Banner 980x90

VARAM: Latvijā nākotnē varētu nākties evakuēt iedzīvotājus no piekrastes teritorijām

Rīga, 12.jūl.,LETA. Latvijā nākotnē varētu nākties evakuēt iedzīvotājus no piekrastes teritorijām, kuras ietekmēs jūras krasta erozija, šodien otrajā visaptverošās valsts aizsardzības apspriedē akcentējuši Vides aizsardzības un reģionālās ministrijas (VARAM) pārstāvji.

Aizsardzības ministrs Artis Pabriks (AP) šodien paudis gandarījumu par pārējo valdības ministru līdz šim paveikto darbu, apkopojot informāciju un izstrādājot savus plānus visaptverošās valsts aizsardzības sistēmas ieviešanai, aģentūru LETA informēja Aizsardzības ministrijas Preses nodaļa.

Lai nodrošinātu jaunās visaptverošās valsts aizsardzības sistēmas efektivitāti, Ministru kabinetam to vajadzēs pārskatīt un pilnveidot katru gadu, pēc apspriedes sacīja aizsardzības ministrs.

Sanāksmes laikā Pabriks norādīja uz jautājumiem, kuru risināšanai ministrijām jāveido informatīvi ziņojumi vai kopīgas darba grupas, jo, piemēram, tika apspriesta skaidras naudas aprite un enerģijas apgādes nodrošināšana iespējamā krīzes situācijā. Tāpat uzklausīts Iekšlietu ministrijas sagatavotais plāns cilvēku evakuācijai, kā arī nodrošināšanai ar pārtiku un ūdeni.

Pabriks uzsvēra, ka iedzīvotājiem pašiem būs jābūt atbildīgiem par sevi, parūpējoties par pārtikas un ūdens uzkrājumiem vismaz trīs dienām, jo ārkārtas situācijā valsts tūlītēju palīdzību nespēs garantēt. Savukārt Iekšlietu ministrija septembrī plāno pabeigt likumu grozījumus jaunā evakuācijas plāna ieviešanai.

Aizsardzības ministrs arī norādīja, ka pašlaik publiskai apspriešanai nodotie grozījumi Mobilizācijas likumā paredz sagatavot ierēdniecības amatu sarakstu, kas netiks mobilizēti, lai varētu turpināt pildīt savus civildienesta pienākumus.

Tāpat ministri akcentēja, ka nepieciešams plāns, kā rīkoties tiem cilvēkiem, kuri atrodas cietumos, bērnunamos un internātskolās.

Runājot par klimata pārmaiņu ietekmi uz valsts aizsardzību, valdības ministri diskutēja par nepieciešamību aktualizēt plānus reaģēšanai vētru, plūdu un ugunsgrēku gadījumos. Vides aizsardzības un reģionālās ministrijas pārstāvji akcentēja, ka nākotnē varētu nākties evakuēt iedzīvotājus no piekrastes teritorijām, kuras ietekmēs jūras krasta erozija.

Nākamā visaptverošās valsts aizsardzības apspriede notiks oktobra beigās vai novembra sākumā, kad būs apkopoti rezultāti pēc Ministru kabineta mācībām "Kristaps 2019". Šajās mācībās valsts augstākās amatpersonas, drošības iestāžu vadība un valsts pārvaldes iestāžu eksperti pilnveidos savas praktiskās un teorētiskās iemaņas hibrīdapdraudējuma pārvarēšanas plānošanā, lēmumu pieņemšanā un dažādu plānoto pasākumu izpildē.

Lai veicinātu viedokļu apmaiņu sabiedrībā par visaptverošās valsts aizsardzības sistēmas ieviešanu, Aizsardzības ministrija publiskai apspriešanai izplatījusi sagatavotus grozījumus trīs likumprojektos.

Savukārt valsts institūcijām līdz šā gada 1.septembrim Aizsardzības ministrijai jāiesniedz savu izvērtējumu un rīcībpolitikas priekšlikumus par visaptverošās valsts aizsardzības ieviešanu.

Šogad 8.janvārī Ministru kabinets atbalstīja Aizsardzības ministrijas informatīvo ziņojumu par visaptverošās valsts aizsardzības sistēmas ieviešanu Latvijā, kuras mērķis ir padziļināt visu valsts institūciju sadarbību, nodrošināt efektīvu publiskās un privātās partnerības mehānismu izstrādi, paaugstināt sabiedrības izpratni par iespējām aizsargāt sevi, savu ģimeni un Latvijas valsti, kā arī izstrādāt sabiedrības pašorganizēšanas instrumentus krīzes gadījumiem.

Savukārt 2.aprīlī Ministru kabinets atbalstīja visaptverošās valsts aizsardzības jautājumu koordinācijas darba grupas izveidi, par tās vadītāju ieceļot Ministru prezidenta biedru, aizsardzības ministru A.Pabriku un piešķirot viņam pilnvaras vadīt un koordinēt visaptverošas valsts aizsardzības sistēmas ieviešanu Latvijā. Darba grupa tika izveidota, ņemot vērā Skandināvijas valstu un Igaunijas praksi visaptverošas valsts aizsardzības jautājumu risināšanā.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)