Banner 980x90

Limbažu domes priekšsēdētājs: Nepieciešams pārskatīt prasības mazajām bibliotēkām

Valmiera, 9.marts, LETA. Nepieciešams pārskatīt prasības mazajām bibliotēkām, skaidrojot ieceri samazināt Limbažu novada pašvaldības bibliotēku darba laiku, teica domes priekšsēdētājs Didzis Zemmers (ZZS).

Neesot runa par bibliotēku slēgšanu, bet gan par darba laika samazināšanu piecām bibliotēkām. Trijām darba laiks tiks samazināts par četrām stundām, divām - divarpus stundām.

Lai gan Zemmers atzīst, ka bibliotēkas ir nepieciešamas arī pagastos, problēmas pašvaldībai raisa fakts, ka visām bibliotēkām ir vienādas prasības, tajā skaitā arī algu ziņā. Piemēram, katrai bibliotēkai ir vadītājs, kuram jāmaksā Ministru kabineta noteikumos minētais atalgojums.

Vaicāts, vai nevarētu mazākās bibliotēkas padarīt par galvenās bibliotēkas filiālēm, Zemmers atzina, ka sākotnējās sarunās ar Limbažu Galveno bibliotēku šāda iecere nav izskanējusi, taču tagad tāds risinājums tiek pieļauts. Tas prasītu vēl vienas štata vietas izveidi un autotransporta nodrošināšanu.

Zemmers minēja, ka pašvaldība, samazinot mazo bibliotēku darba laiku, varētu ietaupīt ap 25 000 eiro.

Jau vēstīts, ka KM par satraucošiem uzskata atsevišķu pašvaldību plānus ietaupīt uz bibliotēku rēķina, tāpēc rosina Latvijas Bibliotēku padomes un Latvijas Pašvaldību savienības (LPS) tikšanos, kurā pārrunātu atsevišķu pašvaldību ieceres samazināt novada bibliotēku darba laiku.

KM norāda, ka pašlaik visu Latvijas pilsētu un novadu pagastu bibliotēkas lielākoties strādā pilnu darba dienu, piecas dienas nedēļā. Kopumā pašvaldības finansiāli uztur un atbalsta savas bibliotēkas, tomēr, strauji samazinoties iedzīvotāju skaitam, atsevišķās pašvaldībās iezīmējusies tendence pārskatīt bibliotēku darba laiku, tādejādi iedzīvotājiem ierobežojot piekļuvi bibliotēku sniegtajiem pakalpojumiem, kā arī internetam, skaidroja ministrijā.

"Bibliotēkas daudzos Latvijas pagastos ir ne tikai vienīgā kultūras iestāde, bet arī izglītības un informācijas ieguves punkts, kurā bibliotekāri un arī paši apmeklētāji viens otram sniedz konsultācijas, atbalstu e-pakalpojumu saņemšanā. Jau 2010.gadā visās publiskajās bibliotēkās tika ierīkots ātrgaitas bezvadu internets, uzstādīti jauni datori, visi bibliotekāri tika izglītoti jauno tehnoloģiju izmantošanā un lasītāju apmācīšanā, lai visā Latvijā iedzīvotājiem nodrošinātu vienlīdzīgas iespējas piekļūt informācijai," norādīts KM paziņojumā.

Kultūras ministrijas pārstāvji norāda, ka KM kā bibliotēku nozares politikas veidotāju satrauc tas, ka pašvaldības rosina saīsināt pagastu bibliotēku darba laiku. Aktīvā Skultes pagasta iedzīvotāju rīcība, iestājoties par savas bibliotēkas darba laika saglabāšanu, apliecina bibliotēku svarīgo lomu pagasta iedzīvotāju ikdienā. "Jāsaprot, ka pagastu aktīvie iedzīvotāji ir Latvijas lauku teritoriju balsts. Kamēr pagastos būs cilvēki, kuriem nepieciešama informācijas pieejas vieta un kultūras iestādes, kuriem ir aktīva dzīves pozīcija, tikmēr Latvijas lauki būs dzīvi," uzsver KM valsts sekretāre Dace Vilsone.

KM Bibliotēku un arhīvu nodaļas pārstāve Linda Langenfelde, saņemot no Limbažu Galvenās bibliotēkas informāciju par Limbažu novada pašvaldību pagastu bibliotēku tīkla optimizāciju, tikās ar Limbažu novada domes priekšsēdētāju Zemmeru. Sarunu rezultātā tika rasts kompromiss, nepieļaujot novada pagastu bibliotēku vadītāju darba slodžu samazināšanu uz pusi, teikts ministrijas pārstāvju paziņojumā.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)