Banner 980x90

Saglabājas augsta alkšņa un lazdas putekšņu koncentrācija gaisā

Pilseta24.lv
Pilseta24.lv
Latvijā turpina intensīvi ziedēt alkšņi un lazdas, ziņo Latvijas Universitātes Ģeogrāfijas un Zemes zinātņu fakultātes Aerobioloģijas laboratorija.

Lietainās dienās šo koku ziedputekšņu koncentrācija ir vidēja, bet sausās dienās tā pārsniedz tūkstoš putekšņu kubikmetrā, kas nozīmē ļoti augstu koncentrāciju.

Sāk parādīties pirmie apšu ģints - apses un papeles - putekšņi, to koncentrācija pagaidām ir zema. Zemā koncentrācijā sastopamas arī alerģiju izraisošās pelējumu sēnes "Cladosporium" sporas.

Sagaidāms, ka tuvākās nedēļas laikā alkšņa un lazdas putekšņu koncentrācija saglabāsies ļoti augstā līmenī un sāks pieaugt apšu ģints koku putekšņu koncentrācija gaisā.

Lazdas un alkšņi ir vieni no biežākajiem ziedputekšņu alerģijas jeb polinozes izraisītājiem. Tās pirmās pazīmes parasti ir acu asarošana, šķaudīšana, niezēšana, apsārtums, deguna tecēšana un aizlikts deguns. Ir iespējami arī astmai raksturīgi simptomi - klepus, grūtības elpot, svilpšana krūtīs un smaguma sajūta.

Laikā, kad zied augs, kas izraisa alerģiskas reakcijas, vēlams atteikties no fiziskām aktivitātēm brīvā dabā, kas veicina spēcīgu ieelpu, lai izvairītos no pastiprinātas ziedputekšņu nonākšanas elpceļos. Pastaigām ieteicams izvēlēties lietainas dienas, un vēlams lietot alergologa vai ģimenes ārsta izrakstītos medikamentus.

Augstākā ziedputekšņu koncentrācija ir sausā, siltā un vējainā laikā.

 

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)