Banner 980x90

Vēsturiskās laternas apgaismo arī Baumaņu Kārļa laukumu

Baumaņu Kārļa laukumā uzstādītas septiņas vēsturiskās laternas, turpinot 2012.gadā uzsākto ielu apgaismojuma sistēmas rekonstrukcijas projektu Limbažu vēsturiskajā centrā, informē Limbažu muzeja galvenais speciālists Gundars Plešs.
Katru gadu tiek apgūts kāds no vecpilsētas kvartāliem, atjaunojot 19.gadsimtam raksturīgo ielu apgaismojumu. Senatnīgie apgaismes ķermeņi pērn atgriezušies Burtnieku ielas vecpilsētas daļā, bet turpmāk plānots rekonstruēt apgaismojumu Ģildes, Jūras, Pils un citās vecpilsētas ielās.

Renovācijas projekta koncepcija balstās uz ikonogrāfiskā materiāla izpēti, pilsētas struktūras analīzi un kvartālu izgaismojuma loģiku.

Primārais šī projekta mērķis bija vecpilsētas vides sakārtošana ar virsuzdevumu atteikties no pārāk ilgi pilsētas miesā pūžņojošā padomju mantojuma - betona un metāla cauruļu laternu stabiem. Tie kā skabargas caurdūra ielu ainavu vietumis pat sliedamies trotuāru vidū.

Laternas var uzskatīt par Limbažu vecpilsētas sava veida raksturlielumu. Tās uztveramas kā mazās arhitektūras formas un ir būtisks pilsētvides elements, kura nozīme pieaug diennakts tumšajā laikā. Neapšaubāmi tās ir arī sava veida atrakcija sezonālajam tūrismam, bet galvenais tomēr tīkama vide un dzīves telpa pilsētas iedzīvotājiem.

Kā garants veiksmīgai projekta realizācijai uzskatāma labu meistaru piesaiste, ko sākotnēji noteica arī konkursa dokumentācija. Tās izgatavo kalēju dinastija - Martinsoni, kas savulaik kaluši laternas arī Stoholmas un Nōrčepingas vēsturiskajam centram, Cēsīm, Rīgai u.c. Starp viņu veiktajiem pasūtījumiem ir arī lustras Latvijas prezidenta dienesta telpām.

Spriežot pēc 20.gs. I cet. fotouzņēmumiem, petrolejas laternu pilsētā bijis salīdzinoši daudz. Tās bija izvietotas tālu līdz pilsētas robežām, pašā Jūras ielas galā pie tagadējā Sporta, Ievu ielas krustojuma.

Kopumā pilsētā saskaitāmas ap 20 lielo petrolejas lukturu. Piemēram, Dobīna (Dubiņa) traktiera un viesnīcas ēka Kungu (tagad – Jūras) ielā bija nokarināta ar vairākām lielāka un mazāka izmēra laternām. Daļa gaismekļu bija novietotas uz brīvstāvošiem četrskaldņu stabiem, bet vairums iekarinātas kronšteinos, kas stiprināti pie ēku sienām vai arī pie stabiem ielu krustojumos vai laukumos.

Jaunās laternas izgatavotas iespējami precīzi pēc vēsturiskiem paraugiem kādi savulaik bijuši Limbažos. Projektu uzsākot, tika veikta vecpilsētas petrolejas lukturu variantu analīze. Ielu izgaismošanai 19.gadsimtā tika lietoti divu tipu laternu modeļi.

Tomēr dominē barokālais variants ar ķiverveida jumtu. Limbažu muzeja krājumā atrodas vienīgā saglabājusies 19.gs. oriģinālā Limbažu laterna, tomēr par paraugu tika izvēlēts otrs izplatītākais un arī vizuāli interesantāks. modelis. Arhitekti pēc muzeja speciālistu atlasītajiem attēliem sagatavoja laternas skici, kura noderēja par pamatu laternu izgatavošanas tāmes sagatavošanai. Problemātiski bija tas, ka fotogrāfijās fiksētās laternas lielākoties atrodas attēlu fonā, kaut gan vairāki fotogrāfi laternu siluetu izmantojuši kā vienu no attēla kompozīcijas elementiem. Projekta gaitā tika veikta skrupulozāka katras detaļas analīze, nedaudz koriģējot sākotnēji dotās proporcijas un elementus.

Limbažu laternas īpatnība ir tieši augšdaļas noslēguma - jumtiņa forma, lai gan nav veikts plašs salīdzinošs pētījums, šādas barokālas aprises pagaidām nav konstatēts vēsturiskajām laternām Baltijas reģionā. Jumtiņa forma it kā sasaucas ar objektiem vecpilsētā, piemēram, Luterāņa dievnama toņa barokālajām aprisēm.

Kalēji vadoties no savas pieredzes bija nedaudz pārsteigti par laternu izmēru,. jo tik iespaidīgu apjomu ielu apgaismes ķermeņi viņu praksē sastopot pirmo reiz. Jauno repliku krāsojumam izmantota nomelnējuša kapara toņa imitācija. Vispār laternu oriģinālais krāsojums ir atklāta tēma. Pieejamie, no skārda izgatavotie paraugi Latvijas pilsētās neuzrāda plašu krāsu spektru. Laternai izmantots matēts stiklojums, lai vienmērīgāk izkliedētu gaismu un notušētu spuldzi.

Laternu turošā kronšteina konstrukcijas ideja arī ņemta no vecpilsētas paraugiem. Pilsētā vēl saglabājies tikai viens oriģinālais laternu turētājs. Tas Oriģinālais laternas stiprinājumi vizuāli nekonkurēja ar pašu gaismekli, bija diezgan primitīvs. Jaunajā variantā kronšteini tomēr ieguvuši mākslinieciskas kvalitātes. Kopumā katras laternas praktiskā izgatavošana iekļauj vairāk kā divdesmit darbu pozīcijas. sākot no specifisku presformu u.c. izgatavošanas līdz maketēšanai uz vietas dabiskajos izmēros no kartona. Darba procesā komplicētākā, bija ventilācijas elementa - nelielā dūmenīša noformējums jeb tornīšarekonstrukcija. Tas bija vēsturiskajos attēlos vizuāli visgrūtāk nolasāmākais elements.

Projekts "Ielu apgaismojuma rekonstrukcija Limbažu vēsturiskajā centrā"
Koncepcija: SIA "Agroprojekts" RB; arhitekti Ivars Rudzītis, Indra Brance; vēsturnieks Gundars Plešs.
Apgaismes ķermeņi kalti SIA "Martinsons.lv". Funkcionālā metālmāksla. Jānis Martinsons, Jānis Martinsons (juniors).

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)