Banner 980x90

Vīķe-Freiberga: katrs, kas nenobalso, atļauj izvēli izdarīt citiem

Katrs cilvēks, kas neiet balsot vēlēšanās, atļauj citiem vēlēt viņu vietā, aģentūrai LETA sacīja bijusī Valsts prezidente Vaira Vīķe-Freiberga. Vīķe-Freiberga pauda, ka viņai pat ir apnicis katrās vēlēšanās atkārtot, ka "katra balss, kas netiek nodota, savā ziņā vairo svaru tiem, kas papūlas un aiziet".

Eksprezidente sacīja: ja vēlēšanās piedalītos vien šaura ekstrēmi noskaņotu cilvēku grupa, tad vara pašvaldībā vai valstī nonāktu nelielas cilvēku grupas rokās. "Vēlēšanu mērķis ir, lai vairākums varētu noteikt toni un virzienu, kurā pašvaldības vai valsts pārvalde virzās.

Ja cilvēki nepiedalās vispārējā kamertoņa uzdošanā, tas nozīmē, ka vienalga kurš, kas ir pietiekami aktīvs, var izgudrot dīvainas lietas. Manuprāt, tas ir ārkārtīgi bīstami. Kaut vai lai noturētu kaut kādu stabilitāti valstī, ir būtiski, lai cilvēki iet un balso."

Bijusī Valsts prezidente ar kungu Imantu Freibergu jau piektdien Rīgas Valsts 1.ģimnāzijas iecirknī izdarīja savu izvēli pašvaldību vēlēšanās. Viņa nobalsot pasteidzās iepriekš, lai brīvdienas varētu pavadīt savās lauku mājās.

Taujāta par kritērijiem, pēc kādiem izdarījusi izvēli, eksprezidente norādīja, ka vienmēr izsver kandidātu plusus un mīnusus, kā arī izvērtē situāciju. "Piemēram, es nekad nebalsotu par kādu sīkpartiju, par kuru jau iepriekš zināms, ka tās izredzes iekļūt un pārvarēt barjeru ir līdzīgas nullei. Jo ko tas nozīmē? Katra balss, kas ir iedota par sīkpartiju zem minimuma procentiem, tiek sadalīta un aiziet tiem, kas ir uzvarētāji."

It īpaši šāda situācija izpaužoties Rīgā, kur viena partija saskaņā ar reitingiem ir ļoti izvirzījusies priekšā citām.

"Ir ļoti svarīgi ļaudīm apsvērt, kas ar viņu balsi notiks. Vai tā tiks atdota par kādu partiju, kurai ir izredzes pārvarēt barjeru un summēt kaut kādus spēkus, kādus viņi ir izvēlējušies atbalstīt? Vai tās balsis tiks izsmērētas tik plāni kā plāns sviests uz sviestmaizes, ka tur nekāda rezultāta nebūs?"

Vīķe-Freiberga vēlēšanu kabīnē pavadīja samērā ilgu laiku. Viņa apstiprinoši atbildēja uz jautājumu, vai vilkusi izvēlētajā sarakstā arī plusus un mīnusus un kritizēja politisko spēku garos vēlēšanu sarakstus.

"Partijas nav pietiekami piestrādājušas. Tās savu tīklu ir metušas pa daudz plaši," teica bijusī prezidente, bilstot, ka partijām būtu savā iekšienē jāiestrādā, izvirzot tikai tos aktīvistus, kuri ir pelnījuši būt sarakstā un ir gatavi strādāt ievēlēšanas gadījumā.

"Taisīt 60 cilvēku garus sarakstus, teiksim, kādai domei, kurā ir 30 vietas, man tas liekas bezjēdzīgi."

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)