Banner 980x90

Salacgrīvas viesu nams "Kosīši" saņem "Zaļo sertifikātu"

Nacionālās eko zīmes "Zaļais sertifikāts" komisija 2012.gada nogalē piešķīra vai pagarināja "Zaļo sertifikātu" vairākām lauku tūrisma mītnēm, kuras vēlas izmantot šo vides kvalitātes zīmi mārketingā kā apliecinājumu par videi un cilvēkam draudzīgu saimniekošanu. Starp saņēmējiem arī Salacgrīvas novada brīvdienu māja - viesu nams "Kosīši", kuru pilsētas informācijas portāls Limbazi24.lv aicināja uz interviju.

Kādu labumu dod "Zaļais sertifikāts"?

Savu viesu namu "Kosīši" jau no paša sākuma ar tēvu esam veidojuši ar pietāti pret skaisto, neskarto jūras piekrastes dabu. Jau ēku projektēšanas stadijā, kā vienu no prioritātēm bijām izvirzījuši gan enerģijas un dabas resursu taupīšanu, gan vides aizsardzību no piesārņojuma. Jau ilgstoši pati nodarbojos ar atkritumu šķirošanu un, cik vien iespējams, izvairos no vienreizlietojamo iepakojumu un trauku lietošanas. Pati esmu zaļi domājoša, tādēļ sertifikāta iegūšana ir kā formāls apstiprinājums tam, ko daru un aicinu darīt arī citiem.

Kā praktiski iespējams iegūt "Zaļo sertifikātu"?

Jāatzīstas, ka pati nemeklēju iespēju šo sertifikātu iegūt. Mani uzrunāja "Lauku ceļotāja" darbinieces, redzot, kā saimniekoju. Saņēmu noteikumus par to, kādas ir formālās prasības sertifikāta iegūšanai, un konstatēju, ka mans viesu nams atbilst gandrīz visām prasībām.

Cik viegli vai grūti ir būt uzņēmējam Latvijas laukos un nodarboties ar lauku tūrismu?

Neesmu tipiska lauku uzņēmēja, jo aktīvi ar lauku tūrisma uzņēmējdarbību nodarbojos tikai siltajā sezonā, kad ir viesu pieplūdums. Laikā, kad pieprasījums pēc atpūtas pie jūras ir minimāls, strādāju Rīgā. Ja viesu nams būtu jāuztur tikai no ienākumiem, kurus gūstu vasarā, tas nebūtu iespējams.

Ar kādām problēmām saskaras uzņēmēji Latvijas laukos, tostarp Jūs?


Domāju, ka visas grūtības ir pārvarāmas, ja iespējams gūt vietējās varas un vietējo iedzīvotāju atbalstu - ja apkārtējie saprot, ka tūrisms ir mūsu visu kopējā iespēja. Ja šādas izpratnes nav, tad ir grūti. Tad jācīnās ar kaimiņu nikno suni, kurš bez uzraudzības klīst apkārt un apdraud manus viesus. Tad visas manas sūdzības par to vietējai varai ir bezjēdzīgas..

Kā jūsu pieredze rāda - cik pieprasīts pēdējos gados ir lauku tūrisms?

Man grūti spriest par lauku tūrismu kopumā. Es par pieprasījuma trūkumu vasaras sezonā sūdzēties nevaru. Šī būs trešā vasara, kopš "Kosīši" ir vēruši durvis viesiem, un uz doto brīdi viena no ēkām vasaras sezonai jau ir gandrīz pilnībā rezervēta. Mana viesu nama auditorija ir ģimenes ar bērniem un dabas skaistuma un miera cienītāji. Citās vietās, iespējams, ir citi uzsvari, piemēram, svinību, īpaši kāzu rīkošana. Katrai vietai ir savas priekšrocības, kas veicina viesu pieplūdumu. Piemēram, Cēsīs viesu namos viesi ir arī ziemā, pateicoties slēpošanas trasēm. Salacgrīvas pusē ziemas laikā ar viesu piesaistīšanu iet grūti. Pie tā ir mērķtiecīgi jāstrādā, un arī pašam jādzīvo uz vietas, kas manā gadījumā nav iespējams. Tādēļ priecājos, ka vismaz vasaras sezonā varu strādāt ar pilnu jaudu.

Domāju, ka Latvijas lauki piesaista, galvenokārt, cilvēkus, kuri vēlas atpūsties laukos, baudot skaisto Latvijas dabu. Bet ar skaistu dabu vien nepietiek, atpūtnieki vēlas arī sadzīves ērtības, pie kurām pieraduši ikdienā. Tādēļ viens no viesu namu galvenajiem uzdevumiem ir radīt piemērotus apstākļus atpūtai. Diemžēl tas prasa ne tikai izpratni par viesu vajadzībām, bet arī lielus materiālos ieguldījumus, kas daudziem lauku tūrismu mītņu īpašniekiem nav pieejami.

Ko apmeklētājiem piedāvā brīvdienu māja un viesu nams "Kosīši"?


Manuprāt, galvenais viesu namu saimnieku uzdevums, pirmkārt, ir nodrošināt tīras un mājīgas telpas un sakoptu vidi ap tūrisma mītni. Otrkārt, rūpēties par to, lai viesiem būtu ar ko nodarboties gan telpās, gan ārpus tām ilgstošākā laika periodā. Tādēļ "Kosīšu" abās ēkās ir pieejamas galda spēles, grāmatas, filmas un bērnu rotaļlietas.

Ārpus ēkām pieejami plaši zālieni aktivitātēm un bumbu spēlēm, ieskaitot arī sporta inventāru - volejbola tīklu un bumbu, strītbola bumbu un grozu. Bērniem ierīkoti divi spēļu laukumi - viens pirmsskolas vecuma bērniem ar spēļu namiņu, slidkalniņu un smilšu kasti, otrs - spēļu kuģis - skolas vecuma bērniem. Bērniem pieejams arī batuts. Esam ierīkojuši arī dīķi ar peldvietu un laipu.

Pieejama lapene ar āra kamīnu "vakarēšanai" un ugunskura vieta. Pie mums viesi var nomāt velosipēdus izbraukumiem pa apkārtni, īpaši iecienīts ir 101.veloceliņš Salacgrīva – Tūja, kas vijas garām "Kosīšiem". Sadarbībā ar vietējiem zvejniekiem piedāvājam arī ekskursijas uz nēģu tačiem, kā arī vēžošanu Salacā.

Pēc Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas mājas lapā esošās informācijas "Zaļais sertifikāts" ir vides kvalitātes zīme tūrisma mītnēm, kurās tiek saudzēta vide un ainava, racionāli izmantoti ūdens un enerģijas resursi, organizēta videi draudzīga atkritumu savākšana un apsaimniekošana, tūristiem piedāvātas videi draudzīgas aktivitātes, veselīga vietējā ražojuma pārtika un pilnvērtīga informācija par vietējiem dabas, kultūras un vēstures objektiem.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)