Banner 980x90

Kāpēc jāveic ādas veselības stāvokļa novērtēšana

Rūpēm par veselību jābūt vienai no mūsu dzīves prioritātēm. Šīs rūpes ietver gan veselīga dzīvesveida un paradumu piekopšanu, gan savas veselības novērošanu un reaģēšanu uz dažādiem simptomiem, gan profilaktiskas veselības pārbaudes pie speciālistiem.

Āda ir cilvēka lielākais orgāns, kas aizsargā mūs no apkārtējās vides un piedalās daudzos organismam nozīmīgos procesos. Tāpēc ir būtiski sekot līdzi arī savas ādas veselībai un regulāri veikt ādas veselība stāvokļa novērtēšanu.

Ādas veselības stāvokli novērtēs dermatologs
Dermatologs ir ādas veselības speciālists, kurš konsultē par ādas un to veidojumu stāvokli, veic izmeklējumus, diagnosticē un ārstē ādas saslimšanas. Tāpat dermatologa kompetencē ir arī nagu, matu un gļotādu veselības jautājumi. Dermatologa darba lauks ir tiešām plašs. 

Dermatologs vizītes laikā veic ādas un veidojumu vizuālu apskati, iztaujā pacientu par simptomiem, kā arī veic dermatoskopiju, kas ir apskate daudzkārtējā palielinājumā, ļaujot saskatīt sīkākās nianses un izmaiņas ādas stāvoklī. Dermatoskopija ir nesāpīgs izmeklējums, kuru ārsts veic ar īpašu palielināmo stiklu. Vajadzības gadījumā dermatologs var nozīmēt papildu izmeklējumus. 

Kad noteikti vajadzīga ādas veselības novērtēšana
Ādas veselības stāvokļa novērtēšana pie dermatologa ir īpaši būtiska gadījumos, kad ir paaugstināti riski saslimšanām vai apstākļi, kas varētu ietekmēt ādas veselību:
• uz ādas ir daudz dzimumzīmju un citu ādas veidojumu;
• ādas veidojumi ir mainījuši savu izmēru un izskatu;
• āda regulāri tiek pakļauta saules vai solārija ietekmei;
• ģimenē vai paša slimību vēsturē ir ādas onkoloģiskās saslimšanas;
• ikdienā ir saskare ar kaitīgām, kairinošām vielām;
• āda vai tās veidojumi tikuši traumēti, dzīšana ir problemātiska;
• radušās sūdzības par ādas veselību: nieze, apsārtums, sausums, izsitumi, pūtītes.

Kāpēc doties pie dermatologa profilaktiskos nolūkos
Vizīte pie dermatologa un ādas stāvokļa novērtēšana būtu jāiekļauj savā veselības rutīnā kā profilaktisks izmeklējums, kas ļaus sekot ādas stāvoklim un izvairīties no iespējas, ka jau tiek konstatētas ielaistas un grūti ārstējamas saslimšanas. Regulāri dermatologs jāapmeklē arī tiem, kuriem ir hroniskas ādas saslimšanas, kuras jānovēro, un vajadzīgas gadījumā jākoriģē ārstēšanas metodes un medikamenti.

Profilaktiskas ādas veselības pārbaudes ir īpaši būtiskas melanomas agrīnā diagnosticēšanā. Simptomi, kurus pacients pats pamanīs, nereti izpaužas tikai tad, kad slimība jau progresējusi. Dermatologs spēs pamanīt aizdomīgas pazīmes daudz agrāk, ievērojami palielinot iespēju veiksmīgai ārstēšanai.

Regulāras vizītes pie dermatologa pirms un pēc pludmales sezonas palīdzēs monitorēt UV staru ietekmi uz ādas veselību. Dermatologs arī ieteiks piemērotākos līdzekļus ādas aizsardzībai no saules, kā arī konsultēs par drošu sauļošanos. 

Ādas novērtēšana palīdzēs izvēlēties īsto kosmētiku
Arī tad, ja nav sūdzību par ādas veselību un īpašu risku, kas mudinātu regulāri apmeklēt dermatologu, ādas veselības stāvokļa novērtēšana tāpat var būt noderīga, lai noteiktu ādas tipu un uzzinātu, kāda kopšana tai ir vispiemērotākā. Dermatologs var sniegt padomus un ieteikumus par ādas kopšanu un kosmētikas izvēli, konsultēt ādas estētikas jautājumos, var sastādīt ādas atjaunošanas un atveseļošanas plānu. 

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)