Banner 980x90

Starp desmit Latvijas izteiksmīgākajām bibliotēkām arī Limbažu Galvenā bibliotēka

Publicitātes foto
Publicitātes foto
Trešdien, 27.jūlijā Latvijas Nacionālajā bibliotēkā (LNB) tika atklāta fotoizstāde "Gaismas pils un Gaismas tīkls. Birkerta projektētā Latvijas Nacionālā bibliotēka un 9 Latvijas arhitektoniski izteiksmīgākās publiskās bibliotēkas". Izstādi radījusi Latvijas Nacionālās bibliotēkas Atbalsta biedrība un arhitekts Jānis Dripe, lai izceltu un iepazīstinātu apmeklētājus ar Latvijas 21.gadsimta sākuma arhitektoniski interesantākajām bibliotēkām – Gaismas pili un deviņām publiskajām bibliotēkām. 

Kā pilsētas informācijas portāls Limbazi24.lv uzzin;aja Limbažu novada pašvaldībā, ar arhitektūras un interjera fotogrāfiju starpniecību izstādes apmeklētājiem ir iespēja ielūkoties LNB – Gaismas pilī, Rīgas Centrālās bibliotēkas filiālbibliotēkā "Vidzeme", Ventspils Galvenajā, Ventspils Pārventas, Valmieras integrētajā, Kuldīgas Galvenajā, Limbažu Galvenajā, Cēsu Centrālajā, Tukuma un Jaunklidža bibliotēkā. Šīm bibliotēkām ir veltīts arī izstādes katalogs.

Izstādes kurators arhitekts Jānis Dripe norāda: "Latviju var pamatoti uzskatīt par bibliotēku zemi – diviem miljoniem iedzīvotāju pieder 1708 bibliotēkas, un vairāk par astoņiem simtiem no tām ir publiskās bibliotēkas. Katrā pagastā, katrā Latvijas tālākajā vietā. Vienojošā šodien ir informācijas plūsma, vēlme izzināt un būt globālajā tīklā. Latvijas jauno un pasaulē pazīstamā arhitekta Gunāra Birkerta radīto Nacionālo bibliotēku, kuru lepni saucam par Gaismas pili, un visas publiskās bibliotēkas vieno Gaismas tīkls – pašu radīta un Geitsa fonda atbalstīta interneta brīvpieeja. Bet tās vieno arī telpiskās kvalitātes un bibliotēku īpašā vieta un loma Rīgas un Latvijas pilsētu vidē. Mūsdienu bibliotēka sen vairs nav tikai grāmatu glabātuve. Tā ir informācijas, zināšanu, kultūras un sabiedriskās dzīves centrs. Vietas zīme un vietas dvēsele, kurā ietilpst kultūras mantojums un mūsdienu tehnoloģijas, grāmatas un virtuālā informācija. Bibliotēkas ir kopienu centri un informētas sabiedrības atbalsta punkti, kuru labākajos piemēros saturs mājo labas arhitektūras vidē. Šī izstāde un publikācija ir vēstījums par 10 Latvijas 21.gaddsimta arhitektoniski interesantākajām bibliotēkām, un tā ietver Nacionālās bibliotēkas vērienu un savpatību, kā arī 9 publisko bibliotēku atšķirīgos risinājumus. Tās ir izcilas jaunbūves Ventspilī, pārbūvēta sinagoga Kuldīgā un renovēta koka ēka Rīgā. Veiksmīga iebūve modernā biroju ēkā Tukumā un kopsalikums ar augstskolas bibliotēku mūsdienu apjomā Valmierā. Delikāta un detaļās savdabīga eklektisma ēkas pārbūve Cēsīs, funkcionāls un izteiksmīgs interjera risinājums Limbažos, kā arī telpiska interpretācija par 18.gs. saieta namu Jaunklidzī. Šīs bibliotēkas ir apliecinājums valsts un pašvaldību atbildīgai attieksmei un augstai bibliotēku telpiskajai kultūrai Latvijā".

Par Limbažu Galveno bibliotēku Dripe raksta: "Mazpilsētas publiskā bibliotēka ir veiksmīgs esošās ēkas pārbūves piemērs, kur galvenā apjoma divos līmeņos atrodas bibliotēkas apmeklētāju un sabiedrisko norišu zona, kas funkcionāli ērti saistīta ar krājuma, semināru un administrācijas telpām. Noteikta vērtība ir nesošo koka konstrukciju eksponējums, stikla un akustisko transformējamo starpsienu izbūve, kā arī aktīvs krāsas lietojums grīdas iesegumā, kas akcentē dabas klātbūtni lasītāju zonā, un transformējamās publisko pasākumu telpas".

Fotoizstādes atklāšanā Limbažu novada pašvaldība un Limbažu Galvenā bibliotēka saņēma Pateicības rakstu no LNB Atbalsta biedrības valdes priekšsēdētājas Undīnes Būdes un LNB Atbalsta biedrības valdes locekļa, projekta kuratora un arhitekta Jāņa Dripes par sadarbību un atbalstu izstādes un kataloga veidošanas procesā, ar piebildi, ka LNB Atbalsta biedrība patiesi novērtē Limbažu novada pašvaldības un Limbažu Galvenās bibliotēkas rūpes par iedzīvotāju labklājību, veidojot informētu un gudru Latvijas nākotnes sabiedrību ar laikmetīgas, plašai publikai atvērtas, bagātas un arhitektoniski izteiksmīgas bibliotēkas palīdzību.

Limbažu novada pašvaldības Domes priekšsēdētāja vietniece Ineta Zariņa uzsver: "Mēs lepojamies, ka esam daļa no šīs izstādes. Paldies LNB Atbalsta biedrībai un arhitektam Jānim Dripem par mūsu bibliotēkas iekļaušanu šajā izstādē, paldies arī arhitektei Sarmītei Pāvilaitei un LNB direktoram Andrim Vilkam par atbalstu Limbažu Galvenās bibliotēkas jaunās ēkas projekta tapšanas procesā".

Limbažu Galvenās bibliotēkas direktore Dzintra Justa: ‘’Atceros laiku 90-to gadu beigās, kad mēs, Latvijas bibliotekāri, pieredzes apmaiņā devāmies uz Ziemeļu valstīm – Somiju, Dāniju, Zviedriju un aizturētu elpu gājām un sapņojām, ka arī Latvijā kādu dienu būs šādas bibliotēkas. Šodien, ar lielu saviļņojumu, skatos šajā izstādē izstādītos darbus - tagad var braukt arī pie mums. Patiess prieks, ka šī izstāde ceļos arī ārpus Latvijas un citas pasaules valstis redzēs, cik brīnišķīgas bibliotēkas ir Latvijā’’!

Fotoizstāde Latvijas Nacionālās bibliotēkas 1.stāva zālē būs apskatāma līdz 26.augustam.
 

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)