļ, tad tagad braukšu uz Rio baudīt sacensības un startēšu ar prieku. Tad, kad ej uz sacensībām, nevis baidoties no starta, bet gribot to - tas ir svarīgākais," par gaidāmajām sacensībām stāsta sportists un turpina: "Salīdzinot Londonu un Rio, es pateikšu, ka pirms Londonas es neticēju, ka mēs varam labi nobraukt, bet tagad esmu viens un atbildu pats par sevi. Izdarīšu visu ko vajag, lai būtu labs rezultāts. Protams, palīdz arī Limbažu komanda, lai man būtu viss nepieciešamais gaidāmajiem startiem. Tās būs manas svarīgākās sacensības, jo ticu, ka varu nobraukt labi". 

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)