Banner 980x90

Pašvaldību vēlēšanas rada 794,8 tonnas makulatūras

Lai sagatavotu vēlēšanu zīmes, tiek izmantotas aptuveni nepilnas 795 tonnas papīra, no kurām daļu iedzīvotāji pēc vēlēšanām izmet atkritumos, pilsētas informācijas portālu tīklam Pilseta24.lv pavēstīja SIA "Zaļā josta" pārstāvis.

Lai vēlēšanas kļūtu videi draudzīgākas, "Zaļā josta" aicina pāriet uz elektronisko balsošanas sistēmu, pasargājot tūkstošiem koku no nociršanas.

"Zaļā josta" saskaitīja, ka šogad vēlēšanu norisei tiks izgatavoti aptuveni 630,9 miljoni vēlēšanu zīmju. Tas nozīmē, ka kopumā vēlēšanu vajadzībām tiks patērētas apmēram 794,8 tonnas papīra, kas pēc vēlēšanu norises kļūs par atkritumiem. Šāda papīra izgatavošanai būtu nepieciešami vismaz 11 127 koki, kas jānocērt un jāpārstrādā papīra masā.

Jānorāda, ka vēlēšanu zīmju izgatavošana ir katras pašvaldības ziņā. Tas pats attiecas arī uz izmantotajām vēlēšanu zīmēm, kas pēc likuma ir jāiznīcina. Centrālās vēlēšanu komisijas informācijas nodaļas vadītāja Kristīne Bērziņa norāda: "To, kādā veidā iznīcināšana notiek, izlemj katras pašvaldības vēlēšanu komisija. Praksē zīmes vai nu tiek nodotas otrreizējai pārstrādei, sadedzinātas vai sasmalcinātas. Pašvaldību vēlēšanām tiek tērēts daudz vairāk papīra nekā Saeimas vēlēšanās, jo pašvaldību vēlēšanās ir daudz lielāks vēlēšanām reģistrēto kandidātu sarakstu skaits. Šogad tie ir 589 saraksti. Savukārt, līdzīgi rēķinot, pēdējās, 11.Saeimas vēlēšanās, tie būtu 63 saraksti."

SIA "Zaļā josta" valdes priekšsēdētājs Jānis Lapsa kā risinājumu pārmērīgajai papīra izmantošanai redz pāreju uz elektronisko balsošanas sistēmu. "Rīkojot elektronisko balsošanu, tiktu ne tikai atvieglota balsošanas norise, jo iedzīvotājiem vairs nebūtu jāapmeklē balsošanas iecirknis – tā vietā varētu balsot no mājām, bet arī saudzēta vide, aizstājot miljonus vēlēšanu zīmju ar elektronisko balsošanas platformu. Latvijai ir nepieciešams spert soli pretim nākotnei, ievērojot vides prasības."

"Zaļā josta" elektronisko dokumentu sniegtās priekšrocības izmanto jau sen. "Mēs jau pirms vairākiem gadiem esam ieviesuši elektronisko rēķinu sistēmu, kas ir palīdzējusi mūsu darbību padarīt vēl videi draudzīgāku, atsakoties no liekas papīru izmantošanas," skaidro Lapsa. Rezultātā uzņēmumā biroja papīra patēriņš samazinājās uz pusi un vēl vairāk kritās arī pasta izdevumi. 

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)